Test: AI får Sverige-aktuella Pixel 7 att lyfta till nya höjder

2022-10-12 21:11  
Google Pixel 7 Pro. Foto: Google

Att ta bilder med Pixel 7 Pro är en fröjd – mycket tack vare Googles satsning på artificiell intelligens. Sverige-debuten kan bli början på en långvarig relation, spår Ny Tekniks Peter Ottsjö.

Det känns både familjärt och högtidligt. Både bekant och helt nytt. Googles Pixel 7 och Pixel 7 Pro är i grund och botten Android-telefoner av den standard man kan förvänta sig 2022. Ändå sticker de ut från mängden, bara av det enkla faktum att modellerna markerar Pixels debut i Sverige.

Sådana omständigheter kan förstås grumla det första intrycket, men bortom smekmånaden går det att föreställa sig en långvarig relation med Googles smarttelefoner.

Den prognosen baserar jag emellertid inte på Pixel 7-modellernas designspråk.

Det är som om Google inte riktigt har kunnat bestämma sig för om paketet ska vara mjukt eller hårt. Både Pixel 7 och Pixel 7 Pro blandar ängsligt det kantiga med det krökta och helhetsintrycket blir därefter.

Den mindre modellen finns i en livlig citrongräsfärg som kan pigga upp, men Pixel 7 Pro serveras i stramare kulörer och ger ett generiskt intryck. Längs den övre delen av bakstycket sitter på båda modellerna en horisontell list i aluminium som rymmer kameror.

Det bästa jag kan säga om dem är att de åtminstone ger Pixel 7-familjen en viss karaktär. Kameramodulernas otymplighet är och förblir än så länge en utmaning för alla mobiltillverkare, och Googles lösning är knappast det sämsta försök som skådats.

Läs mer: Test: Iphone 14 Pro Max – ”Årets mobil, köp den inte”

På andra sidan sitter skärmar vars specifikationer mer eller mindre kan klippas och klistras från valfritt flaggskepp de senaste åren. Pixel 7 har 1080p-upplösning fördelat över 6,3 tum, 90Hz-uppdatering och kan som mest pressa fram en ljusstyrka på 1 400 cd/m2.

Kameramodulen på Pixel 7. Foto: Peter Ottsjö

Pro, med sina 6,7 tum, erbjuder 1 440p, bilduppdatering på upp till 120 hertz och 1 500 cd/m2. Ljusstyrkan ger goda förutsättningar att använda telefonen som vanligt även när solen gassar och bildkvaliteten på Pro-modellen – som är den jag ägnat nästan all tid åt – har inget att be om ursäkt för. Båda enheterna har Gorilla Glass Victus på framsidan, glas på baksidan och ramar i återvunnet aluminium.

Chip skräddarsytt för ai

Först djupt nere i Pixel 7-enheternas innandöme börjar det bli riktigt intressant. Vi är vana vid att kampen står mellan Apples A-chip och Qualcomms Snapdragon, men Google breddar repertoaren med nya Tensor G2, som är skräddarsytt för maskininlärning. Och det är med artificiell intelligens sökjätten karvar ut en egen nisch.

Pixel 7 Pro. Foto: Peter Ottsjö

En funktion har en reporter som jag väntat på att få testa i flera år: möjligheten till automatisk transkribering av intervjuer. Det fungerar förvånansvärt bra – så länge samtalet sker på engelska. Stöd för svenska saknas än så länge. Andra funktioner dröjer ytterligare, som ”clear calling”, där Googles Tensor-ai ska filtrera bort omgivningsljud för bättre samtalskvalitet.

Men det är naturligtvis vid fotografering som artificiell intelligens lyfter Pixel 7 och Pixel 7 Pro över mängden. Nattläget är snabbt, det går att öka skärpan på suddiga bilder (inklusive gamla som ligger och skräpar i Google foto-biblioteket) och video kan spelas in med en porträtteffekt där bakgrunden blir snyggt bokehsuddig.

