Iphone-bugg lät dig tjuvlyssna på vem som helst

2019-01-29 11:49  
Apple demonstrerade gruppsamtal i Facetime på en konferens i juni 2018. Funktionen släpptes sedan i IOS 12.1 i oktober förra året. Foto: Marcio Jose Sanchez

En bugg i Apples chattapp Facetime gjorde det möjligt att avlyssna personer utan att de visste om det. Nu har tjänsten tillfälligt stängts ned.

Under måndagen laddades ett flertal videor upp på nätet som visade hur man med ett enkelt knep kunde spionera på någon annan via Facetime som är standardapp för videosamtal på IOS och Mac OS. Nyheten spreds sedan snabbt efter att tekniksajten 9to5Mac rapporterade om buggen.

Du ringer upp en annan person, men innan han eller hon svarat väljer du att starta ett gruppsamtal. Där lägger du till dig själv som en tredje part. Då hörs plötsligt ljudet från personen du försökte ringa upp - även om denne inte svarat i sin telefon.

Läs mer: Meizu Zero är mobilen som varken har knappar eller usb-port

Om den som blir uppringd försöker trycka bort samtalet via strömknappen eller volymknapparna blev situationen bara värre. Då började även video sändas över Facetime.

I videon nedan kan du se när en reporter på Buzzfeed demonstrerar metoden:

Gruppsamtal via Facetime introducerades med IOS 12.1 i slutet av oktober, och buggen verkar ha funnits hos alla Ipads eller Iphones som körde den versionen av operativsystemet. Även Macar med MacOS Mojave drabbades av sårbarheten.

Läs mer: 2018 års bästa teknikprylar – och de som inte levde upp till förväntningarna

Under natten till tisdagen stängde Apple ned funktionen för gruppsamtal i Facetime, och lovade att buggen skulle vara åtgärdad senare under veckan.

Simon Campanello

Mer om: Iphone Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt