RYMDEN

Nya frontlinjen för rymdkapplöpningen – vatten på månens sydpol

Bill Nelson är chef för Nasa.
Bill Nelson är chef för Nasa.

Den moderna rymdkapplöpningen står mellan USA och Kina. Den nya frontlinjen? Eventuellt vatten på månens sydpol. ”Vi vill bevara potentiella reserver för det internationella samfundet”, säger Nasa-chefen Bill Nelson.

Publicerad

De geopolitiska dispyterna omkring och på Spratlyöarna i Sydkinesiska havet är kanske inte det första man associerar med bemannade månfärder. Men Nasa-chefen Bill Nelson anser att det finns paralleller. 

– Kina kom och gjorde anspråk på territorium som låg på internationellt vatten. Man byggde landningsbanor, säger han till den spanska dagstidningen El País

Skälet till att Nelson talar med El País är att han är på plats i Madrid: Spanien har just skrivit under det så kallade Artemisavtalet, ett politiskt ramverk för fredlig utforskning av månen och andra himlakroppar. 

Uppskjutningen av Artemis 1.
Uppskjutningen av Artemis 1.

Avtalet är en del av Artemisprogrammet där USA vill – för första gången sedan 1972 – genomföra en bemannad expedition till månen. Den sker som tidigast 2025. Samtidigt har Kina aviserat att de ska ta människor till månen före 2030. 

– Men mycket kan hända mellan nu och då och Kina kanske planerar att ta sig dit tidigare än så, säger Bill Nelson. 

Både USA och Kina har för avsikt att landa på månens sydpol där det kan finnas vattenreserver. 

– Vi har sett att det finns is i de bergssprickor som ligger i ständig skugga. Vatten är viktigt eftersom det innehåller syre och väte. Syre som vi kan använda för att andas och väte att använda som raketbränsle, säger Bill Nelson. 

Ett av målen för Artemisprogrammet är att ta den första kvinnan och den första icke-vita personen till månen. Men det är också en förberedelse för ett mycket större projekt: att ta mänskligheten hela vägen till Mars. Som ett led i det är ambitionen att bygga en bas på månen där fyra personer ska bo i upp till 300 dagar. 

– Det tar bara tre, fyra dagar att resa till månen, men det tar sju, åtta månader att åka till Mars. Och när man kommer dit måste man stanna där i ett eller två år innan planeten är i fas med jorden och man kan återvända, säger Bill Nelson.