För de båda sistnämnda funktionerna är dock resultatet blandat när jag testar. Videor med porträtteffekt kan bli riktigt häftiga fram till det ögonblick då algoritmen inte förmår avgöra vad som ska vara i fokus. Då spricker illusionen.

För fotoändamål är Pixel 7 Pro överlägsen sitt mindre syskon. Båda har en huvudkamera på 50 MP och ett vidvinkelobjektiv på 12 MP. Men Pixel 7 Pro kan hantera makrofotografering på fram till tre centimeters avstånd från objektet och är utrustad med ett telefotoobjektiv på 48 MP med 5x optisk zoom.

Med digital zoom går det att förstora upp till 30x. I vanliga fall brukar bildkvaliteten vara usel på så extrema nivåer, men Tensor-chipet trollar fram riktigt skapliga bilder. Det är nästan lika imponerande som det ”magiska suddgummit”, där man kan ta bort oönskade objekt i bilden. Det är nästan skrämmande enkelt att radera personer och föremål utan att det ser onaturligt ut.

Stillbild tagen från video inspelad med porträtteffekt. Foto: Peter Ottsjö

Bild tagen med digital zoom i 30x uppförstoring. Foto: Peter Ottsjö

Makrofoto med Pixel 7 Pro. Foto: Peter Ottsjö

Ett annat chip under Pixel 7-skalen som inte har förärats lika mycket uppmärksamhet är Titan M2, som enligt Google gör enheterna “mer motståndskraftiga mot cyberattacker”. Hur det står till med den saken är svårt att säga något om. Det går inte heller att bedöma den vpn-funktion som ska skydda Pixel 7 och 7 Pro, eftersom den för närvarande inte är tillgänglig. När den väl lanseras blir den tillgänglig utan extra kostnad för den som prenumererar på Google One.

Batteritiden för Pixel 7 Pro är helt okej och det finns ett batterisparläge som kan komma väl till pass i kritiska lägen. Däremot känns ansiktidentifiering ganska poänglöst. Det kan användas för att låsa upp telefonen, men bedöms inte tillräckligt säkert för många andra appar. Vare sig Bank-id eller 1password förlitar sig på Googles lösning, utan kräver identifiering med fingeravtryck.

En stor fördel med Googles premiär i Sverige är priset. Pixel 7 Pro kostar från 9 990 kronor och Pixel 7 från 7 290 kronor. Med tanke på att man får ett nästan fullspeccat flaggskepp, med en del fiffiga ai-funktioner och ett Android 13 i sin renaste form så är det onekligen prisvärt. Då kan man stå ut med att modellerna har en något trist design.

Pixel 7-serien

Testad: Oktober 2022.

Operativsystem: Android 13.

Skärm Pixel 7: 6,3 tum, OLED, 1080 x 2400 pixlar, 90 Hz, 1400 nits (max).

Skärm Pixel 7 Pro: 6,7 tum, OLED, 1440 x 3120 pixlar, 120 Hz, 1500 nits (max).

Mått Pixel 7: 155,6 x 73,2 x 8,7 mm.

Mått Pixel 7 Pro: 162,9 x 76,6 x 8,9 mm.

Vikt: 197 g/212 g.

Chip: Tensor G2 (5 nm).

RAM: 8 GB/12 GB.

Lagring: 128 GB och 256 GB. Samt möjlighet till 512 GB för Pixel 7 Pro.

Kamera, Pixel 7: 50 MP, f/1.9, 25mm (huvudkamera) + 12 MP, f/2.2, 114˚ (vidvinkel).

Kamera, Pixel 7 Pro: 50 MP, f/1.9, 25mm (huvudkamera) + 12 MP, f/2.2, 126˚ (vidvinkel) + 48 MP, f/3.5, 120mm (tele).

Selfie-kamera: 10.8 MP, f/2.2, 21mm.

Batteri: 4 355 mAh/5 000 mAh.

Pris: Från 7 290 kronor (Pixel 7) respektive 9 990 kr (Pixel 7 Pro).

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt