Test: ”Ikeas smarta prylar funkar – om du lyckas få igång dem”

2020-10-05 06:00  

Ikea kan det här med funktionella möbler som är enkla att skruva ihop. Men företaget har en hel del att lära när det gäller teknikprylar. Samarbetet med Sonos visar dock vägen framåt, skriver Ny Tekniks Peter Ottsjö.

I ett par månaders tid har jag använt några produkter ur Ikeas smarta sortiment och det bara fungerar.

Symfonisk-högtalarna har blivit ett okej surroundkomplement till Sonos-limpan framför tv:n. Lamporna i kök, hall och på övervåningen tänds och släcks utan protester så fort jag ber Googles röstassistent om det.

Men det var ett litet helvete att komma till den punkten.

För att ansluta en Ikea-glödlampa eller ett av deras uttag till det smarta hemmet krävs en Ikea-styrenhet. Vill man dessutom kunna styra prylarna via Ikea Home Smart-appen eller Googles, Apples eller Amazons hubbar behövs en gateway.

Och ungefär här börjar en procedur som gör mig till Magnus Härenstams verkmästarn i magen: trött, uppgiven och förbannad.

Till att börja med ska det parkopplas, parkopplas och sedan parkopplas lite till. För att parafrasera verkmästarn: Jamen fy fan för parkoppling!

Hittar du parkoppla-knappen? Foto: Peter Ottsjö

Hör bara här: portarna på gatewayen sitter under ett hölje som först måste avlägsnas. Till denna gateway måste en styrenhet, som Ikeas Trådfri fjärrkontroll, anslutas.

Parkopplingsknappen på fjärren är gömd bakom en lucka. Knappen ska hållas nedtryckt i ett antal sekunder precis intill gatewayen.

Jag får försöka två gånger innan det fungerar. Det må väl vara hänt, Ikea är knappast ensamma om att göra prylar som måste kivas med trådlösa protokoll för att få sin vilja igenom.

Det är bara det jag inte ens vill ha någon fjärrkontroll, men se det är tvunget för att kunna parkoppla varje glödlampa och varje uttag var och för sig.

Inget fungerar som det ska

Här kan det vara på sin plats att varna känsliga läsare för starka scener.

Proceduren går till på följande vis: skruva i glödlampa, hålla in den minimala och otympliga parkopplaknappen på fjärren nära glödlampa. Lampa börjar blinka. Vänta på att lampa slutar blinka.

Den slutar blinka, men jag vågar inte släppa parkopplaknappen ty Ikea Smart Home-appen ”letar” fortfarande "efter enhet".

När jag börjar få kramp i handen ger jag upp. Glödlampan och fjärrkontrollen tycks inte ha för avsikt att inleda några samtal.

Läs mer: Ikea slutar sälja alkaliska batterier

Som tur är har jag ett ess i rockärmen: den trådlösa dimmer som Ikea skickat med och som kan användas i stället för fjärrkontrollen. Det finns dock två nackdelar med den.

Ett: parkopplaknappen sitter bakom ett hölje som måste skruvas loss. Två: den är exakt lika oduglig som fjärren.

Vid det här laget meddelar Ikea Home Smart-appen att fjärren och dimmerenheten uppdateras. Efter några timmar pågår uppdateringen fortfarande, även om jag misstänker att appen ljuger för mig.

Man blir liksom på sin vakt när samma app hurtfriskt deklarerar att jag under tiden ”kan fortsätta använda Ikea Home Smart som vanligt”, samtidigt som jag håller på att implodera.

Dagen därpå gör jag något som kanske kommer att få er att tycka att jag har mig själv att skylla för allt besvär. Jag uppdaterar operativsystemet Ios till senaste versionen.

Detta får även Ikea Smart Home-appen på min Iphone att börja spinna och jag kan utan större möda ansluta min första glödlampa.

Ikeas lampor kan vara krångliga att installera. Foto: Peter Ottsjö

Konturerna och färgerna i mitt liv har knappt hunnit återvända när fjärren och glödlampa nummer två börjar trilskas. Glädjande – och förvirrande – nog kan jag dock styra båda glödlamporna från min Google Home-app.

Med alla glödlampor och uttag installerade meddelar appen att den inte kan kommunicera med gatewayen, trots att allt nu fungerar som det ska. Situationen jämfört med första dagens ”allt är som det ska!” när inget gick min väg har blivit inverterad.

Läs mer: Nya Sonos-högtalaren får efterlängtad ljudteknik

Någonstans längs vägen föll dock alla bitar på plats och i dag tycks den osynliga kedjan mellan gateway, styrenheter och glödlampor så stark att jag inte vet om ens en stark elektromagnetisk puls från något science fiction-vapen skulle råda på den.

Detta är kanske en smal sak för avancerade smarta hemmet-byggare, men det är knappast något en genomsnittlig Ikea-kund skulle palla med.

Sonos visar hur det ska gå till

Ikea kan ju knappast heller vara omedvetna om det här, med tanke på hur enkelt det är att komma igång med företagets högtalare, som nya bästisarna Sonos levererat.

Som alltid med Sonos minns jag knappt att jag installerat hyllhögtalarna och bordslampan från Symfonisk-serien. De bara finns där nu, tillgängliga via Sonos-, Google Home- eller Ikea Home Smart-apparna.

Ikea och Sonos högtalare förklädd till bordslampa. Foto: Peter Ottsjö

Bordslampan som också är en högtalare ser ut som en erigerad penis någon klätt i tyg, även om jag försöker intala mig att den ska föreställa en robot som säkert varit gullig om den hade haft ögon. Det blir inte bättre av att den står på något som bäst kan beskrivas som en assiett.

Jag antar att den ska placeras på ett hörnbord bredvid soffan eller intill någon plastväxt på ett kontor, för om du försöker ha den på ett sängbord så blir det inget över till annat.

Den låter däremot bra. En stor och fyllig ljudbild som kan ta över vilket rum som helst. Designen må vara säregen, men Sonos har inte tummat på ljudkvaliteten. Faktum är att den i mångt och mycket är baserad på Sonos egen Play:1-högtalare.

Ikeas och Sonos bokhyllehögtalare. Foto: Ikea

Bokhyllehögtalarna är på sätt och vis raka motsatsen till bordslampan. De kan monteras på väggen (både vertikalt och horisontellt) eller, som namnet avslöjar, enkelt placeras bredvid böckerna i en bokhylla. Designen är extremt avskalad och försvinner helt jämte det övriga möblemanget.

Dessvärre är ljudet rätt så klent. Använda som en radio som står på i bakgrunden gör de sitt jobb, men ge dem helst inget alltför komplicerat. Hemma hos mig har de – Ikea skickade två testexemplar – fått agera faux-surroundkomplement till Sonos-högtalaren under tv:n, men jag hade förmodligen inte ens märkt om någon bestämt sig för att stjäla dem.

Läs mer: Test: Ikea Frekvens – ”Småkul ljud- och ljussystem i legoformat”

Ingen av Ikeas Sonos-högtalare har bluetooth, utan tar sig ut på nätverket via wifi. Mikrofoner saknas likaså: du kommer inte att kunna tala om vädret med din bordslampa. Däremot kan de styras med röstkommandon om du exempelvis har en Google Nest-högtalare.

Både glödlampor, uttag och högtalare är kompatibla med Googles, Apples och Amazons smarta hem-hubbar. Och tack vare att enheterna i Ikeas utbud kommunicerar med den väletablerade standarden Zigbee så är det inga problem för Ikeas glödlampor att samexistera med exempelvis konkurrenten Philips Hue.

Rätt att satsa – men mer krävs

Det är klart att den svenska möbeljätten gör rätt i att satsa på det här området. Men bara för att priset är lägre än konkurrenternas – även om jag tycker att deras Sonos-högtalare är i dyraste laget – så ska inte Ikea komma undan med den inledningsvis urusla användarupplevelsen.

Tvärtom borde företaget även på det området visa alla hur enkelt det kan vara att inreda det uppkopplade hemmet.

Parkopplingsknappar under höljen som måste skruvas loss är för amatörer, och jag antar att Ikea inte har för avsikt att klassas som en sådan. Därtill känns det vare sig särskilt kundanpassat eller miljövänligt att propsa på en fjärrkontroll för den som nöjer sig med att styra hela klabbet från telefonen.

Den trista och magra Ikea Home Smart-appen vill man visserligen bara använda för att få igång enheterna en första gång, för att sedan styra dem från något mer tilltalande. I mitt fall är det Google Home.

Läs mer: De hjälper dig ”hacka” Ikeas högtalare Frekvens

Mindre besvärande – men ändå något irriterande – är att deras utbud känns så spretigt med diverse samarbeten och knasiga namn och vitt skilda typer av installationsprocesser.

När jag var på Ikea för någon vecka sedan köpte jag ett uttag som jag tänker använda till kaffebryggaren. Öppnade luckan till fjärrkontrollen, parkopplade och tog ett djupt andetag. Appen hittade uttaget utan problem. Det kändes åtminstone som ett litet steg i rätt riktning.

Produkterna vi har testat

c8cd86cb-12a1-425a-88b9-8bbf790a0af9                   

Trådfri Gateway

Pris: 299 kronor

Det går att komma igång med det uppkopplade Ikea-hemmet utan en Ikea-gateway. Men vill du styra ljuskällor individuellt eller koppla Ikea-prylarna till Amazons, Apples eller Googles hubbar och röstassistenter – liksom Ikeas egen Smart Home-app – så krävs en gateway.

Trådfri Gateway är kompatibel med smarta hem-plattformen Zigbee.

  9f344bef-f7ad-445f-b01f-05c8673d6627                         

Trådfri Fjärrkontroll

Pris: 199 kronor

Med fjärrkontrollen går det att samtidigt styra upp till 10 ljuskällor eller ljuspaneler. Om jag fått välja hade jag hellre varit utan fjärren (jag kan röststyra eller tända och släcka med telefonen), men eftersom Ikea kräver en styrenhet för att Trådfri-deras produkter ska fungera så har jag trots allt haft användning för den. Den är placerad på en central plats i hemmet och används oftare än jag kanske trott.

Notera också att Ikea har en annan styrenhet som kallas Trådfri Dimmer (69 kronor), men även fjärrkontrollen har dimmerfunktion.

En tredje styrenhet är Trådfri Rörelsesensor (99 kronor) som jag inte testat.

Trådfri LED Ljuskällor

Pris: 69-199 kronor

Det finns ett antal Ikea-ledlampor med olika socklar och diverse färger. Fall dock inte för frestelsen att välja fler färger än du behöver. Jag har några Philips Hue av den där sorten som har 16 miljoner färger och det är ytterst få tillfällen där man känner att det är någon poäng med dem. Ett antal olika vita toner räcker bra.

Trådfri uttag

Pris: 99 kronor

Har en timer som kan styras från Ikeas app (förutsatt att du hittar funktionen i deras inte alls så intuitiva meny). Från Google Home tycks jag inte kunna ställa in timer, men åtminstone slå av och på strömmen.

Symfonisk wifi-bokhyllehögtalare

Pris: 995 kronor

Kan ligga ned eller ställas på högkant, placeras i en bokhylla eller monteras som en hylla på väggen. Den är alltså väldigt praktisk på så sätt, men jag tycker ändå att ljudet inte riktigt räcker till för att motivera priset.

Det är också lite otidsenligt att Ikeas Symfonisk-modeller saknar både bluetooth och mikrofon som kunde möjliggjort röststyrning.

Men de är samtidigt väldigt smidiga att styra med hjälp av Sonos-appen eller med exempelvis Google Home.

Symfonisk bordslampa

Pris: 1 995 kronor

Aldrig förr har en lampa låtit så här bra. Som högtalare behöver den inte heller be om ursäkt. Men den säregna designen lär inte tilltala alla, och priset är i högsta laget.

Det är också lite otidsenligt att Ikeas Symfonisk-modeller saknar både bluetooth och mikrofon som kunde möjliggjort röststyrning.

Men de är samtidigt väldigt smidiga att styra med hjälp av Sonos-appen eller med exempelvis Google Home.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt