Test: Iphone 11 – ”Tråkig mobil, men underbar kamera”

2019-10-11 11:25  

Iphone 11 är en Iphone XR med bättre kamera. Och ett starkt alternativ till Iphone Pro och Pro Max, skriver Ny Tekniks Peter Ottsjö.

Snabbfakta: Iphone 11

Operativsystem: Ios 13.

Skärm: 6,1 tum lcd, 1792 x 828 pixlar.

Kamera: Huvudkamera 12 mp (bländare f/1.8, OIS, PDAF 23 mm), + 12 mp supervidvinkelobjektiv (bländare f/2.4, 13 mm). Selfiekamera: 12 mp (bländare f/2.2, 23mm).

Batteri: 3110 mAh.

Pris: 9195-11095 kronor.

Plus: Prisvärd jämfört med Iphone 11 Pro och Iphone 11 Pro Max. Mycket bra kamera.

Minus: Inte prisvärd jämförd med ett antal likvärdiga Android-telefoner. Ingen snabbladdare ingår.

Läs mer: Test: Iphone 11 Pro Max – ”Lika bra som dyr”

Recension: Iphone 11

Ar-glasögon? 3d-kameror? Vikbara skärmar? 5g-stöd? Alla väntar på att Apple ska demonstrera sådan här mer eller mindre exotisk teknik i sina kommande produkter. Ja, alla utom Apples konkurrenter vill säga, som redan tagit ordentliga kliv mot morgondagen.

Samsung, Huawei, Oneplus, Google och Xiaomi laborerar och experimenterar i ständiga försök att omdefiniera smarttelefonen. Till och med Microsoft – som precis överraskat alla med sin Surface Duo – har en ny telefon som får folk att höja på ögonbrynen.

Jämförelsevis känns Apple försiktigt, förutsägbart och till och med tråkigt.

Företaget hade lika gärna kunnat ställa in årets presentation av Iphone-modeller, med tanke på hur lite nytt de hade att komma med. Jag hade nästan kunnat ställa in den här recensionen också, just för att Iphone 11 på så många sätt är identisk med Iphone XR, som kom ifjol.

Se Ny Tekniks alla filmer på Youtube

Här har vi samma förträffliga lcd-skärm på 6,1 tum som står sig så väl mot dyrare Iphone-modellers oled-skärmar. Här har vi exakt samma mått (150,9 x 75,7 x 8,3 millimeter), vikt (194 gram) och lite för stora kanter. Här har vi samma typ av lagringsmöjligheter (64, 128 eller 256 gigabyte) och samma stöd för dubbla simkort.

Och här har vi samma vackra hölje av glas och aluminium som, trots att det inte ståtar med Pro- och Pro Max-modellernas rostfria kirurgstål, definitivt ger en känsla av premium.

Om du har bestämt för att köpa en ny Iphone kan det således vara en god idé att spana in fjolårets Iphone XR som kostar omkring 7800 kronor, jämfört med omkring 9200 kronor för en Iphone 11.

Men det är klart, några grejer missar du.

Det känns tröttsamt att tillverkarna fortsätter att, år efter år, sälja sina telefoner med nya löften om hur bra kamerateknik de stoppat in. Samtidigt går det inte att förneka att skillnaden mellan XR och 11 minst sagt är påtaglig.

För det första har Iphone 11 inte två kameror utan tre: två på baksidan och en på framsidan. Faktum är att det utskjutande glashöljet som hyser kameror och blixt baktill på Iphone 11 tar så mycket yta i anspråk att Apple har petat ner sin äpplelogotyp en aning. Det sticker onekligen ut jämfört med en äldre Iphone och håller man telefonen horisontellt påminner utskjutningen lite om en minion från Dumma Mej-filmerna (i synnerhet som Ny Tekniks testexemplar är versionen i en matt gul färg).

Baksideskamerorna består av ett vidvinkelobjektiv (bländare f/1,8) och ett ultravidvinkelobjektiv (bländare f/2,4), båda på vardera 12 megapixel.

Ultravidvinkelsensorn gör verkligen skäl för sitt namn och kan återge mer av motivet. En imponerande och praktisk nyhet är att man i standardläget – då man använder det vanliga objektivet – i sökaren ges en förhandsbild av hur fotot skulle se ut om man växlade till ultravidvinkel.

Ny hårdvara i form av ett ultravidvinkelobjektiv har också kombinerats med ny smart programvara, där framförallt nattläget är riktigt bra. Det var onekligen på tiden: sådana som Google och Huawei har levererat det här med goda resultat sedan flera år tillbaka. Med Iphone 11 aktiveras nattläget automatiskt, men användaren kan slå av funktionen eller öka/minska exponeringstiden något.

Apple har sedan en tid gjort vissa av sina Iphone-modeller hdr-dugliga. Hdr står för high dynamic range och kan ge en rikare bild som – när det fungerar – ska närma sig det omfång det mänskliga ögat uppfattar. Men även om företaget nu har vässat den funktionen är det en annan kommande möjlighet, som Apple (på sedvanligt marknadsföringsspråk) kallar deep fusion, jag är mer nyfiken på. Deep fusion sägs ge bättre kvalitet på alla de bilder man tar inomhus i medelljus, som annars mest tenderar att bli en grynig kontrastlös sörja.

Deep fusion har vi dock inte kunnat testa, eftersom den förväntas bli tillgänglig först när Apple uppdaterar sitt senaste Ios-operativsystem till 13.2.

Vad mer kan vi säga om kamerorna?

* Den på framsidan kan spela in video i slow motion. Apple har ett eget uttryck för det här som, inte nog med att det är fånigt, företaget försöker varumärkesskydda. Som om någon annan skulle vilja använda ordet slofie, en förkortning av slow motion och selfie.

* Man kan spela in video direkt från bildläget genom att bara hålla nere knappen för avtryckaren.

* Iphone 11 har, till skillnad från Iphone 11 Pro och Iphone 11 Pro Max, inget telefotoobjektiv. Digital zoom är en klen tröst.

* Om du vill göra slut på lagringsutrymmet i en handvändning finns stöd för videoinspelning i 4k och 60 bildrutor per sekund.

* Dubbla objektiv på baksidan ger, till skillnad från Iphone XR, ett bättre porträttläge.

Porträttläget fungerar, jämfört med Iphone XR, på annat än bara människor. Foto: Peter Ottsjö

* Nattläget fungerar inte tillsammans med ultravidvinkelobjektivet.

Utöver att det är stor skillnad mellan kamerorna i Iphone XR och Iphone 11 får man anstränga sig för att spåra fler skillnader. Batteriet är något större, men skillnaden i tid är försumbar. Iphone 11 har den senaste A13-processorn och något bättre arbetsminne, vilket för de allra flesta användare inte gör någon skillnad alls. Den har en kapslingsklassning på IP68, vilket ska göra den lite tåligare mot vatten jämfört med XR-modellens IP67.

Å andra sidan: om du har bestämt dig för att uppgradera till någon av de senaste modellerna så finns det all anledning att välja en Iphone 11 i stället för dess väldigt dyra syskon. Oled, telefotoobjektiv och större lagringskapacitet är inte värt fyra eller fem tusenlappar extra.

Samma procedur som förra året med andra ord. Till hösten 2020 hoppas jag att Apple byter melodi.

Iphone 11

Operativsystem: Ios 13.

Mått: 150,9 x 75,7 x 8,3 millimeter.

Skärm: 6,1 tum lcd, 1792 x 828 pixlar.

Vikt: 194 gram.

Minne: 4 gb ram + lagring på 64/128/256 gb.

Systemchip: Apple A13 Bionic.

Kamera: Huvudkamera 12 mp (bländare f/1.8, OIS, PDAF 23 mm), + 12 mp supervidvinkelobjektiv (bländare f/2.4, 13 mm). Selfiekamera: 12 mp (bländare f/2.2, 23mm).

Batteri: 3110 mAh.

Pris: 9195-11095 kronor.

Kapslingsklassning: IP68.

Peter Ottsjö

Mer om: Iphone Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt