Säkerhet

Regeringen vill träffa Google och Facebook

Justitieminister Morgan Johansson (S) Foto: Fredrik Sandberg / TT
Mark Zuckerberg under framträdande i CNN:s Anderson Cooper 360°. Foto: WENN.com

Justitieministern är inte främmande för att lagstifta för att Google och Facebook ska agera mot det hat och våld som sprids med hjälp av dessa företag. Men i första hand vill han att de sanerar sig själva.

Publicerad

Regeringen ska bjuda in företrädare för Facebook, Google och Twitter för att – tillsammans med representanter för svenska medier – diskutera de uppenbart olagliga hatvideor som sprids av de olika nätjättarna. De ska också diskutera hur kommunikationen med bolagen kan förbättras.

– Mötet är satt till den 13 april. I ett första skede vill jag se en dialog och en självsanering. Det är ju så vi har löst det för de traditionella medierna, men om det inte går är jag inte främmande för att gå fram med lagstiftning, antingen på nationell nivå eller på EU-nivå, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till TT.

Noll tillgänglighet

TT: Räknar du med att de kommer?

– Ja, det gör jag. Det jag förstår är att de vill göra saker bättre. De vill ju inte sammankopplas med hat och våld. Jag tror de förstår att de nu är i ett sådant läge att de lyssnar på kritiken. Och om vi i regeringen kan agera för att öka pressen så är det ett initiativ jag gärna tar.

Initiativet kommer efter den senaste tidens granskning av bland andra Expressen som exempelvis visar hur Youtube, som ägs av Google, sprider nazistisk propaganda. En granskning som också visar hur pass svårt, för att inte säga omöjligt, det är att komma i kontakt med de stora IT-företagen.

– Det är oerhört svårt, även för höga mediechefer. Då kan man tänka sig hur det är för allmänheten. För den är ju detta ett minst lika stort problem. Tillgängligheten är obefintlig, säger Jeanette Gustafsdotter, vd för Tidningsutgivarna.

Krusning

Även hon vill, i första hand, se att de stora företagen sanerar sig själva, ungefär som de traditionella medierna gör, eftersom dessa lyder under det pressetiska regelverket.

– Det är det allra bästa för att inte riskera yttrandefriheten, säger Jeanette Gustafsdotter.

Hon säger sig kunna se tecken på ett "uppvaknande", både bland allmänhet och politiker.

TT: Ser du samma sak hos de stora it-bolagen?

– Möjligen ser vi en svag krusning på ytan, men inte så mycket mer. Det viktiga är att svensk lag ska gälla, oavsett om det handlar om en IT-jätte eller Expressen.