Test: Iphone 13 Pro och 13 Pro Max – ”Oslagbar kamerabest”

2021-09-24 15:24  

En bättre skärm, imponerande batteritid och mobilvärldens bästa kamera gör Iphone 13 Pro till höstens stora vinnare, skriver Ny Tekniks Kalle Wiklund.

Det började med ett antiklimax som hette duga. När Apple lanserade Iphone 13-serien i mitten av september var det många, mig inklusive, som var milt besvikna. “Det luktar Iphone 12S lång väg”, fräste en kollega bland tech-journalister efter lanseringseventet.

Med det menade kollegan att nya Iphone 13 och Iphone 13 Pro mest kändes som en upprepning från fjolåret, med vissa smärre justeringar. Men även små förändringar kan göra stor skillnad – om dessa görs på rätt sätt.

Nu sitter jag här med Iphone 13 Pro och Iphone 13 Pro Max, och jag kan inte sluta ta bilder med dem. Mer om detta om en stund.

”Premiumkänslan är tydlig”

I fjol tog Apple ett stort kliv när det gäller design: 2020 var året då Iphone fick helt platta kanter på fram- och baksida igen – ett formspråk som känns igen från klassiska Iphone 4. I år är mycket sig likt. Inget fel på det, med tanke på hur gediget hantverket är. Iphone 13 Pro och Iphone 13 Pro är mycket välbyggda, med en tydlig premiumkänsla.

Bägge telefoner har en lyxig känsla – vilket i och för sig är att förvänta sig av mobiler som kostar från 12 000 kronor.

Ta bara en sådan sak som den ram av rostfritt stål som löper runt telefonerna, med elegant utskurna knappar som har ett mycket tillfredställande klick-ljud. Apple kan det här med detaljer, det är en sak som är säker. 

Men det finns skillnader jämfört med fjolårets Pro-lurar. Apple vill gärna prata om att de har gjort sensorlisten, den där flärpen på skärmens ovansida, mindre i år. 20 procent mindre plats ska den ta, den nya flärpen. Det är inget jag fäster särskilt stor vikt vid. Flärpen finns kvar där, den märks – men det är inget jag tänker särskilt mycket på.

Stor har blivit större

Årets toppmodeller av Iphone har dessutom blivit marginellt tjockare och tyngre. Det märks tydligast hos 6,7-tummaren Iphone 13 Pro Max, som har blivit ännu tyngre och nu väger in på 238 gram. “Några gram extra hit och dit”, kanske du tänker. “Vad spelar det för roll?”. Till saken hör att Max-modellerna redan tidigare år har varit farligt nära smärtgränsen, och i praktiken aldrig har varit en telefon för alla – och i synnerhet inte för personer med små händer. 

Med det sagt:  Iphone 13 Pro Max ÄR en stor och tung telefon, men det är en balanserad vikt. Mobilen ligger bra i handen, men se upp – baksidan av frostad glas kan bli rätt hal. Som tur är ger bandet av rostfritt stål runt telefonen ett bra grepp. Iphone 13 Pro, med en skärm på 6,1 tum, är betydligt mer behändig storleksmässigt, och ett mer passande val för mindre händer och något mindre tjocka plånböcker.

Även kamerahuset på baksidan av Iphone 13 Pro och Iphone 13 Pro Max har blivit större. Redan förra året tog kameran sin plats, och nu är det en rejäl puckel som sticker ut på baksidan. Utbuktningen gör också att kamerahuset riskerar att åka på en smäll om du tappar telefonen i golvet. Tur då att de tre objektiven skyddas från repor av stenhårt safirglas.  

120 Hz-tekniken imponerar

Jag har redan nämnt att jag älskar kameran hos Iphone 13 Pro och Iphone 13 Pro Max. Men årets toppmodeller från Apple för också med sig en annan viktig nyhet som jag vill ta upp först. I fjol fick Iphone 12 och 12 Pro-serien oled-paneler.

Precis som förra året är det högupplösta oled-skärmarna på Iphone 13 och Iphone 13 Pro Max av högsta kvalitet, med en utmärkt färgåtergivning (p3-färgomfång), prima konstrast och djup, djup svärta. Här finns även stöd för finesser som automatisk vitbalans (true tone) och stöd för hdr10 och dolby vision.

Den stora nyheten är att oled-skärmarna hos Iphone 13 Pro-lurarna äntligen har fått en högre uppdateringsfrekvens på upp till 120 Hz, jämfört med 60 Hz på tidigare modeller och Iphone 13.

På Apple-språk kallas tekniken promotion, och men den kan Iphone 13 Pro och Iphone 13 Pro Max växla uppdateringsfrekvensen från 10 Hz till maximalt 120 Hz, beroende vad som sker på skärmen

6,7-tumsskärmen på Iphone 13 Pro Max är ... maffig. Foto: Kalle Wiklund

Detta görs möjligt dels med hjälp av färsk mjukvara (Ios 15), dels med hårdvara i form av en ny typ av oled-skärm med ltpo-teknik (low-temperature polycrystalline oxide).

I ltpo-skärmarna finns ett lager av tunnfilmstransistorer (TFT) som tillverkas med kiseldioxid, och Apple använder det för att höja uppdateringsfrekvensen när telefonen används – samt sänka den för att istället kunna spara på batteriet när luren ligger vilande.

I praktiken ska det betyda att telefonen kan gå ner till 10 bildrutor per sekund (10 Hz) när den exempelvis ligger på bordet och får en notis. Om du istället skrollar snabbt igenom en sida eller spelar på mobilen, ändras skärmens uppdateringsfrekvensen automatiskt till maximalt 120 Hz.

”Otroligt skönt flyt i skärmen”

Apples Ios 15 i grund och botten ett snabbt och responsivt operativsystem, vilket märks exempelvis i animeringar i gränssnitt och menyer. Ändå gör 120 Hz-skärmarna skillnad. Den högre uppdateringsfrekvensen gör att responsen när du trycker på skärmen hos Iphone 13 Pro och Iphone 13 Pro Max känns kvickare.

Det märks tydligt när jag sveper över skärmen eller rullar igenom stora mängder av text – animeringar och skrollningen känns helt enkelt mjukare. En annan skillnad är att texten förblir skarp och läsbar när jag rullar snabbt ner över sidan. När jag försöker göra samma sak på Iphone 12 flyter texten ihop till något som mest påminner om en bokstavssoppa.

Iphone 13 Pro Max och Iphone 13 Pro tillsammans. Foto: Kalle Wiklund

Förutom ett skönare flyt på skärmen har ltpto-tekniken en annan stor fördel: Att automatiskt kunna växla mellan en uppdateringsfrekvens på mellan 10 och 120 Hz gör att skärmen blir mer energisnål, vilket i sin tur leder till längre batteritid – något som är eftertraktad av alla användare.

Apple vill gärna lyfta fram vilken betydelse 120 Hz-skärmarna kan få för program som kräver snabb respons vid inmatning, som spel eller teckningsappar. Stödet för 120 Hz är redan inbyggt i flera Apple-appar, och enligt sajten The Verge ska appar som har utvecklats med Apples programmeringsspråk Swift få funktionen automatiskt. I andra fall behöver utvecklare uppdatera sina appar med nya utvecklingsverktyg för att kunna dra nytta av 120 Hz-finessen.

Det ska nämnas att Apple är sist ut bland mobiltillverkarna med 120 Hz-skärmar. Konkurrenter som Samsung, Huawei och Oneplus har använt tekniken länge. Apple också – fast tidigare enbart i Ipad Pro och den smarta klockan Apple Watch. Att vänta längre än andra med att implementera ny teknik är ett klassiskt Apple-drag – och med tanke på hur bra finessen funkar var det nog rätt val av Apple.

Bästa mobilkameran – igen 

Så, hur var det nu med kameran i Iphone 13 Pro och Iphone 13 Pro Max? Apple har en hel del att bevisa från ifjol. Kamerasystemet på Iphone 12 Pro Max gjorde min kollega Peter Ottsjö smått lyrisk, och fick honom att konstatera att den “har världens bästa mobilkamera”.

Har Apple lyckats förbättra ett redan vasst kamerasystem? Det korta svaret är: Ja, utan tvekan. I likhet med fjolårets toppmodeller har Iphone 13 Pro och storebror 13 Pro Max tre olika kameror: En huvudkamera med ett vidvinkelobjektiv, kombinerad med ett ultravidvinkel- samt ett telefotoobjektiv.

Apple använder maskininlärning för att identifiera och förbättra saker som exempelvis hudton vid porträttfotografering. Resultatet blir ofta riktigt bra. Foto: Kalle Wiklund

Samtliga kameror har en upplösning på 12 megapixel. Här kan man tycka att Apple står och trampar vatten, när ärkerivalen Samsung minsann har tryckt in en 108 megapixelssensor i Galaxy S21 Ultra.

Men. Det handlar inte om antalet megapixlar. Istället har Apple gett alla kamerorna nya sensorer, och samtidigt finslipat hur kamerorna arbetar tillsammans med det färska systemchipet A15 Bionic, som har fått en ny bildsignalsprocessor som bland annat minskar icke-önskvärt brus i bilderna.

Fantastisk skärpa i bilderna

Jag kan ärligt säga att jag aldrig har sett en bättre och mer kapabel kamera än den som finns hos Iphone 13 Pro och Iphone 13 Pro Max. Vissa andra mobiler, som Galaxy S21 Ultra, kan vara bättre på vissa saker. Men den stora behållningen med Apples kamerasystem är hur mångsidigt det är, och att kameran levererar ett utmärkt resultat i nästan alla situationer och miljöer.

Ta vidvinkelkameran, till exempel. Den har inte bara fått en ny utan också en större sensor med pixlar som är 1,9 mikrometer stora. Större pixlar skapar ett bättre ljusinsläpp, vilket gör hela skillnaden när du tar bilder i mörkare miljöer. Här ser vi mindre brus och ett dynamiskt omfång som känns stort nog att nästan rymma hela världen, från ljusaste vit till mörkaste svart. Här spelar Apples systemchip A15 Bionic en viktig roll.

Bilderna från Iphone 13 Pro-kameran är mycket detaljrika – se bara himlens reklektion i vattenpölarna. Foto: Kalle Wiklund

På chipet finns en dedikerad ai-processor, kallad “neural engine” med 16 kärnor och  en accelerator som bland annat hjälper till med bildbehandlingen. Genom att använda maskininlärning kan Iphone 13 Pro identifiera objekt som ansikten, himmel och husdjur, och sedan använda smart hdr-funktionen för att förbättra saker som hudtoner, högdagar i himmeln och exponeringen av skuggor.

Ultravidvinkel-kameran har å sin sida fått en större bländare (ƒ/1.8 jämfört med fjolårets ƒ/2.4), ett förbättrat ljusinsläpp och en ny sensor med autofokus. Det här det blir riktigt roligt. Tillskottet av autofokus innebär nämligen att Iphone Pro för första gången kan ta makrobilder – skarpa närbilder av små, små detaljer med ett minsta fokusavstånd på två centimeter.

Makroläget imponerar, men har ibland svårt att hitta fokus i dåligt ljus. Foto: Kalle Wiklund

Makroläge på en telefon kan tyckas vara en gimmick, men Apple gör det bättre än någon annan i mobilvärlden just nu. Skärpan och återgivningen av detaljer på makrobilderna är smått fantastisk. Vid några enstaka tillfällen har kameran svårt att hitta fokus i svagare ljus, men för det mesta fungerar finessen alldeles utmärkt.

Iphone 13 Pro-bilderna har överlag ett stort dynamiskt omfång tack vare Apples hdr-teknik. Foto: Kalle Wiklund

En sak som är lite störande är att man märker tydligt när telefonen automatiskt växlar över till ultravidvinkelobjektivet för makroläge, vilket sker när du är närmare än tio centimeter från det du vill fota. Växlingen mellan objektiven gör att motivet liksom skuttar till i bild. Det är ingen så kallad “deal breaker”, men Apple har redan nu utlovat en uppdatering senare i höst som gör det möjligt att stänga av funktionen, så att kameran inte skiftar till ultravidvinkelobjektivet automatiskt.

Nya fotostilar är roligt tillskott

Det nya teleobjektivitet har numera en 77-milli­meters­­ekvi­­valent bränn­­vidd och 3 x zoom. Den sistnämnda funktionen  är särskilt användbar när man ska ta porträttbilder. Den större brännvidden gör också att objektivet har en naturlig bookeh-effekt som ofta är mycket bättre än det mjukvarubaserade som kameran särskilda porträttläge skapar.

Den stora brännvidden hos teleobjektivet skapar ofta en naturlig bookeh-effekt som är riktigt trevlig.

Nytt för i år är också en funktion kallad “fotografiska stilar”. Även här används maskininlärning för att automatiskt förstärka vissa kvaliteter i bilderna – det går till exempel att välja ett “kallt läge” för mer blå undertoner, eller ett “varmt läge” för mer mättade färger liknande dem man ofta får med Samsung-mobiler.

Hur användbar funktionen är beror självklart på vad du själv är ute efter när du plåtar. Men jag kan konstatera att finessen fungerar, och tillför en extra dimension i vissa lägen. Det beror mycket på att “fotografiska stilar” inte fungerar som ett filter, som alltså påverkar exempelvis färger och skuggor i hela fotot. Istället kan fotostilarna välja ut och lägga till förändringar på enbart vissa objekt, som ansikten eller hudtoner, utan att hela bilden påverkas.

Se upp för stora videofiler

Apple har länge varit utomordentligt bra på rörlig bild, och då i synnerhet 4k-video. I år har bland annat hdr-läget för video förbättrats, men mer intressant för den som vill testa använda Iphone 13 Pro-lurarna för professionell videoinspelning är att Apples värstingtelefoner nu har prores-stöd för rörlig bild. Prores är en videokodek som används för få till mer naturtrogna färger fast med en mindre komprimering. 4K-video inspelad på Iphone 13 Pro och 13 Pro Max håller en imponerande kvalitet, men värt att notera är att videofilerna snabbt blir rejält stora.

Det gör att telefonens lagringsutrymme kan fyllas väldigt snabbt. Apples lösning är att erbjuda en modell med lagring på 1 terabyte – men den kostar hisnande 20 200 kronor. Att Apple håller fast vid lightning-kontakten, som använder usb 2.0, innebär också att det tar väldigt lång tid att överföra stora filer från telefonen till en dator för redigering. Här hade det sannerligen varit på plats att gå över till usb-c för snabbare överföringshastigheter i alla fall på Iphone 13 Pro Max.

Här är Apples nya värstingar – Iphone 13 Pro Max och Iphone 13 Pro. Foto: Kalle Wiklund

En annan, ny funktion som Apple hajpar stenhårt är det så kallade cineastiska filmläget. I grund och botten är det en videofunktion som fixar en automatisk fokusförflyttning om du först filmar en person, och det sedan kommer in en annan i samma rum.

Även här används maskininlärning för att identifiera var människor och ansikten finns i bild, samt vad personer i för- och bakgrunden riktar sina blickar på. Finessen är som mest ett skojigt inslag, men behöver filas på för att bli användbar på riktigt. Bland annat märks det att funktionen fungerar sisådär i sämre upplysta miljöer. Klippen som spelas in är dessutom bara i 1080p-upplösning.

Utmärkt batteritid

Mycket i det förbättra kamerasystemet går att koppla till Apples systemchip A15 Bionic. Precis som i fjol handlar det om ett chip med 5-nanometersteknik, men i år har prestandan i sedvanlig ordning blivit vassare.

Den här typen av prestandaförbättringar är något som de flesta användare sällan märker av – i synnerhet om du använder en Iphone 12 Pro Max i dag. Men det är ett i synnerhet viktigt område där Apple faktiskt har tagit viktiga steg framåt - och det är batteritiden.

Iphone 13 Pro och Iphone 13 Pro Max är riktiga fingeravtrycksmagneter. Foto: Kalle Wiklund

Både Iphone 13 Pro och Iphone 13 Pro Max har fått större batterier, exakt hur mycket vill dock Apple inte gå in på. Detta tillsammans med diverse batterioptimerande åtgärder på A15 Bionic, som ett tätare packat logikkort, samt energisnålare lpto-skärmar gör att Iphone 13 Pro Max har den bästa batteritiden någonsin på en Apple-telefon.  

Jag har bara använt telefonen i några dagar, men under den tiden har jag hårdkört den med en massa 4K-videoinspelning, tunga nedladdningar, spel och strömmad film. Ändå har jag aldrig några problem med att få batteriet att räcka en hel dag, ibland längre än så till och med.

Omdöme

Så, vilken mobil ska du välja – Iphone 13 Pro eller Iphone 13 Pro Max? Jag kan konstatera att Apples flaggskeppsmobiler har tagit viktiga steg framåt när det gäller skärmteknik och batteritid men i synnerhet fotografering. Båda modellerna håller yttersta toppklass.

Eftersom bägge lurarna delar kamerasystem och alla annan prestanda kokar det ner till vad du har för behov – och hur står din plånbok är. Iphone 13 Pro är drygt en tusenlapp billigare än 13 Pro Max. Men det som ändå får mig att kora bjässen Iphone 13 Pro Max till höstens mobil är den större skärmen och framför allt batteritiden.

Här är Apples största flaggskepp helt oslagbar.

Iphone 13 Pro-serien i siffror

Iphone 13 Pro

Operativsystem: Ios 15

Mått: 146,7 x 71,5 x 7,7 millimeter.

Vikt: 203 gram.

Skärm: 6,1-tums oled-skärm (2532 x 1170 pixlar, 460 ppi) med uppdateringsfrekvens på 120 Hz.

Minne: 6 GB och lagring på 128/256/512 GB samt 1 TB.

Systemchip: A15 Bionic (5 nm).

Kamera: Huvudkamera 12 MP (f/1.5), ultravidvinkel 12 MP, (f/1.8, 120 grader), selfiekamera 12 MP (f/2.2), telefoto 12 MP (f/2.8, 3 x optisk zoom), lidarsensor.

Mobilnät och anslutningar: 5G (sub-6 GHz),4G, Wifi 6 (802.11ax), Bluetooth 5.0,  NFC med läsläge.

Batteri: 3125 mAh, snabbladdning 20W.

Pris: Från 12 295 kronor.

 

Iphone 13 Pro Max

Operativsystem: Ios 15

Mått: 160,8 x 78,1 x 7,65 millimeter.

Vikt: 238 gram.

Skärm: 6,7-tums oled-skärm (2778 × 1284 pixlar, 458 ppi) med uppdateringsfrekvens på 120 Hz.

Minne: 6 GB och lagring på 128/256/512 GB samt 1 TB.

Systemchip: A15 Bionic (5 nm).

Kamera: Huvudkamera 12 MP (f/1.5), ultravidvinkel 12 MP, (f/1.8, 120 grader), selfiekamera 12 MP (f/2.2), telefoto 12 MP (f/2.8, 3 x optisk zoom), lidarsensor.

Mobilnät och anslutningar: 5G (sub-6 GHz),4G, Wifi 6 (802.11ax), Bluetooth 5.0, NFC med läsläge.

Batteri: 4373 mAh, snabbladdning 20W.

Pris: Från 13 495 kronor.

Kalle Wiklund

Mer om: Apple Iphone 13

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt