RYMDEN

Lyckad landning – svenske astronauten Marcus Wandt tillbaka på jorden

Marcus Wandt och de övriga tre astronauternas har landat på jorden. Bild från Axiom Spaces webbsändning. Pressbild.
Marcus Wandt och de övriga tre astronauternas har landat på jorden. Bild från Axiom Spaces webbsändning. Pressbild.

Marcus Wandt och de övriga tre astronauternas har landat i havet med ett plask. Efter några nagelbitande minuter av radiotystnad meddelade besättningen att den extremt heta färden genom atmosfären gått som planerat.

Publicerad Uppdaterad

I spelaren ovan kan du följa landningen. Sändningen börjar 13:25.

Innan den nästan två dygn långa avfärden från rymdstationen inleddes hade besättningen på fyra personer tillbringat 18 dagar på ISS, som färdades 288 varv runt planeten.

Under tiden på ISS har Wandt hunnit genomföra 30 experiment, bland annat två svenska som involverade stamceller och arbetsplatsutformning.

Han har också hunnit prata med svenska skolelever, spelat in en video om rymdmatlagning och testat AI-hjälpredan Cimon, som svävar runt på ISS och svarar på tilltal.

Flera steg

De ungefär två dygnen efter att kapseln lämnat plattformen anpassade den med hjälp av sina motorer sin kurs för att ta sig in i jordens atmosfär. Svenske Marcus Wandt och hans tre kollegors färd ner mot jorden kunde följas i rymdföretaget Axioms livesändning.

Under den sista timmen innan landning kopplades bakdelen bort, vilket gjorde att kapselns värmesköld på undersidan av den konformade kapseln exponerades.

Bild på kapseln precis efter att den landat i havet. Bild från Axiom Spaces webbsändning.
Bild på kapseln precis efter att den landat i havet. Bild från Axiom Spaces webbsändning.

Därefter tändes motorerna under nio minuter för att bromsa kapselns fart och få den i rätt vinkel mot atmosfären och sedan stängdes noskonen för att skydda luckan.

Det är otroliga krafter i rörelse när en kapsel träder in i atmosfären. Till en början har den en hastighet på 27 000 kilometer i timmen, 7,5 kilometer per sekund.

Extrem hetta

När luften komprimeras framför farkosten uppstår extrem hetta, vilket leder till att plasma bildas och att radiokommunikationen störs ut. Dragon Freedom-kapseln beräknas ha hettats upp till närmare 2 000 grader. Under tiden kyldes astronauternas dräkter med en kväveblandning.

När kommunikationen väl kunde återupptas syntes en leende Marcus Wandt i kapseln i livesändningen.

Sedan fälldes fallskärmarna ut i två steg, och kapseln seglade därefter långsamt ned i havet med ett plask utanför Daytona Beach i Florida, vid klockan 14.30 svensk tid, som planerat. Därefter lyftes kapseln ombord på ett fartyg.

Landningen innebar slutet på det första heleuropeiska kommersiella rymduppdraget.