RYMDEN

Liten rymdbil har börjat utforska månens sydpol

Månens yta samtidigt som den indiska farkosten Chandrayaan-3 förberedde sig för landningen på månen under onsdagen.
Månens yta samtidigt som den indiska farkosten Chandrayaan-3 förberedde sig för landningen på månen under onsdagen.

Indien har börjat utforska månens sydpol med hjälp av en rover, en liten rymdbil. Under två veckor ska bilen samla in data och skicka tillbaka till jorden.

Publicerad

Bara timmar efter att Indien som första nation i världen lyckades landa på månens sydpol i onsdasgs släppte landaren Vikram ut den lilla månbilen Pragyan på uppdrag.

Den soldrivna rovern med sex hjul ska undersöka den relativt utforskade delen av månen, och skicka hem bilder och vetenskaplig data under de ungefär två veckor som den beräknas klara sig på månen.

"Rovern körde ner från landaren och Indien tog en promenad på månen!", skrev den indiska rymdstyrelsen isro på X, tidigare Twitter, på torsdagen.

Fruset vatten på månen?

Månbilen ska bland annat undersöka om det finns så kallat fruset vatten i området, och även dra vissa slutsatser om månens atmosfär, om den haft någon, enligt Sven Grahn, rymdexpert och senior forskare på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH.

– Rymdbilen väger bara 26 kilo och kan inte köra mer än 500 meter, sade han i samband med onsdagens månlandning.

Landningen gjorde Indien till den fjärde nationen som lyckats landa en farkost "mjukt" på månen, efter USA, Sovjetunionen och Kina. Indien blev även först att landa vid månens sydpol.

Den framgångsrika landningen kom bara dagar efter att ryska Luna 25 kraschade nära månens sydpol efter en resa på ungefär nio dygn från jorden.