Italien bötfäller Facebook för datainsamling

2021-02-17 12:38  
Facebook får 70 miljoner kronor i böter av Italienska myndigheter för missvisande information om hur de samlar in data. Arkivbild. Foto: Kallestad, Gorm

Italienska myndigheter har delat ut en böter på motsvarande 70 miljoner kronor till Facebook för vilseledande information om hur bolaget samlar in kundernas data.

Enligt den Italienska myndigheten som bevakar rättvis konkurrens (Italian Competition Authority) har Facebook misslyckats med att kommunicera till sina kunder om hur de samlar information i kommersiella syften.

Senast 2018 fick Facebook böter på 50 miljoner kronor av samma orsak. Den nya boten är en följd av att företaget inte bättrat sin praxis sedan dess.

Läs mer: Rapport: Potentiella säkerhetshål i populära appen Clubhouse

En talesperson för Italienska konkurrensmyndigheten kommenterade: "Det här är information som konsumenter behöver för att välja om de ska gå med, med tanke på det ekonomiska värde det innebär för Facebook att kundernas data insamlas, vilket kan ses som en betalning för att använda tjänsten".

Facebook har nu ett fortsatt krav på att tydligt informera kunderna om hur de samlar in data och hur de använder insamlad data för kommersiella syften.

Mer om: Facebook Italien

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt