RYMDEN
Forskare: Därför är Elon Musks nya Starlink-satelliter ett hot
Space X nya Starlinksatelliter läcker 32 gånger mer radiovågor än tidigare versioner. Nu varnar astronomer för konsekvenserna.
Den satellitbaserade internettjänsten Starlink har hittills varit en stor framgång, men konceptet har också sina kritiker. Nu har forskare börjat uttrycka sin oro kring Starlink.
Webbplatsen Space.com rapporterar att den senaste generationen Starlink-satelliter genererar så mycket radiostörningar att de kan lägga hinder i vägen för det vetenskapliga arbete som astronomer utför.
32 gånger mer radiostörningar
Forskare vid det nederländska institutet för radioastronomi, Astro, hävdar i ett pressmeddelande att Starlink-satelliterna läcker hela 32 gånger fler oönskade radiovågor än den tidigare generationen satelliter.
Institutets huvuduppgift är att driva radioteleskopet Low-Frequency Array (Lofar), ett av de mest avancerade och känsliga radioteleskopen i världen. Lofar samlar antenner från en rad europeiska länder, däribland vid Onsala rymdobservatorium i Sverige.
Radioteleskop är, till skillnad från optiska teleskop, utformade för att fånga upp radiovågor och fenomen i rymden som inte är direkt synliga.
Astro genomförde nyligen två längre observationspass med Lofar, där de täckte ett antal olika radiofrekvenser, och de registrerade så kallad UEMR-strålning (unintended electromagnetic radiation) från nästan samtliga Starlink-satelliter – inklusive de från den första generationen.
– Jämfört med de svagaste astrofysiska källorna som vi observerar med Lofar, är UEMR från Starlink-satelliterna tio miljoner gånger starkare, skriver Astro och fortsätter:
– Denna skillnad är som skillnaden mellan de svagaste stjärnorna som är synliga för blotta ögat och ljusstyrkan från fullmånen. Eftersom Space X skickar upp runt 40 satelliter från andra generationen varje vecka, blir detta problem allt värre.
Betraktas som ett växande hot
De nya satelliterna från andra generationen är utformade för att förbättra internettillgången och erbjuda kommunikationstjänster, men forskarna menar att de oavsiktliga radiovågutsläppen är ett ”växande hot” mot astronomiska observationer.
Institutet efterlyser ett närmare samarbete mellan satellitföretag, regleringsmyndigheter och det vetenskapliga samfundet för att utarbeta effektiva strategier för att minska problemet.
– Planer visar att antalet satelliter som skickas upp i omloppsbana kan nå mer än 100 000 innan decenniets slut. Denna eskalering av radiovågutsläpp från satelliter i låg omloppsbana väcker allvarliga farhågor för framtiden för astronomisk forskning, varnar institutet.
Satelliterna från andra generationen som Astro hänvisar till är kända som ”V2 mini”. De började placeras i omloppsbana i februari 2023 och är en nedskalad version av fullstorleksutgåvan av andra generationens satelliter, som ska skjutas upp vid ett senare tillfälle – och som troligen kommer att producera ännu mer radiostörningar.
Nästa generation av Starlink-satelliter är utformad för att skickas upp med Space X kommande nya farkost Starship.
Som norska tekniksajten Digi nyligen rapporterade har Starlink nu fått officiellt tillstånd från FCC (Federal Communications Commission) att uppgradera sin konstellation med de nya satelliterna från andra generationen.
Den här artikeln har tidigare varit publicerad i norska tu.no. Ny Teknik översätter och publicerar utvalda artiklar exklusivt för prenumeranter, som en del i ett samarbete mellan tidningarna.