Varför ska man vara exalterad över edge computing?

2021-02-16 06:00  

ANALYS. I tio år har företagen flyttat sin it-miljö till publika moln och stora datacenter. Men självkörande fordon, smarta robotar och strömmad vr kommer att kräva beräkningskraft närmare användaren. 2021 blir året då cloud får ge vika för edge computing, skriver Ny Tekniks Simon Campanello.

Ska vi köra flottor av självkörande fordon, strömma virtual reality och fylla fabrikerna med smarta robotar räcker inte molnet till längre. Om varje liten observation från en sensor ska bearbetas i en server på andra sidan landet blir fördröjningarna orimligt långa.

Beräkningskraften måste flytta närmare slutanvändaren, och nu står stjärnorna i rätt konstellation för att det ska ske. Under de närmaste åren blir edge computing den stora trenden inom it-sektorn.

Precis som många andra modeord som slungas runt i Silicon Valley saknas en fast definition, men kort sagt handlar det om att köra applikationer och behandla data i nätets utkanter (därav ”edge”).

Läs mer: Svensk gruva har världens första underjordiska 5g-nät

De stora centrala datacenter som poppat upp som svampar ur jorden det senaste decenniet kommer att få sällskap av små distribuerade servernoder. De kan stå vid basstationerna i mobilnätet, eller i direkt anslutning till en fabrik med robotar eller ett logistikcenter fullt av autonoma fordon.

Energiförbrukningen kan minska

Med närheten går det att sänka fördröjningen i kommunikationen radikalt. Data som hämtas in från sensorer kan behandlas i närmiljön i stället för att skickas många mil till en avlägsen datahall.

På samma gång får verksamheten en högre driftsäkerhet. Om burkarna står i ett serverskåp på anläggningen kommer inte ett driftstopp på AWS eller Azure eller strul med internetuppkopplingen att påverka arbetet. Det är en av anledningarna till att Boliden redan för ett par år sedan testade att installera en edgelösning med tillhörande 5g-nät i en av sina gruvor.

Samtidigt kan energiförbrukningen minska när stora datamängder inte behöver transporteras och lagras centralt. Eftersom indata kan behandlas lokalt behöver kanske bara resultatet skickas uppåt i kedjan.

Bild från elbiltillverkaren Teslas fabrik i Freemont utanför San Francisco. Robotkropparna är uppkallade efter hjältar i actionfilmen X-men. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Att köra applikationerna i nätets kant kan också vara en lösning för att behandla känslig data. Data som av säkerhets- eller integritetsskäl inte får hamna i molnjättarnas datacenter kan hållas lokalt. På samma vis kan ai-modeller som kräver känslig träningsdata också läras upp i en edgemiljö för att sedan appliceras på andra platser. 

Framtidsspanare har vid det här laget redan talat sig varma för edge computing i flera år, men det är först nu som tiden för genombrottet är mogen. Framförallt är 5g en katalysator, med hög bandbredd och ultralåg fördröjning blir kommunikationen mellan en lokal beräkningsnod och slutanvändaren möjlig.

Edge mot genomslag 2021

Molnjättarna, med trion AWS, Google och Microsoft i spetsen, har under det gångna året presenterat en rad tjänster för företag som vill distribuera sina beräkningar. Chipbolagen Intel och Nvidia har tagit fram hårdvaran som krävs. Profeterna på Gartner och Forrester har förstås också skådat in i sina spåkulor och slagit fast att edge får sitt breda genomslag under 2021.

Det är en förändring som kan gå i rasande takt när den väl fått momentum. 2018 gissade Gartner i en rapport att till 2025 kommer 75 procent av storföretagens data att genereras och behandlas i nätverkets utkanter snarare än i centrala datacenter eller publika moln.

Är det publika molnet dött nu då? Nej, den ledande teorin är att edge och cloud kommer att samexistera, men ha olika tillämpningsområden. De moderna processer och verktyg för att utveckla applikationer för molnmiljöer kommer också att användas inom edge.

Men om det ledande skiftet de senaste tio åren har varit att kassera de lokala servrarna till förmån för molnet, kan vi nu räkna med att beräkningskraft åter är på väg att sippra ut till nätverkets kanter. Och den resan börjar nu.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt