Vad är Telegram? Appen som hamnat mitt i Ukraina-kriget

2022-03-14 06:00  

Chattappen Telegram har blivit en viktig kanal i informationskriget som uppstått i kölvattnet av den ryska invasionen. Men hur säker är appen? 

Under den pågående ryska invasionen av Ukraina är kommunikation och nyhetsförmedling livsviktigt för landets invånare. 

Plattformen som hamnat i centrum för allt är den ryskättade chattappen Telegram, som är den mest populära kommunikationsplattformen i Ukraina med många miljoner användare. Media, myndigheter och president Zelenskyj själv använder appen för att snabbt nå ut med nyheter och information.  

Appen är samtidigt väldigt populär även i Ryssland, och är fortsatt tillåten trots att Ryssland blockerat bland annat Facebook.

Människor som har flytt Ukraina laddar sina mobiler efter att ha anlänt till tågstationen i Kraków, Polen, 8 mars 2022. Foto: Beata Zawrzel/NurPhoto/Shutterstock

På Telegram sprids snabbt larm om artilleriangrepp och beskjutningar, officiella uttalanden, rapporter om var ryska styrkor befinner sig och viralgranskning av nyheter. Och lika fort rullas en bombmatta av rykten, spekulationer och falska nyheter, allt beroende på vilka kanaler du följer.  

Ukraina har också sjösatt en bot som automatiskt samlar in och dokumenterar misstänks krigsbrott i landet, och det är på Telegram som den frivilliga hackerarmé som landet rekryterat koordinerar sina attacker. 

Vad är Telegram?  

Vid en snabb anblick är Telegram en chattapp i samma stil som Whatsapp. Du registrerar dig med ditt telefonnummer och kan skicka meddelanden, starta chattgrupper, ringa eller ha videosamtal.  

Det går också att skapa stora, publika grupper med upp till 200 000 användare, och det finns både publika och privata kanaler där du kan följa inlägg från enskilda individer eller organisationer. 

Appen har över en halv miljard aktiva användare världen över. Indien, Ryssland, Brasilien och Indonesien är några av de länder där Telegram är som störst. 

Förutom vissa nationella marknader har appen också blivit stor i vissa intressegrupper, inte minst för personer som är engagerade i kryptovaluta eller web3.  

Vilka ligger bakom Telegram?  

Den första versionen av appen släpptes 2013 och utvecklades av bröderna Nikolai och Pavel Durov. En stjärnduo på den ryska techscenen som tidigare hade startat det sociala nätverket VK, en plattform som brukar beskrivas som Rysslands motsvarighet till Facebook. 

Bröderna lämnade VK och sålde sina andelar i bolaget efter konflikter med den ryska staten. De ansåg att bolaget hade tagits över att Putin-vänliga krafter.

Telegrams grundare Pavel Durov. Foto: Tatan Syuflana

Innan de förlorade greppet om VK hann bröderna dock bli mångmiljardärer i dollar på kuppen, och har använt sina pengar för att utveckla och driva Telegram.  

Appen har än så länge aldrig gått med vinst. Telegram har lovat att aldrig sälja användardata eller riktade annonser, men har under 2021 börjat experimentera med annonser i grupper som har fler än 1 000 medlemmar. Intäkterna är dock än så länge små. 

Målsättningen sägs vara att börsnotera Telegram under 2023, troligen någonstans i Asien. 

Hur följer jag situationen i Ukraina på Telegram?  

Det finns en lång rad kanaler och sidor som kretsar kring kriget i Ukraina. De växer i rasande takt. President Zelenskyjs kanal har gått från 65 000 följare i mitten av februari till över 1,5 miljon i skrivande stund. 

De flesta kanalerna är i första hand på ukrainska, men här är några engelskspråkiga kanaler som följer kriget i Ukraina: 

• President Volodymyr Zelenskyjs officiella kanal. 

• Den engelskspråkiga nättidningen Kyiv Independent.

Ukraine NOW startade för två år sedan som ett flöde för information om covid-19, men har efter invasionen istället börjat agera källa för nyheter om det pågående kriget. Kanalen drivs enligt Wired av organisationen The Institute of Cognitive Modeling, med stöd av den ukrainska staten. Kanalen finns på ett flertal språk, och här hittar du den engelskspråkiga versionen. 

Kritiken mot Telegram 

Telegram har ofta lyfts som en plattform som använts av extremister och kriminella. Appen användes flitigt av IS-medlemmar och andra jihadister under mitten av 2010-talet. Därefter blev den populär i delar av den amerikanska högern, efter att andra stora plattformar stängde av tidigare presidenten Donald Trump. 

Appen är känd, eller kanske ökänd, för sin ovilja att moderera innehåll. Företaget bakom raderar i princip bara bilder på sexuella övergrepp på barn eller öppna uppmaningar till att begå våldshandlingar, enligt Wired.

En annan vanlig kritik mot Telegram är att appen är utformad på ett sätt som gör att den inte är säker att använda.

Är det säkert att använda Telegram?  

I media har Telegram ofta beskrivits som en krypterad chattapp, men det är en sanning med kraftiga modifikationer. Moxie Marlinspike, som har grundat chattappen Signal, kallar konkurrenten Telegram för ett av de värsta tänkbara alternativen ur säkerhetssynpunkt. 

– Telegram är inte säker att använda, skriver Marcin de Kaminski som är chef för säkerhet och innovation på Civil Rights Defenders i en kommentar till Ny Teknik.

Vanliga chattar, grupper, kanaler, kontaktlistor och annan information är inte krypterade på ett sätt som gör att de inte kan läsas av någon som arbetar på Telegram. 

Om din chattlogg ska vara säker behövs något som kallas för end-to-end-kryptering, eller obruten kryptering. Meddelandet krypteras på din mobil, och avkrypteras inte förrän det når mottagaren. Varken Telegram eller någon annan part har då möjlighet att avläsa meddelandet.  

För att slå på obruten kryptering måste du starta något som heter ”Secret Chat”, men det fungerar endast i tvåpartschatt, och inte i gruppchattar, vilket är det vanligaste sättet att använda Telgram på.

Ett annat problem är att Telegram samlar in stora mängder data om sina användare. Det handlar inte bara om chattloggar och kontakter, utan också om bland annat positionsdata.

– Telegram samlar in onödigt mycket data från användares enheter. Det finns program att ladda ner med vilka man med skrämmande hög precision kan positionera enskilda användare av Telegram baserat på de platstjänster appen både samlar in och läcker, skriver Marcin de Kaminski.

– I krissituationer, när information måste spridas fort, är det viktigare än någonsin att apparna som används bistår användarna med grundläggande säkerhet, helt enkelt eftersom användarna själva inte har tid att fatta kvalificierade beslut. Appar som Telegram utsätter medvetet användarna för stora risker, vilket gör dem direkt farliga att använda.

Civil Rights Defenders rekommenderar istället chattappen Signal (finns bland annat till Android och IOS), som använder obruten kryptering för alla konversationer.

Organisationen Electronic frontier foundation har publicerat en guide som framförallt riktar in sig på hur ryska och ukrainska medborgare kan använda Telegram på ett mer säkert sätt. 

Förutom att använda den krypterade chattfunktionen rekommenderar organisationen bland annat tvåfaktorsinloggning, så att det blir svårare att kapa ditt konto, och tidsbegränsade meddelanden. Det sistnämnda gör att chattmeddelanden självförstörs efter en viss tid, vilket gör att de inte kan utläsas om polis eller militär beslagtar telefonen.  

Lämnar Telegram ut data till ryska staten?

Telegram grundades av ryssar och hade länge kontor i landet. Men numera är bolaget bakom appen registrerat på Brittiska Jungfruöarna och grundaren och vd:n Pavel Durov är i dag bosatt i Dubai i Förenade Arabemiraten.  

Enligt företaget själva har de i dagsläget varken anställda eller servrar på rysk mark.  

Ryssland har tidigare krävt att få ut data från Telegram, men nekats. Appen blockerades i Ryssland mellan 2018 och 2020 efter att Pavel Durov vägrat lämna över krypteringsnycklar till den ryska underrättelsetjänsten. 

Farhågan att bolaget ska dela med sig av data till den ryska staten kvarstår ändå, och har fått nytt liv när appen blivit en så viktig del i informationskriget i Ukraina. 

Pavel Durov svarade nyligen med ett inlägg där han lovar att så inte kommer att ske. 

”Jag står upp får våra användare vad som än händer. Deras rätt till integritet är helig. Nu mer än någonsin”, skriver Pavel Durov i ett inlägg på Telegram. 

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt