RYMDEN

Europeiska rymdsonden är på väg mot Jupiter – ”En blandning av eufori och tårar i ögonen”

En raket startar.
Juice lämnade jorden ombord en Ariane 5-raket.

Väderproblem sinkade uppskjutningen av Ariane 5-raketen, men på fredagen gick det vägen. Nu har rymdsonden Juice separerats från raketen och är på väg mot Jupiter.

Publicerad Uppdaterad

Torsdagens uppskjutningsförsök ställdes in på grund av risk för åska, men under fredagen var vädret klart. Klockan 14:14 svensk tid lämnade Ariane 5-raketen med den europeiska rymdsonden Juice marken.

Juice står för JUpiter ICy moons Explorer och sonden ska ta sig till Jupiter för att undersöka om liv skulle kunna uppstå, eller klara sig på tre av planetens stora istäckta månar. Det tar åtta år innan Juice kommer fram.

Cirka 26 minuter efter uppskjutningen släpptes Juice från raketen vilket resulterade i applåder i Kourou, Franska Guyana.

– Uppskjutningen var en succé, sa Stéphane Israël, chef för Arianespace, en halvtimme efter uppskjutningen, i ESAs livesändning.

Det blev en spänd väntan på kontakt med Juice

Efter att man kunnat bekräfta att Juice separerats från raketen gick livesändningen över till att visa kontrollrummet Esoc i Darmstadt, Tyskland.

Det tog sedan en stund innan kontrollrummet lyckades få kontakt med sonden. I sändningen förklarades att det alltid är osäkert om när man får kontakt med en sond på grund av att de efter separation kan rotera och röra sig något.

Cirka 50 minuter efter uppskjutningen kom till slut signaler från rymdsonden fram till kontrollrummet. Efter detta fälldes solpanelerna, som sammanlagt täcker 85 kvadratmeter, ut och levererar nu ström till sonden.

Alla delsystem ska nu kontrolleras och under drygt 17 dagar följer utfällningar av antenner och bommar med instrument.

Svenska forskare på plats i Kourou

JUICE HISSAGE   de la coiffe SUR LE LANCEUR ARIANE 5
JUICE HISSAGE de la coiffe SUR LE LANCEUR ARIANE 5

Totalt sett är tio instrumentpaket med ombord på Juice. Ett av de två svenska heter Radio and Plasma Wave Investigation (RPWI). Jan Bergman är tekniskt ansvarig för instrumentet och på plats i Kourou. Han berättar om uppskjutningen för Ny Teknik:

– Det är en blandning av eufori och tårar i ögonen, det är svårt att förklara. Det är som att jorden skakar, ett åskväder är ingenting i jämförelse, säger Jan Bergman forskare vid Institutet för rymdfysik.

Än så länge har allt gått precis som det ska och Juice följer kurvorna för en lyckad uppskjutning.

– Helt perfekt. Dels skjuter vi upp på den mest optimala dagen, och sedan har launchen gått säkert lika bra som Webb-launchen, så vi kommer att ha massor av marginal när det gäller bränsle, säger Jan Bergman.

Bränslemarginal innebär att rymdsondens inplanerade uppdrag skulle kunna förlängas – om allt fortsätter att gå bra. Det planerade avslutet för Juice är 2035 då sonden ska köras in i månen Ganymedes.

Nu följer utfällning av instrument och antenner

RPWI är ett av de två svenskledda instrumentpaketen som finns ombord Juice. Det andra heter Particle Environment Package.

RPWI har flera delar, sonder på långa bommar och antenner, som ska fällas ut den kommande tiden. Först efter det anser Jan Bergman att man kan vara helt nöjd med uppskjutningen, utifrån deras perspektiv.

– För vår egen del är det förstås efter en lyckad commissioning, när vi fällt ut alla våra bommar och antenner, säger han.