Test: Redmi Smart band pro – ”Snygg – men svår att lita på”

2022-07-08 11:10  

Viktor Krylmark testar aktivitetsarmbandet Redmi Smart band pro, och börjar plötsligt röra på sig mer än vanligt.

Bzzt, bzzt. Det är aktivitetsarmbandet Redmi Smart band pro som säger åt mig att ställa mig upp och röra på mig. Irriterande, och effektivt. Visar det sig vara.

Jag har under två veckor testat Redmis aktivitetsband. Vad kan det lära mig om mig själv? Ganska mycket. Vad har jag för nytta av informationen? Det är ännu lite oklart.

Redmi Smart Band 2 är ett aktivitetsband skapat för dig som verkligen vill hålla koll på dina kroppsliga värden. Du kan mäta din sömn, puls, kaloriförbränning, syre i blodet och så vidare. Informationen visar den på en faktiskt ganska pigg och klar 1,47 tum stor oled-skärm. Stor är att ta i, det är ett nätt och smidigt band du har på armen. Dessutom ganska bekvämt. Det är lätt att glömma att du har det på dig. 

Det är också lätt att glömma att den behöver laddas. Redmi utlovar att den ska klara sig i upp till två veckor på en fulladdning. Det ska dock sägas att skärmen inte alltid lyser, utan vaknar när du rör på armen.

Redmi Smart band pro. Foto: Viktor Krylmark

Men det där med att mäta sömn. 

Har du någonsin funderat på vad som händer med dig när du sover? Skriver Redmi på sin produktsida. Och det är väl en relevant fråga. Men den antyder att man med det här bandet också får reda på det. Men det får man inte riktigt. Bandet berättar när det tror att du har somnat, och när det tror att du går upp på morgonen. Sedan redovisar den antalet timmars sömn på skärmen. Utöver det mäter den ditt syre i blodet (även under natten), men det handlar ju inte om mätning godkänd inom till exempel vården. Så vad ska du med den informationen till? Sömnmätningen hade Redmi gott kunnat strunta i.

Mäter kaloriförbränning

Däremot är jag nöjd med hur den mäter min träning och kaloriförbränning. Ett exempel: Jag avslutade ett gympass med att springa på ett löpband. Jag aktiverade då löpning på band i klockan, genomförde löpningen och stängde av passet samtidigt som jag stängde av löpbandet. Till min förvåning hade aktivitetsbandet på armen noterat samma sträcka som löpbandet framför mig. What kind of sorcery is this? 

När jag frågar Redmi hur de lyckas med sådan exakt mätning av löpsträcka, trots att jag egentligen står still får jag till svar att klockan är rustad med en gyroskopsensor. Det vill säga, den mäter lutning, rörelse och acceleration. Gissningsvis kombineras de data som sensorn samlar in med antalet steg vilket gör att den kan göra hyfsat pricksäkra distansmätningar, även på löpband. Utöver löpband så finns det en ocean av aktiviteter att mäta, gym, yoga, simning och så vidare. Det enda mätningen kan falla på är att du glömmer att aktivera den när träningspasset startar.

Läs mer: Stort test: Fem populära robotdammsugare – vilken är bäst?

Det där med pricksäkra distansmätningar stämmer nog. Tyvärr brister det lite i smarthet. Någon dag senare vibrera det i klockan. Den har något att berätta igen. Stolt meddelar den för mig att jag har bränt kalorier. Dagsmålet är passerat! Det är bara det att mina enda rörelser för dagen är mellan hemmakontoret, badrummet och köket. Och just det. Ett längre ärende var jag ju iväg på, men då slöade jag på en elsparkcykel. Kan det vara så, att bandet helt enkelt trodde att jag cyklade när jag rullade på elsparken? Antagligen.

Redmi Smart band pro. Foto: Viktor Krylmark

Jag tycker att det är svårt att bedöma aktivitetsbandet. Det kommer till ett riktigt bra pris. Och det finns mycket jag gillar med det. Det får mig att röra mig mer. Det sitter skönt och skärmen är ta mig tusan kanon. Den tillhörande appen är även den bra. Lättnavigerad och snygg.

Klockan tillsammans med appen liksom väcker nyfikenhet. Jag vill plötsligt se och följa mina värden. Det känns lite kul. 

Men sen stöter jag på rena felaktigheter, som det där med elsparkcykeln. Då tvivlar jag plötsligt på informationen jag fått tidigare och känt mig glad över. Då tappar jag intresset helt.

Fakta: Redmi smart band pro

Skärm: 1,47" full AMOLED-skärm. Maximala ljusstyrkan ligger på 450 nit.

Batteritid: LiPo, 200 mAh. Det ska ge användningstid upp till 14 dagar utan laddning. 

Funktioner: Optisk pulsmätare, accelerometer, SpO2-sensor, med mera.

Vattentät: Ja, ned till fem atmosfärer, det motsvarar cirka 50 meter.

Testad: Juni 2022.

Pris: 600 kronor.

Viktor Krylmark

Mer om: Test

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt