Test: Google Nest Wifi – smart högtalare och wifi-system i ett

2020-05-05 00:00  

Röstassistenten har fått flytta in i meshnätverket. Nest Wifi är en snygg kombo för det smarta hemmet – men den är inte utan kompromisser, skriver Ny Tekniks reporter Simon Campanello.

Finns det fulare teknikprylar än routrar? Jag älskar mitt wifi-nätverk djupt, men den blinkande, antennbeprydda styggelsen som är dess källa vill jag snabbt stänga in i ett skåp och glömma bort.

Okej, det finns en liten rörelse mot mer stilrena produkter. Tillverkare som Asus, Amazon-ägda Eero och inte minst nätverksnördarnas favorit Ubiquiti har kämpat fram några mer stilrena lösningar, men har som längst mest lyckats ta klivet från vederstyggligt till habilt.

I en sådan värld känns Nest Wifi lite vågad. Google nöjer sig inte med en diskret puck som ska fästas på väggen eller i taket. Det här är nätverket där accesspunkterna ska stå framme på bordet.

Wifi-systemet lanserades i USA i slutet av förra året och landar i dag i svenska butiker. Det är ett så kallat mesh-nätverk där flera accesspunkter bildar ett trådlöst nätverk som ska täcka hela hemmet.

I baspaketet, som ligger på runt 2 990 kronor, ingår en router (Nest Wifi Router) och en accesspunkt (Nest Wifi Point) och ska, beroende på förutsättningarna på platsen, ge täckning till runt 210 kvadratmeter. Bor du större kan nätverket utökas med fler Wifi Points för runt 1 790 kronor styck. Systemet är även kompatibelt med föregångaren, prylen som bara heter Google Wifi.

Läs mer: Test: ”Iphone SE efterlängtad och värdig uppföljare”

Inbyggd ai-assistent

Själva routern är rätt basal i sitt utförande. En liten kloss som kopplas upp mot fiberuttaget, modemet eller var du nu får internetanslutningen ifrån. Jämfört med föregångaren har den teoretiska maxhastigheten ökat rejält och kan nu nå upp till 2,2 gigabit per sekund i nätverket, och täckningen uppges vara 25 procent bättre.

Nest Wifi Point är enheten som du kommer att se mest av. Till skillnad från routern har accesspunkterna en högtalare och en inbyggd Google Assistant. De har samma ai-funktionalitet och högtalarsystem som Google Nest Mini.

Och visst har Google lyckats göra accesspunkterna stilrena nog att stå framme i bokhyllan eller på en byrå. Där de för övrigt är så illa tvungna att sitta eftersom de saknar väggfästen. De mattvita puckarna ska ha inspirerats av keramikprydnader, och visst går det väl att ana i uttrycket.

Mest av allt känns de diskreta, mer så än Googles vanliga smarta högtalare. Höljet är perforerat i botten där högtalarsystemet sitter, och lyser svagt undertill (något som går att stänga av) när du aktiverar Google Assistant via ett röstkommando eller via appen.

Läs mer: Test: Med 8 Pro är Oneplus på samma nivå som de allra största

Det hela känns som en väldigt naturlig kombination. En nätt liten enhet som ersätter både ai-högtalaren och wifi-pucken. Det känns som en perfekt inkörsport till det smarta hemmet. Det är fortfarande många som frågar sig vad de ska med en Google Home till, men här glider ai-assistenten närmast in på köpet.

Ljudet är för övrigt hyfsat fylligt och trevligt på halvhög volym. Mikrofonerna känns bra på att fånga upp röstkommandon även på några meters håll. De går även att stänga av via ett reglage på högtalaren som fysiskt kopplar ifrån strömmen så att ljudupptagning inte kan ske.

Det är den enda fysiska knappen på enheten, men det går även att reglera volymen via touchknappar på högtalarens ovansida.

Tar bara minuter att komma igång

Systemet är extremt enkelt att installera och hantera. Allt sköts via Google Home-appen och det räcker i princip att starta en nätverkskonfiguration och sedan skanna en qr-kod på baksidan av enheterna som ska kopplas upp. Processen tar inte mer än någon minut.

För barnfamiljer finns ett speciellt läge där det enkelt går att gruppera enheterna i hemmet efter användare och sedan ställa in hur de får användas. Minstingens surfplatta och smart-tv kan till exempel läggas i en grupp och sedan går det att slå på ett surffilter eller välja att stoppa internetuppkopplingen till dem efter ett visst klockslag.

Läs mer: Test: ”Huawei P40 Pro är lätt att älska och svår att leva med”

I övrigt är det samma visa som en vanlig Google Assistant, du kan be högtalaren göra allt från att starta en spellista till att berätta en halvkul vits. Det finns visserligen ett par specialkommandon som att du kan beordra fram ett hastighetstest.

Men i sin strävan efter att göra sig av med den stereotypa router-looken har Google gjort några kompromisser. Tydligast är det kanske när jag vänder på enheterna och tittar på undersidan.

Nest Wifi Router har nämligen systemets enda utgående ethernet-port. Vill du koppla upp fler än en pryl med sladd mot Nest Wifi-systemet behövs alltså en switch som kopplas in via routern.

De lite mindre och mer diskreta Wifi Point-enheterna saknar helt ethernetanslutning. Det betyder två saker. Det går inte att koppla in en skrivare eller tv-box direkt i en av satelliterna, och det går inte att öka överföringshastigheterna i systemet genom att dra nätverkskablar mellan varje accesspunkt.

Inget stöd för Wifi 6

Samtidigt har Google valt att inte köra kommunikationen mellan noderna i nätverket på ett backhaul-nät. Många andra meshtillverkare har valt att göra så, det vill säga att lägga kommunikationen mellan accesspunkter och router på ett radionät och den mellan accesspunkterna och uppkopplade mobiler och surfplattor på ett annat.

Google kör allt på samma nät, vilket i teorin ökar risken för fördröjningar när för många uppkopplade enheter är aktiva samtidigt. Det är inget jag märker av under mina tester, och Google själva säger att de kan lösa problematiken med mjukvara. Hursom uppges ett paket med en router och en accesspunkt kunna hantera upp till 200 uppkopplade enheter.

Läs mer: Historiska beslutet ska göra wifi blixtsnabbt

Nest Wifi saknar tråkigt nog också stöd för den nya, snabba nätverkstekniken Wifi 6 som sakta börjat rullas ut. Det är verkligen ingen deal breaker i dagsläget, men det ger så klart ett system som inte är så framtidssäkrat som man hade kunnat önska.

Orsaken är en kostnadsfråga, enligt Googles talespersoner. Wifi 6 hade ökat tillverkningskostnaderna, samtidigt som att teknikjätten bedömer att det i nuläget inte finns ett tillräckligt stort utbud av Wifi 6-kompatibla enheter på marknaden.

Ska vi prata pris finns också en viss hake. Jag vill inte påstå att Nest Wifi är ett alldeles ohemult dyrt meshnätverk. Men tittar du bara på rena specifikationer som hastighet och täckningsyta får du mer för pengarna hos flera konkurrenter. För samma pris som Googles startpaket, med en router och en accesspunkt, kan du få ett motsvarande paket med tre enheter från flera andra bolag.

Men de saknar så klart både högtalare och röstassistent. Dessutom ser de garanterat ut som routrar, och routrar är, som vi redan konstaterat, något av det fulaste du kan utsätta ditt hem för.

Sammantaget känns det som att Google hittat rätt i att slå ihop två prylar till en. Och för den absoluta lejonparten av landets hushåll är det ett fullgott system trots att det oundvikligt kommer att förkastas som leksaksprylar av smarta hemmet-veteraner som redan fyllt huset med Ubiquiti-prylar.

Simon Campanello

Mer om: Google Meshnät

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt