RYMDEN

Nu är det klart – han blir nästa svensk i rymden

Axioms första flygning gjordes 2022, här lämnar besättningen marken i en Dragon-farkost på toppen av Falcon 9-raket.
Axioms första flygning gjordes 2022, här lämnar besättningen marken i en Dragon-farkost på toppen av Falcon 9-raket.

Saab-ingenjören Marcus Wandt blir nästa svensk i rymden – det har europeiska rymdorganisationen Esa gått ut med. Nu väntar en resa till rymdstationen ISS.

Publicerad Uppdaterad

I april stod det klart att Sverige jobbar hårt för en ny svensk i rymden. Rymdstyrelsen skrev då på en avsiktsförklaring med den europeiska rymdorganisationen Esa och det privata rymdbolaget Axiom Space. Vem det rörde sig om ville Rymdstyrelsen dock inte gå ut med, men nu är uppgiften offentlig. 

Marcus Wandt valdes som reservastronaut hos den europeiska rymdorganisationen Esa i november 2022. Sedan 1 juni är han också så kallad projektastronaut och aktuell för ett framtida rymduppdrag med Axiom Space, det skriver Esa i ett pressmeddelande.

Esa arbetar just nu tillsammans med svenska Rymdstyrelsen för att ta fram ett förslag på vad Marcus Wandt ska göra uppe på den internationella rymdstationen ISS som är slutmålet för resan. De skriver att det kommer att bli vetenskap, teknik och utbildning i Columbus-laboratoriet på ISS.

Marcus Wandt.
Marcus Wandt.

Mer information om uppdraget kommer att presenteras under en presskonferens på Regeringskansliet i Stockholm på fredagen. I den avsiktsförklaring som skrevs i april 2023 står att läsa att det troligen är uppdraget ”Ax3 Mission” som gäller och att det kommer att ge Marcus Wandt tio dagar ombord ISS.

Fakta

Fyra snabba om Marcus Wandt

  • Född 1980

  • Civilingenjörsexamen i elektroteknik från Chalmers 2007

  • Första person att flyga Gripen E

  • Stridspilot och chef samt testpilot hos Saab

Axioms tredje flygning tar med sig en svensk 

Marcus Wandt får snart alltså lägga till rymdfarare på sitt cv. Sedan tidigare är han ansvarig cheftestpilot för Gripen på Saab, stridspilot i Försvarsmakten och civilingenjör i elektroteknik. I och med sin anställning hos Esa är han tjänstledig från Saab. 

Den tredje flygningen för Axiom Space kan som tidigast bli av i november 2023. Axiom avslutade nyligen sitt andra helt privata uppdrag till ISS. Besättningen på Ax-2 lämnade jorden 21 maj i en Spacex-farkost och återvände igen 31 maj.

Mer information väntas alltså på fredagen under en presskonferens klockan 16:00. På pressträffen ska Marcus Wandt, Anna Rathsman som är generaldirektör för Rymdstyrelsen, Sveriges utbildningsminister Mats Persson och Esas chef för mänsklig och robotisk utforskning David Parker delta.