RYMDEN

Nyupptäckt planet liknar Tatooine från Star Wars

En planet framför två stjärnor.
En illustration av TOI-1338b, den första planeten som hittades i det binära stjärnsystemet.

Astronomer har upptäckt en exoplanet som skiljer sig från mängden. Med sina två solar påminner planeten Bebop-1c om den fiktiva Star Wars-planeten Tatooine.

Publicerad

Exoplaneter, planeter som kretsar runt andra stjärnor än vår sol, finns det gott om. De flesta i omlopp, likt jorden och planeterna i vårt solsystem, runt just en stjärna. En internationell grupp av astronomer har nu hittat det andra planetsystemet, med fler än en planet, som i stället för en har två solar.

En person på den nyfunna planeten som spanar mot himlen skulle alltså kunna se två solar. Precis som från planeten Tatooine i Star Wars-filmerna. Den nya planeten som hittats heter Bebop-1c. Sedan tidigare visste astronomerna om en annan planet i systemet, TOI-1338.

Planeter i omlopp runt två stjärnor kallas för cirkumbinära planeter. Forskningen om det nya fyndet har publicerats i Nature Astronomy.

– Vi känner till 12 cirkumbinära system än så länge, och det här är bara det andra som har mer än en planet, säger Dr David Martin vid Ohio State University, medförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

Det andra binära stjärnsystem med fler än en planet som astronomerna känner till är Kepler-47. Där finns hela tre planeter, Kepler-47 b, d och c.

Bebop-1c är 65 gånger tyngre än jorden

Bebop-1c har fått sitt namn efter projektet som samlade in den data som bekräftade dess existens – Binaries Escorted By Orbiting Planets. Anledningen till att den andra planetens namn, TOI-1338b, skiljer sig är för att den upptäcktes i ett annat projekt redan 2020 med hjälp av rymdteleskopet Tess. 

Den nyfunna planeten har en omloppstid på 215 dagar och en massa 65 gånger jordens. För tillfället känner astronomerna alltså bara till två planeter i systemet, men det kan finnas fler. Även om de är ovanliga så kan cirkumbinära planeter, som alltså kretsar runt en binär stjärna, lära forskarna mer om hur det går till när planeter bildas.

– Planeter föds i skivor av material som omger unga stjärnor, materialet samlas stadigt ihop till planeter. När det kommer till cirkumbinära geometrier så omger skivan båda stjärnorna. När stjärnorna kretsar runt varandra fungerar de som en gigantisk paddel som stör skivan nära stjärnorna och förhindrar planetbildning, förutom i lugnare områden längre bort från binären. Det är lättare att fastställa platsen och förhållandena för planetbildning i cirkumbinära system jämfört med för enskilda stjärnor som solen, säger Dr Lalitha Sairam vid universitetet i Birmingham, medförfattare till studien, i pressmeddelandet.