RYMDEN

James Webb-teleskopet upptäckte mystiskt frågetecken i rymden

Nasas James Webb-rymdteleskop har fångat vad som ser ut som ett frågetecken i 'närheten' av stjärnorna Herbig-Haro 46/47. Stjärnorna ligger i Vela-konstellationen 1 470 ljusår bort från jorden.
Nasas James Webb-rymdteleskop har fångat vad som ser ut som ett frågetecken i "närheten" av stjärnorna Herbig-Haro 46/47. Stjärnorna ligger i Vela-konstellationen 1 470 ljusår bort från jorden.

Är det en fågel? Är det ett flygplan? Nej, det är ett frågetecken i rymden. Forskare tror sig dock veta vad den mystiska formen i skyn betyder.

Publicerad

Amerikanska rymdmyndigheten Nasa har släppt nya bilder tagna med James Webb-teleskopet – som ligger i omloppsbana 1,5 miljoner kilometer från jorden. Bilderna föreställer två unga stjärnor i Vela-konstellationen som ligger 1 470 ljusår bort från jorden, ge eller ta ett par kilometer.

Bilderna visar stjärnorna, som enligt rymdinstitutet Stsci är "som kattungar, fulla av energi", och hur de "skjuter ut" gas och damm och "växer i massa".

Den som zoomar in på översiktsbilden av stjärnorna hittar dock en annan form långt, långt borta. Nämligen ett frågetecken. Vad betyder det?

Stjärnorna Herbig-Haro 46/47, som befinner sig 1 470 ljusår bort, är i mitten av de röda 'linjerna'. Det så kallade frågetecknet är i nedre kanten av bilden, lite till höger om mitten.
Stjärnorna Herbig-Haro 46/47, som befinner sig 1 470 ljusår bort, är i mitten av de röda "linjerna". Det så kallade frågetecknet är i nedre kanten av bilden, lite till höger om mitten.

Mest sannolikt ingenting, enligt en professor som CNN pratat med.

– Det här är väldigt mycket "snubbe hittar kycklingfilé som ser ut som George Washington", säger Matt Caplan, professor i fysik vid Illinois state-universitetet i USA till CNN.

Enligt en forskare vid Stsci är frågetecknet mest troligt kolliderande galaxer, som via James Webb-teleskopets "öga" har fått sin speciella form.

– De kan få alla möjliga slags former, inklusive frågetecken tydligen, säger Christopher Britt vid Stsci till CNN.