RYMDEN
Studie: Mystiska signaler från stjärnorna kan vara avancerade utomjordingar
Smarta utomjordiska civilisationer kan i teorin innesluta stjärnor med megastrukturer för att utvinna energi. En sådan struktur skulle då ge sig till känna genom en infraröd värmesignatur – Uppsala-astronomer har hittat vissa tecken.
I två nya studier har ljuset från miljontals stjärnor i vår galax undersökts. Från flera av dessa har mystiska toppar av infraröd strålning upptäckts. Det här kan tyda på att avancerade utomjordiska civilisationer byggt så kallade dysonsfärer runt dessa stjärnor, det skriver tidskriften New Scientist.
En dysonsfär är en sorts teoretisk megakonstruktion tänkt att helt eller delvis omsluta en stjärna för att utvinna energi från den. Fysikern Freeman Dyson var först med att beskriva konceptet och hämtade inspiration från boken Stjärnskaparen av Olaf Stapledon.
Tanken är att om en sådan dysonsfär existerar någonstans så borde den bli uppvärmd av stjärnan den omsluter och således avge infraröd strålning. Strålning vi sedan kan upptäcka från vår del av universum.
En av de nya studierna leddes av Matías Suazo som för några veckor sedan försvarade sin avhandling vid Uppsala universitet. Han är den första doktoranden i Sverige vars arbete varit helt inriktat på sökandet efter utomjordisk intelligens eller Seti (Search for extraterrestrial intelligence).
– Det är ett väldigt komplicerat ämne. Då vi aldrig har observerat en dysonsfär och inte har en i vårt solsystem vet vi inte vad vi ska leta efter. Men vi skapade modeller över hur vi tror att de skulle se ut och vilka signaturer de skulle kunna ge upphov till, säger Matías Suazo.
Sju stjärnor hade konstiga signaturer
Forskarna hade bland annat tillgång till data från rymdteleskopet Wise (Wide-field infrared survey explorer). Och för att få så bra datakvalitet som möjligt begränsade de sig till stjärnor inom 300 parsec, knappt 1 000 ljusår.
Inom det området fanns data för runt 5 miljoner stjärnor. Ett antal som blev betydligt mindre när datamängden avgränsades till stjärnor som strålade i rätt sorts infrarött ljus. Slutligen undersöktes runt 200 000 stjärnor.
– Vi hittade sju stjärnor som var avvikande källor till strålning i mitten av det infraröda spektrumet. Vi förstår inte vad den här strålningen beror på, säger Matías Suazo.
Den andra studien leddes av Gabriella Contardo vid Scuola internazionale superiore di studi avanzati (Internationella skolan för avancerade studier) i Italien. De hittade 53 kandidater till dysonsfärer inom ett avstånd av 6 500 ljusår från jorden, skriver New Scientist.
Kan ge ny information om röda dvärgar
De två forskningsgruppernas resultat är inga bevis på att det faktiskt är dysonsfärer som har upptäckts. Det kan finnas andra potentiella förklaringar.
– Yngre stjärnor har fragmentskivor som värms upp av stjärnorna och sedan strålar i infrarött. Vi letade efter tecken till den förklaringen, men hittade ingenting övertygande. En annan förklaring är att vi har otur och att det ligger galaxer bakom stjärnorna så att de linjerar på ett sådant sätt att vi inte kan särskilja dem, säger Matías Suazo.
Det är alltså inte helt klart om det är dysonsfärer, fragmentskivor av stoft, eller galaxer som från vår synvinkel ligger bakom stjärnorna och strålar i infrarött. Men en sak som Matías Suazo lyfter fram som extra intressant kring studien från Uppsala är att alla stjärnorna är röda dvärgar av klassen M.
Den här sortens stjärnor, mindre och rödare än vår sol, har astronomer inte sett fragmentsskivor runt i någon högre utsträckning tidigare. Så är det förklaringen är det också intressant.
– Vi förstår fortfarande inte varför fragmentskivor inte vanligen syns runt de här stjärnorna. Om de här källorna visar sig vara röda dvärgar kan det ge ny information om de stjärnorna. Det finns miljontals konfirmerade röda dvärgar, men kanske bara runt tio bekräftade fragmentskivor runt dessa. Samtidigt är de vanliga runt andra sorters stjärnor, säger Matías Suazo.
För att kunna avgöra exakt vad de avvikande källorna faktiskt är för något behövs mer forskning. Matías Suazo berättar att det bästa scenariot hade varit att få rikta James Webb-teleskopet mot ljuskällorna för att försöka reda ut vad de är för något.