Test: Huawei Mate 40 Pro – Bra nog att klara sig utan Google?

2020-10-22 14:13  

Kameran är i vanlig ordning Huaweis starkaste kort. Oavsett om du fotar eller filmar är Mate 40 Pro tillräckligt vass för att det, åtminstone stundvis, ska gå att glömma avsaknaden av Google-stöd, skriver Ny Tekniks reporter Simon Campanello.

Uppdatering 2020-10-23: Nu är det klart att Huawei Mate 40 Pro kommer att lanseras i Sverige den 16 november och den kommer att kosta 12 990 kronor.

Det här testet gjordes innan mobilen lanserades, så mjukvaran i testmobilen kan skilja sig från den som finns i den färdiga telefonen.

Det har varit en tuff vecka för Huawei i Sverige. Den kinesiska telekomjätten har tillsammans med ZTE sparkats ut ur de svenska 5g-näten med motiveringen att de kan kontrolleras av den kinesiska staten. Och nu står bolagets konsumentarm här och ska övertyga oss att köpa deras senaste telefon.

Vi kanske ska få det ur världen först. Det finns inga belägg för att det skulle vara mindre säkert att använda en telefon från Huawei än från någon annan tillverkare. Så låt oss titta på mobilen istället.

Läs mer: Huawei Mate 40-serien lanseras – följ eventet med Ny Teknik

Modellen som lanseras i Sverige är det kraftfulla flaggskeppet Mate 40 Pro med den nya systemkretsen Kirin 9000 som är Huaweis första med 5 nanometers tillverkningsteknik. Den har inbyggt 5g-stöd och 256 gigabyte lagringsminne.

Foto: Simon Campanello

Snyggare lösning än konkurrenterna för kamerahuset

Designen skiljer sig markant från andra mobiler på marknaden, framförallt tack vare kamerahuset på baksidan. Istället för ett långsmalt eller rektangulärt hus har Huaweis ingenjörer klämt in sensorerna i en cirkel på baksidan.

Likt Galaxy Note eller Iphone 12 sticker den ut en bra bit från baksidan av telefonen, men tack vare formen och placeringen kan mobilen ligga stabilt på bordet. Dessutom är det en, åtminstone i mina ögon, betydligt snyggare lösning än vad konkurrenterna kokat ihop.

Testtelefonen i silverchassi känns välbyggd, men den glansiga baksidan drar åt sig fingeravtryck onödigt fort.

Mate 30, som aldrig släpptes i Sverige, slopade helt volymknapparna för haptisk styrning. Det verkar inte ha gett mersmak, för nu är knapparna tillbaka.

Läs mer: Nu kommer Huaweis Android-ersättare Harmony OS till mobil

Skärmen har fått delvis annorlunda design mot vårens P40-serie. På långsidorna kröker den sig långt ner över kanten, snudd på 90 grader. Medan den i topp och botten slutar med raka, släta skärmkanter. Jag tycker att det är en bra kompromiss som gör telefonen lite enklare att hålla i samtidigt som man får den läckra effekten av välvda skärmkanter.

Men en riktig bjässe är det ändå. Oled-skärmen med 90 Hz i bilduppdatering ligger på 6,76 tum. Telefonen som helhet är både tjockare, längre och bredare än P40 Pro, även om vikten är i stort sett identisk. Inget för vare sig små händer eller trånga fickor.

Uppdaterad ultravidvinkel

Men låt oss återgå till det där cirkelformade kamerahuset. Här ryms fyra sensorer, och du kan säkert gissa hur bestyckningen ser ut. Huvudkameran har sällskap av ett teleobjektiv med 5x optisk zoom, och det är samma duo som sitter i P40 Pro.

Däremot har ultravidvinkeln uppdaterats ett snäpp. ToF-sensorn är däremot ratad till förmån för laserautofokus. Huawei menar att det helt enkelt varit för få som nyttjat ToF, bland både användare och utvecklare, för att den ska vara rättfärdigad. Jag har svårt att argumentera emot.

Som vanligt är fotoupplevelsen i toppklass. Huaweis kombination av stora sensorer och smarta algoritmer ger färgsprakande och detaljrika bilder. Det har kort sagt varit ganska kul att gå omkring och tvingas testa den här telefonen när den skarpa oktobersolen fått höstlöven att glittra.

Nästan ännu roligare är det att plocka fram mobilen tidiga morgnar eller på kvällen när mörkret lagt sig. Nattfotot är i vanlig ordning superbt. Har du tid att stå stilla några sekunder och låta ai-funktionerna arbeta bakom kulisserna går det att få skarpa och färgspäckade bilder i höstmörkret utomhus.

Förutom bildbehandling har lite extra intelligens också flyttat in i kameraappen, som automatiskt kan slå på makrofoto när du för linsen mycket nära motivet eller kan växla över till ultravidvinkel i selfiekameran om mer än en person syns i bild. Tack vare det sistnämnda kan förhoppningsvis den sista generationen selfiepinnar förpassas till återvinningscentralen.

Foto: Simon Campanello

Video-läget – då kommer det stora lyftet

Det stora lyftet kommer när jag växlar över till videoläget. Det är pepprat med nya funktioner. Skakreduceringen ger när den är som bäst en gimballiknande effekt. Funktionen för att automatiskt upptäcka och följa en person eller ett djur som rör sig i bild är väldigt kul att leka med – och extremt praktiskt om man vill följa ett förskolebarn som röjer loss.

Dragplåstret är en ny motor för att ge HDR-film i mobilen. På stilbillder är det inga konstigheter, det handlar om att slå samman flera olika exponeringar för att få ett större intensitetsomfång på fotot. På så vis kan både mörka och ljus områden visas i detalj i en och samma bild.

Det här är knivigare att lösa i video, eftersom det kräver att flera videoströmmar behandlas samtidigt. Mate 40 Pro har vad Huawei själva säger är marknadens första hårdvarubaserade HDR-system för mobiltelefoner. När du filmar tar mobilen upp tre separata filmströmmar med olika exponering och fogar samman.

Resultatet är faktiskt slående bra. Det går att få en spännvidd av mörka och ljusa partier i samma bildruta på ett sätt jag inte lyckas med på någon annan telefon.

Ljudanpassning och story-hjälpmedel

Ett annat kul system, som funnits sedan tidigare och vidareutvecklats till Mate 40 Pro, är en slags automatisk 3d-anpassning av ljudet. När du zoomar in eller vrider kameran ändras ljudupptagningen automatiskt för att filtrera bort ljud som inte härstammar från det område som är i bilden, och stärker ljudet från motivet.

En annan enkel men kul funktion i mjukvaran är den inbyggda berättelseskaparen. Det är mallar för hur du enkelt kan skapa korta filmsnuttar anpassade för publiceringar i sociala medier. Sekvenser på fyra eller fem scener med olika effekter, perfekt om man vill göra ett snyggt litet matlagningsmontage eller fånga någon aktivitet i lättsmält format.

Med det biffiga batteriet på 4 400 mAh har jag inga problem att hålla telefonen igång ett dygn utan laddning. Det är dock med användning i 4g-nätet, det är möjligt att förbrukningen ökar när 5g aktiveras. När det behövs finns hur som helst stöd för snabbladning på 66 W via kabel eller 50 W trådlöst vilket gör att det är lätt att klara sig på mycket korta laddsessioner.

Inga Google-tjänster – men förbättrat app-utbud

Som du säkert redan förstått levereras Mate 40 Pro utan några som helst Google-tjänster ombord. Det är alltjämt något som gör livet med en Huawei-telefon svårare att hantera. Hur man än vrider och vänder på det hade jag hellre haft inbyggt stöd för en röstassistent, för Google Pay och för Android Auto. För att inte tala om hela Google Plays apputbud ett klick bort.

Huawei har dock gjort ett gediget jobb med att bredda apputbudet, och det är betydligt enklare att använda en Mate 40 Pro än det var att jobba med en P40 Pro när den lanserades i våras. Du kan läsa mer om hur ekosystemet utvecklats under året i vårt långtidstest här.

Mitt enda klagomål är nu i stället att telefonen är så hopplöst överfylld med skräpprogram när den levereras. Jag förstår att Huawei gärna vill visa att deras egen appbutik börjat få ett hyfsat utbud av spel och nyttoappar, men när jag öppnar telefonen första gången är startskärmen full av appar jag på intet sätt vill ha. Det måste gå att göra bättre.

Jag tycker att vi nått en punkt där Huaweis telefoner faktiskt kan vara värda att titta på, så länge du är medveten om begränsningarna i mjukvaran. Den kinesiska jätten har nog den vassaste kamerauppsättningen på Android-marknaden, och kan förmodligen bara utmanas av Apple på den punkten i dag.

Specifikationer: Mate 40 Pro

Mått: 162,9 mm x 75,5 mm x 9,1 mm.

Vikt: 212 gram.

Skärm: 6,76 oled med 90 Hz uppdateringsfrekvens (1 344 x 2 772 pixlar).

Kamera: Huvudkamera 50 MP (f/1.9), 20 MP ultravidvinkel (f/1.8), 12 MP telefoto (f/3.4) med 5x optisk zoom, laserautofokus. Selfiekamera 13 MP (f/2.4) och 3d-kamera.

Video: Upp till 4k i 60 fps. Slow motion-film upp till 3 840 fps i upplösning 720p.

Operativsystem: Android 10 med EMUI 11.

Processor: Kirin 9000 5g med 5 nm tillverkningsteknik.

RAM: 8 GB.

Lagring: 256 GB.

Batteri: 4 400 mAh med stöd för 66 W snabbladdning via kabel eller 50 W trådlöst. Även stöd för omvänd trådlös laddning.

Kapslingsklassning: IP68.

Kommunikation: Stöd för 5g och wifi6.

Biometri: Fingertrycksavläsare i skärmen och ansiktsigenkänning.

Pris: 12 990 kronor.

Simon Campanello

Mer om: Huawei

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt