Test: ”Huawei P40 Pro är lätt att älska och svår att leva med”

2020-04-09 09:30  

Slående design och en magisk kamera gör Huaweis senaste flaggskepp till en av världens absoluta topptelefoner. Men avsaknaden av Google Play är ett svårövervunnet hinder, skriver Ny Tekniks reporter Simon Campanello.

När testtelefonen landat har jag redan två tankar i huvudet. Om den lever upp till hajpen är det en rent tekniskt mästerlig pryl. Om den lever upp till farhågorna blir den svår att leva med. Båda mina fördomar stämmer hyfsat.

P40 Pro är flaggskeppet i Huaweis sommarkatalog. Toppkittad med den nya systemkretsen Kirin 990, 5g-stöd och en kameramodul att dö för.

Intrycket består när telefonen lämnar förpackningen. Testmobilen är mattgrå, och glasbaksidan känns inte alls så där hal som på många telefoner utan är behaglig att hålla i handen. En blank metallram löper runt mobilens kanter och både den knivskarpa oled-skärmen och bakstycket välver sig mot den, vilket får P40 Pro att kännas närmast oval.

Det är små detaljer som former och material, men telefonen formligen osar byggkvalitet. Speciellt är de olika mötena mellan skärmkanter och aluminiumramen som gör telefonen lika trevlig att titta på som att hålla i.

Läs mer: Så ska Huawei få svenskar att köpa P40 Pro utan Google Play

De välvda kanterna passar bra ihop med svepnavigeringen á la Iphone X som Huawei lyckas väldigt bra med.

Skärmen har också fått ett lyft med högre uppdateringsfrekvens (90 Hz) och en ljusstyrka på 440 nits. Upplösningen matchar dock inte riktigt den på Samsungs senaste flaggskepp Galaxy S20 Ultra.

Den, i min ödmjuka åsikt, töntiga lilla kamerautbuktningen på P30 Pro har också fått ge vika för en utskärning i skärmens vänstra kant. Där ryms en gedigen selfiekamera och en djupsensor. Personligen föredrar jag utskärningen, men den tar onekligen mer skärmyta i anspråk.

Den enorma kameramodulen på baksidan är nog det jag har svårast för. Den är nästan obscent stor och när telefonen ligger med baksidan mot bordet lutar den i en ganska brant vinkel. Jag är dock glad att den är ombord, men mer om fotograferingen senare.

Android utan Google

Den stora grejen med P40 Pro är, om du nu levt under en sten det senaste året, att den saknar Googles tjänster.

Eftersom Android i grunden är öppen källkod kan Huawei fortsätta att använda operativsystemet. Men på grund av den amerikanska svartlistningen mot bolaget får de ingen licens för att använda Googles tjänster.

Det är en märklig känsla när mobilen startar. Gränssnittet känns välbekant, men de (alldeles för många!) förinstallerade apparna är för mig främmande.

Läs mer: Test: 5 populära hörlurar (med aktiv brusreducering) – så bra är de

Vi tar det igen för säkerhets skull. Inga Google-appar som Gmail, Chrome eller Google Maps. Inget Google Play för att ladda ner appar. Dessutom saknas ett underliggande ramverk som kallas för Google Mobiles Services (GMS) som många apputvecklare använder sig av.

De är ersatta av Huaweis egenutvecklade verktyg. Här finns bland annat en på sin höjd duglig webbläsare (som jag snabbt byter ut mot Firefox), en videotjänst som mest innehåller hyrfilmer och appbutiken AppGallery.

Fem sätt att skaffa appar till P40 Pro

I avsaknad av Google Play finns det i grova drag fem olika alternativ för att ladda ner appar till P40 Pro. Det troligaste är att du, precis som jag, kommer att försöka med alla vägarna. Ibland kommer du att köra in i väggen. Alla appar funkar helt enkelt inte på mobilen i dagsläget. Mer om det längre ned.

1. Huawei App Gallery

Paradnumret är förstås den egna appbutiken som ska ersätta Google Play på Huaweis mobiler framöver. Den har redan var i bruk ett tag på den kinesiska marknaden och Huawei kallar det för världens tredje största appbutik.

Och större ska den bli. Som Ny Teknik har rapporterat tidigare har man knutit till sig 1,3 miljoner utvecklare som jobbar mot plattformen. Över 3 000 Huawei-anställda arbetar med att utveckla utbudet, och ett 30-tal av dem jobbar specifikt mot den nordiska marknaden.

Målsättningen är att det mot hösten ska finnas över 200 appar som riktar sig mot den svenska marknaden, utöver de många engelskspråkiga som adderas varje dag.

Men när jag startar appbutiken i början på april är det minst sagt tunt. Storytel, Nextory, Dagens Industri, Karma, Swish, Kry, Hitta.se, Klart, Truecaller och Bredbandskollen och några till hittar jag i listorna. Snapchat, Microsoft Office, Tik Tok, Fortnite och Telegram finns där också.

Läs mer: Analys: ”Det blir tufft för Huawei P40 Pro”

Men det är glest med välkända namn. Glöm Netflix, Spotify och Facebook. De är inte där ännu.

Och det känns ärligt talat inte jätteförtroendeingivande när mobilspelslistan vid mitt första besök i AppGallery toppas av en Call of Duty Mobile-klon med den sökmotoroptimerade titeln Call of Modern War Duty. Det är inte den alternativa appbutiken jag längtat efter.

Men rätt ska vara rätt. När den här artikeln publiceras är det flera veckor kvar till dess att P40-serien börjar skeppas till svenska kunder, och redan under den vecka jag testat mobilen har apputbudet utvecklats raskt. Många nya namn har tillkommit, både svensk- och engelskspråkiga appar.

Uppdatering 2020-04-30:

Vid Sverige-lanseringen av mobilen har apputbudet breddats ordentligt, även om det fortfarande inte är jämförbart med Google Play.

Mobil BankID och Swish har tillkommit, därtill en rad andra kända appar. För den svenska marknaden hittar jag exempelvis Readly, Izettle och en app för Text-TV. Internationella appar blir också fler, även om många av de populäraste saknas har alltifrån Kasperskys surfa säkert-app och bokningstjänsten Booking till restaurangguiden The Fork och Burger Kings egen app dykt upp. 

2. Snabbappar

Ett trick Huawei har tagit till för att dryga ut appbutiken är snabbappar, som ärligt talat är en rätt klyftig idé.

När jag söker på vissa appar i AppGallery, som till exempel Aftonbladet eller Twitter, kan jag välja att öppna tjänsten direkt istället för att installera den.

Då slussas jag vidare till tjänstens mobilsajt, som öppnas i ett eget fönster. Det är ett smidigare sätt än att komma åt tjänsterna direkt via webbläsaren just eftersom de ligger i egna fönster. Det går också att lägga till snabbapparna på startskärmen precis som med vanliga appar.

Även här är utbudet dock väldigt smalt. Den goda nyheten är att det bör gå väldigt fort för Huawei att utöka det. Det kan säkert bli ett starkt komplement till de vanliga apparna, och, som Huawei påpekar, så finns det en fördel i att de inte tar upp plats på lagringsminnet.

Den som saknar en snabbapp, eller för den delen vanlig app, i katalogen kan också direkt via AppGallery skicka in förslag på vilka appar som saknas.

En nackdel jag upptäcker är att jag inte får notifikationer från snabbapparna. Och det ska gudarna veta att jag verkligen mår bättre av att inte få Twitter-notiser – men ibland är de där små plingen faktiskt bra att ha.

Läs mer: Här är Huawei P40 Pro Plus - med 10x optisk zoom

3. Phone Clone

Det smidigaste sättet att installera appar som helt saknas från AppGallery är faktiskt via en annan Android-telefon.

Ladda ner appen Phone Clone och koppla ihop med din P40 så kan du skicka över Google Play-appar via en wifi-uppkoppling. Det är snabbt, smidigt och fungerar förvånandsvärt bra. Huawei själva säger att runt 80 procent av alla appar går att föra över med Phone Clone.

Det finns dock några nackdelar.

Dels är det inte säkert att alla appar fungerar utan Google Mobile Services. Jag kan till exempel inte använda Hemnet, Uber, Göteborgs stads parkeringsapp, chattappen Line eller inloggningstjänsten Authy. Och jag kan inte göra betalningar i appar som använder Googles betalningssystem.

Men jag får appar som Spotify, Firefox, Acast Slack och SJ att fungera som de ska.

Dessutom behöver jag använda den gamla mobilen igen när jag vill uppdatera apparna. Så jag måste ständigt ha en extra Android-telefon liggande.

Läs mer: Nokia 8.3 lanserad – först med ”globalt 5g-stöd”

4. Andra appbutiker

Något som kanske inte är så välkänt är att det även på vanliga Android-mobiler går att ladda ned andra appbutiker än Google Play. Så även på Huaweis version.

Själv testade jag att ladda ner Amazons appbutik (Amazon Appstore), och även om den inte är så välfylld som Google Play har den betydligt fler välkända appar för en engelskspråkig publik.

Här finns framförallt ett gediget utbud av mobilspel men också appar som Twitch, Zoom och Facebook Messenger som alla i dagsläget saknas i Huawei AppGallery.

5. Apk-filer

Den sista metoden är att själv ladda ned installationsfiler (eller .apk-filer som de kallas på Android-språk) från olika sajter på nätet.

Det är inget jag vill rekommendera om du inte är försiktigt lagd.

Många av sajterna som distribuerar .apk-filer är minst sagt suspekta, och det är inte helt ovanligt med fulspelare som försöker sprida skadlig kod genom att utge sig för att vara legitima appar.

Med det sagt, om du på egen risk googlar namnet på valfri app följt av ".apk" hittar du förmodligen en installationsfil. Det är bara inte säkert att det är rätt program som landar på mobilen, att det är den senaste versionen av appen eller att den fungerar på just din telefon.

Den största legitima platsen för .apk-filer är sajten apkmirror.com, men inte heller den är helt lättnavigerad.

Läs mer: Test: P Smart Pro – sista chansen att få en Huawei-mobil med Google Play?

Det här fungerar inte

Googles appar går inte att installera över huvud taget. Vill du komma åt din Gmail går det så klart fint via en annan mejlklient, och Youtube och de flesta andra tjänster kan du nå via webbläsaren.

Därmed försvinner också en rad andra tjänster som jag använder i vardagen. Jag kan inte använda Google Pay för mobilbetalningar, jag kan inte Chromecasta till mitt högtalarsystem hemma eller använda Google Auto i bilen.

Netflix, HBO och de flesta andra streamingtjänster fungerar inte heller. De använder sig av upphovsrättsskydd (DRM) som förlitar sig på Google Mobile Services.

Med lite krångel får jag visserligen Netflix att spela genom att surfa in på tjänstens hemsida och be att få den datoranpassade sajten. Men då komprimeras bilden till ett allt annat än optimalt format och gränssnittet blir plötsligt väldigt svårt att navigera.

Vass biometri och chipmagi

En sak jag verkligen vill poängtera är att P40 Pro är snabb. Som en jäkla blixt.

Jag brukar i regel känna att tillverkarnas fokus på transistorer och beräkningskraft är lite överflödigt. En mobil är en mobil, och betalar du flaggskeppspris kommer du att få en snabb telefon. Men jag upplever att P40 Pro är den snabbaste telefon jag hållit i. Det känns som att laddningstider knappt existerar. Allt flyter otroligt rappt på Kirin 990-kretsen och 8 GB arbetsminne.

Läs mer: Nu kommer Huawei Mate Xs till Sverige – utan Google Play

Biometrin är lika kvick.

Ansiktsigenkänningen är nästintill omedelbar, och fingeravtrycksläsaren som sitter inbäddad under skärmen är lika snabb som på den gamla goda tiden när de satt inbyggda i hemknappen.

Även det rejält tilltagna batteriet håller gott vad det lovar. Det är tydligt att vi är förbi eran då smartphones dog halvvägs genom arbetsdagen.

Fantatiska fotoupplevelse, som vanligt                       

Okej, jag erkänner, jag sparade det bästa till sist. Huawei är och förblir ledande inom mobilfoto.

Det är förmodligen kameramodulen som kommer att locka flest svenskar att köpa P40 Pro. Och säkert kommer några att punga ut för lyxmodellen P40 Pro Plus, med 10x optisk zoom, som släpps till sommaren.

Och kameran är en fröjd att använda.

Huvudkameran på 50 MP har en extra stor sensoryta och bjuder på livfulla, färggranna och skarpa bilder. Till och med i dåligt ljus. Till och med när jag slår på 5x optisk zoom. Till och med när den förstärks med digital zoom upp till 10x.

Läs mer: Här är TCL-mobilen med dubbelvik

(Men nej, de blir inte bra med 50x digital zoom, det är och förblir en (stundom väldigt) kul gimmick hur mycket ai-optimiserad bildstabilisering Huawei än skruvat på den här gången).

Mörkerläget är fortfarande superbt. Det är det bästa jag testat.

Det låter kanske lite som att jag fått Huaweis säljsnack inbäddad i hjärnan, men jag har svårt att se att någon kommer att bli besviken på monstret till kamera som sitter i P40 Pro.

Det här har jag inte provat

Det finns en del funktioner som antingen inte är aktiverade, eller som jag av diverse skäl inte kunnat testa i praktiken. Vi betar av dem för säkerhets skull:

Hey Celia. En röstassistent som ska ersätta Google Assistant. Den släpps till en början bara på utvalda marknader, och finns än så länge inte i Sverige.

5g. För att 5g-nätet som bekant inte är utbyggt i Sverige.

Bank-ID. Okej, jag inser att ingen är exalterad över en recension av appen Mobilt Bank-ID. Men det är den som låser upp massor av andra tjänster jag använder på nästintill daglig basis. I skrivande stund har appen inte släppts i AppGallery vilket betyder att jag inte kan testa att mobilen funkar bra med min bank, med olika myndigheter, med skolplattformen och så vidare.

Läs mer: Här är Xiaomis nya kameramonster Mi 10 och Mi 10 Pro

Världen svåraste omdöme

Det är kluvet att lämna slutord om P40 Pro.

Jag gillar verkligen telefonen. Kameran och designen ligger mig varmt om hjärtat. Det är en toppenmobil.

Men jag kan inte bortse från att den varit bättre med Google Play. Jag tror att Huawei själva vet det också.

Nu är det krångligt. Personligen hade jag inte valt P40 Pro som min enda telefon i dagsläget. Apphanteringen kanske inte var fullt så krånglig som jag trodde, men den är långt ifrån smidig.

Med det sagt är det nog inkörningsperioden som är värst. När jag väl ägnat ett par dagar åt att på olika håll plocka ihop de appar jag behöver för vardagslivet går det att leva ett hyfsat normalt mobilliv.

Men det krävs ett större utbud med appar som anpassats och tillgängliggjorts i AppGallery innan jag skulle vara beredd att lämna Googles trygga ekosystem bakom mig.

Och det känns tråkigt att kompromissa. Väljer jag en telefon som det står Xiaomi, Samsung eller Oneplus på får jag ju allt av det goda, även om jag skulle sakna båda kamerahus och design.

Teknisk specifikation P40 Pro:

Operativsystem: Android 10 (EMUI 10.1).

Mått: 158,2 x 72,6 x 8,95 millimeter.

Skärm: 6,58 tums oled-skärm (2 640 x 1 200 pixlar) med uppdateringsfrekvens på 90 Hz.

Vikt: 209 gram.

Minne: 8 GB ram och lagring på 256 GB.

Systemchip: Kirin 990 5g.

Kamera: Huvudkamera 50 MP (f/1.9), 40 MP ultravidvinkel (f/1.8), 12 MP telefoto (f3.4) med 5x optisk zoom, djupkamera. Selfiekamera 32 MP (f/2.2) och djupkamera.

Batteri: 4 200 mAh.

Pris: Cirka 10 990 kronor.

Övrigt: 5g, Wifi 6, 40 W snabbladdning, 27 W trådlös snabbladdning, IP68, fingeravtryckssensor.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt