Världens största flytande solcellspark är igång

2022-01-04 09:34  

Solceller som flyter på vattnet blir allt mer populära. I Kina har en anläggning om 320 MW just tagits i bruk. Enligt ägarbolaget är den störst i världen i sitt slag.

Det är Huaneng Power International som har byggt den flytande solcellsparken i Shandongprovinsen i östra Kina. Solpanelerna flyter i ett vattenmagasin nära bolagets kraftvärmeverk Dezhou.

Solparken byggdes i två etapper, om 200 respektive 120 MW. Den första etappen inkluderade även ett energilager om 8 MWh och stod klar 2020. Den andra etappen avslutades i december.

Anläggningen förväntas ge omkring 550 GWh el per år. Enligt Huaneng Power International är solparken världens största enskilda anläggning med flytande solceller.

2,2 GW planeras i Indonesien

Betydligt större projekt med flytande solceller planeras dock på andra håll. Sydkoreas Saemangeum Floating Solar Power Project omfattar 1,2 GW och väntas börja leverera el under 2022. Men projektet ska byggas i etapper av flera olika aktörer och kommer därför eventuellt att räknas som flera separata parker.

Indonesien siktar ännu högre, med en anläggning på Duriangkang-reservoaren på ön Batam. Där ska flytande solceller om 2,2 GW kombineras med ett energilager om 4 GWh. Anläggningen planeras vara färdigbyggd 2024.

Även svenska solceller testas i flytande konstruktioner. Ny Teknik rapporterade nyligen att svenska Midsummer har sålt tunnfilmssolceller till ett pilotprojekt i Nederländerna, där flexibla solpaneler och flottar ska utvärderas.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt