Vattenfall vill bygga flytande vindkraft i Skottland

2022-01-18 16:55  
Vindkraft i havet. Foto: Vattenfall

Svenska Vattenfall har tillsammans med det norska bolaget Fred Olsen planer på att bygga flytande vindkraftverk utanför den skotska kusten. Deras vindpark, på upp till 798 MW, är ett av 17 projekt som går vidare till nästa fas.

De två bolagen har gemensamt lämnat bud på att få bygga parken 67 kilometer utanför den skotska östkusten. Under måndagen beslutade Crown Estate Scotland att 17 projekt av 74 ansökningar får möjlighet att teckna hyresavtal för ett särskilt havsområde.

Totalt omfattar de 17 planerade projekten drygt 7 000 kvadratkilometer och 24,8 GW. Det område som Vattenfall och Fred Olsen har siktat in sig på spänner över 200 kvadratkilometer.

Det är dock en lång process kvar tills vindturbiner faktiskt finns i vattnet, konstaterar Crown Estate Scotland, eftersom projektet måste få tillstånd, finansiering och gå igenom ytterligare planeringssteg.

Hamnutrymme blir en utmaning

Även Vattenfall konstaterar i ett pressmeddelande att miljöstudier, samråd och en komplett miljökonsekvensbeskrivning återstår att göra. Förhoppningen är att vindparken kan tas i drift i början av 2030-talet, uppger bolaget i mejl till Ny Teknik.

När flytande vindkraftverk ska installeras i havet behövs lämpliga hamnar, men enligt Fred Olsen saknas sådana i Skottland. Därför har bolaget utvecklat en lösning som innebär att mobila hamnar används för att sätta ihop vindkraftverken med de flytande plattformarna.

Just hamnutrymme kommer att bli en utmaning framöver, bedömer Vattenfall, eftersom den havsbaserade vindkraften väntas byggas ut kraftigt. Bolaget ser därför Fred Olsens lösning som en möjlighet för vindkraftsindustrin att öka sin kapacitet.

I dag finns fem större havsbaserade vindparker i skotska vatten. En av dem, Kincardine, är världens största flytande vindpark om 50 MW.

Även planer utanför Bretagne

Fördelen med flytande vindkraftverk är att de kan placeras på mycket större djup än bottenfasta vindkraftverk. Energibolaget Equinor, som 2017 tog den första storskaliga flytande vindparken i bruk, Hywind Scotland, har bedömt att 80 procent av världens bästa vindlägen finns på platser där havsdjupet är över 60 meter.

Vattenfall har också planer på att bygga en flytande vindpark i franska vatten, utanför södra Bretagne. Det svenska bolaget samarbetar där med Wpd och Blue Float Energy och projektet är ett av tio som går vidare till nästa fas i den kommande upphandlingen, enligt beslut av den franska regeringen.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt