Test: Googles högtalare Nest Audio ger valuta för pengarna

2020-10-05 16:33  

Nest Audio är en Google-högtalare som faktiskt låter bra. Det finns sämre saker att lägga pengarna på, konstaterar Ny Tekniks Peter Ottsjö.

För några år sedan intervjuade jag en amerikansk familj som berättade att en smart högtalare blivit en del av deras familj. Vid det här laget förstår jag vad de menar.

Vi ber Google-assistenten sätta en timer för pastan, pausa Netflix på tv:n och berätta hur vädret blir under dagen. Hon bor i Google Nest Hub – högtalarvarianten med skärm – som är placerad på mangeln i vårt kök.

Ibland ber vi henne spela upp musik också. Men Google Nest Hub, liksom den lilla pucken Nest Mini, eller originalet Google Home, har egentligen aldrig varit särskilt bra på det. Ljudet har – med undantag för Google Home Max, som aldrig släppts i Sverige – inte riktigt varit grejen med Googles högtalare.

Läs mer: Test: ”Ikeas smarta prylar funkar – om du lyckas få igång dem”

Med Nest Audio får man dock mer än en pryl man kan prata med. Google har lyckats packa in mycket kraft under det återvunna tyget. 75 procent högre volymkapacitet och 50 procent starkare bas lyder det officiella budskapet.

Det verkar rimligt: jag kan fylla hela nedervåningen med ljud från Nest Audio och blir imponerad av återgivningen. Fylligt och klart, oavsett om jag spelar på låg eller hög volym.

Den kan naturligtvis inte mäta sig med ett dyrare högtalarsystem eller en finare ljudlimpa, men det finns sämre saker att lägga 1 149 kronor på. Hade jag inte haft någon annan högtalare hemma är risken överhängande att jag nöjt mig med en Nest Audio.

Inte värt att köpa två

Google skickade med två testenheter och jag antar att poängen är att illustrera deras förmåga som stereohögtalare. Det kanske dock inte alls lika övertygande: för 2 300 kronor kikar jag hellre på andra alternativ - och upplevelsen kan knappast sägas bli dubbelt så bra. Förresten är det irriterande att två Nest Audio-enheter inte kan kopplas till ens hemmabiosystem via Chromecast.

Läs mer: Test: Google Nest Wifi – smart högtalare och wifi-system i ett

Nest Audio ser ut som ett nackstöd ställt på höjden, och det kanske låter lite trist, men jag gillar den avskalade designen. Enkelt, elegant och tillräckligt sött för att man ska glömma bort att man har avlyssningsutrustning i hemmet. På tal om spioneri så finns på baksidan av högtalaren ett fysiskt reglage för att slå på eller av mikrofonen.

Osynliga tryckytor

Högtalaren styrs enklast med rösten, men är förstås kompatibel med Google Home-appen och kan aktiveras från exempelvis Spotify. Har man sedan tidigare en Google Home, Nest Mini eller Nest Hub går det att gruppera högtalarna för samtidig uppspelning.

Vid röstkommandon lystrar högtalaren och visar det med fyra blinkande led-punkter på det tygklädda höljet. Upptill finns dessutom osynliga tryckytor för spela/pausa och volym om man föredrar att använda händerna.

Läs mer: Nu är Flic 2 här – ny smart knapp från svenska succébolaget

Google uppger att Nest Audio har funktioner som får ljudet att anpassa sig till användarens hem, och att volymen automatiskt korrigeras baserat på bakgrundsbrus, men det där är lite svårt att bedöma. Jag kan bara konstatera att man får ett bättre ljud än vad man betalat för.

Rörigt produktsortiment

Google Home, Nest Mini, Google Home Max, Nest Audio och Nest Hub. Som du hör har det varit - och är fortfarande - lite rörigt att hålla koll på Googles högtalarsortiment.

Sedan maj i fjol kallas alla Google-produkter till det smarta hemmet för Nest. För sex år sedan köpte Google företaget Nest, som ju råkar göra prylar till det uppkopplade hemmet.

Men Google Nest-utbudet vad gäller smarta högtalare kan i princip delas in i fyra kategorier: Mini (en liten puckliknande högtalare), Hub (har skärm), Nest Audio (ersätter Google Home som standardvariant) och Max (en större pjäs med större ljud).

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt