RYMDEN

Den nyupptäckta planeten är för stor – utmanar dagens teorier

En exoplanet.
Illustration av planeten och den ultrasvala dvärgstjärnan.

Fyndet av en planet som verkar vara för massiv för sin stjärna utmanar synen på planetbildning i stjärnsystem. ”Upptäckten poängterar hur lite vi vet om universum”.

Publicerad

Forskare vid bland annat universiteten Penn State och Princeton, USA, har upptäckt en planet som går emot normen. Planeten är 13 gånger mer massiv än jorden och är i omlopp runt en stjärna 9 gånger mindre massiv än solen.

Studien om den tunga planeten och den lätta stjärnan som utmanar dagens teorier om planetbildning har publicerats i tidskriften Science.

– Upptäckten poängterar hur lite vi vet om universum. Vi hade inte förväntat oss att en så tung planet runt en så lätt stjärna skulle existera, säger Suvrath Mahadevan, professor i astronomi och astrofysik vid Penn State och medförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

Planeten borde inte vara där 

Planeter bildas från de protoplanetära skivor av gas och stoft som omger nybildade stjärnor. Stjärnan som denna planet cirkulerar runt är en ultrasval dvärgstjärna, den minsta och svalaste sortens stjärna i universum.

– Den planetbildande skivan runt stjärnan LHS 3154 förväntas inte ha tillräckligt med fast massa för att skapa denna planet. Men den finns där ute, så nu måste vi ompröva vår förståelse för hur planeter och stjärnor bildas, säger Suvrath Mahadevan i pressmeddelandet.

Forskarna upptäckte planeten med en sorts astronomisk spektrograf som byggts på Penn State. Instrumentet som kallas Habitable Zone Planet Finder (HPF) är utformat för att hitta planeter som skulle kunna ha flytande vatten, en trolig förutsättning för liv, och kretsar runt den här typen av svala stjärnor.

Ultrasvala dvärgstjärnor är bland de vanligast förekommande stjärnorna i universum. Det är också enklare att upptäcka planeter som skulle kunna ha vatten runt dessa än runt stjärnor som till exempel vår sol, enligt pressmeddelandet. 

På grund av att en sådan stjärnas temperatur är relativt låg måste en planet ha en omloppsbana nära stjärnan för att ha flytande vatten. Den sortens omloppsbanor möjliggör för astronomerna att enklare upptäcka planeterna. 

– Om en planet har en omloppsbana tillräckligt nära sin ultrasvala stjärna kan vi upptäcka den genom att se en mycket subtil förändring i stjärnans spektra när den dras i av den kretsande planeten, säger Suvrath Mahadevan i pressmeddelandet.