ENERGI

Radioaktiv kapsel borttappad – och återfunnen

Räddningstjänsten letar efter en tappad kapsel med radioaktivt innehåll utmed en 1 400 km lång sträcka i Western Australia.
Räddningstjänsten letar efter en tappad kapsel med radioaktivt innehåll utmed en 1 400 km lång sträcka i Western Australia.

En liten kapsel som innehåller en radioaktiv substans har försvunnit under en transport i västra Australien. Efter en sökinsats har nu kapseln hittats – ibland hittar man den där nålen i höstacken.

Publicerad Uppdaterad

Kapseln är mycket liten, cylinderformad och silverfärgad. Den är 8 mm hög och mäter 6 mm i diameter. Enligt flera medier innehåller kapseln cesium-137, som används i mätare i gruvbrytning.

Den 12 januari lämnade kapseln en gruva norr om Newman i västra Australien och skulle transporteras på väg till Perth på sydvästkusten för reparation. Paketet med kapseln anlände till Perth den 16 januari där det lastades av och förvarades i ett särskilt förråd.

Halveringstid på 30 år

Men när paketet öppnades den 25 januari upptäcktes att mätaren var trasig. Flera skruvar saknades och kapseln var borta. En av fyra monteringsbultar saknades.

Då startade räddningstjänsten en sökinsats efter kapseln med hjälp av strålningsdetektorer längs färdsträckan, som mäter 1 400 kilometer.

Långa bilköer uppstod bakom sökinsatsen.
Långa bilköer uppstod bakom sökinsatsen.

Till slut lyckades man hitta den borttappade kapseln.

– Vi har lyckats, säger Stephen Dawson, ansvarig delstatsminister i Western Australia, till medier.

– Som vi sagt tidigare var det en nål i höstacken, nu är den hittad, och invånarna i Western Australia kan sova lugnare i natt.

Allmänheten uppmanades att hålla sig borta från kapseln. Minst fem meters avstånd ska hållas. Exponering för cesium-137 kan orsaka brännskador eller strålningssjuka.

– Det värsta scenariot är att någon tar upp kapseln, tycker att den är fascinerande och förvarar den i fickan, säger Ivan Kempson, forskare i biofysik vid University of South Australia, i ett uttalande via The Australian Science Media Centre.

Cesium-137 har en halveringstid på ungefär 30 år, vilket betyder att kapseln kommer att vara radioaktiv i ungefär 300 år.

Användes för densitetsmätningar

Enligt The Guardian tros en bult som höll mätaren på plats ha lossnat under transporten, möjligen på grund av skakningarna. Därefter tros kapseln ha fallit genom hålet där bulten tidigare satt.

Rio Tintos gruvområde Gudai-Darri i västra Australien.
Rio Tintos gruvområde Gudai-Darri i västra Australien.

Polisen ser händelsen som en olycka och tror inte att ett brott har begåtts, skriver tidningen. Myndigheterna avfärdar att kapseln har stulits från förrådet eftersom säkerhetstejp satt kvar på paketet.

Men myndighetsföreträdare oroar sig för att kapseln har fastnat i ett däck på ett annat fordon och kan ha färdats hundratals kilometer från sökområdet, rapporterar The Guardian.

Enligt BBC skickades mätaren från Rio Tintos gruvområde Gudai-Darri där den användes för densitetsmätningar.