Tyskland: Bevisat att Huawei samarbetar med Kinas säkerhetstjänst

2020-01-30 14:35  
Foto: Andre M. Chang

Tyska myndigheter har fått otvetydliga bevis på att Huawei arbetar ihop med kinesisk säkerhetstjänst, skriver tidningen Handelsblatt. Telekomjätten tillbakavisar uppgifterna.

Likt i många andra europeiska länder råder oenighet bland tyska lagstiftare om det är säkert att tillåta teknik från kinesiska Huawei i utbyggnaden av 5g-nätet. Nu har debatten blossat upp på nytt efter att tidningen Handelsblatt kommit över hemligstämplade dokument från det tyska utrikesdepartementet.

”I slutet av 2019 fick vi uppgifter från USA enligt vilka Huawei bevisas samarbeta med Kinas säkerhetstjänster”, står det i den interna handling som tidningen kommit över.

Bevisen beskrivs som en ”smoking gun”, alltså att Huawei blivit påkomna med fingrarna i syltburken. Exakt vad bevisen består av framgår dock inte av Handelsblatts publicering.

Läs mer: Nu kommer BankID till alla Huaweis telefoner

Dokumentet slår också fast att ”kinesiska företag inte betraktas som tillräckligt pålitliga för att möta den säkerhetsstandard som krävs för att bygga 5g-nät”.

Huawei har konsekvent förnekat allt samarbete med kinesisk underrättelsetjänst. Så även i detta fallet.

”Artikeln i Handelsblatt upprepar gamla, ogrundade anklagelser utan att ge några konkreta bevis över huvud taget”, säger Huawei i en kommentar till Reuters.

Efter Huawei-debatten har Sverige genomfört lagändringar som gör det möjligt att ställa högre krav på säkerhet i mobilnätet. Dessa lagändringar trädde i kraft vid årsskiftet och kommer att påverka de auktioner av radiofrekvenser för 5g-utbyggnad som ska hållas under året.

Simon Campanello

Mer om: Huawei 5G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt