Telias 5g-invigning får operatörerna att kivas om vem som är först

2020-05-25 15:33  

5g har kommit till Sverige. Åtminstone om man får tro de svenska operatörerna.

Uppdatering 2020-05-26: Ny Teknik kan nu avslöja att Tele2 köpt bolaget Celestine Hill Communications för att kunna erbjuda 80 MHz på 3,5-bandet.

 

Uppe på taket på en kulturskyddad byggnad i centrala Stockholm, bakom det vackra patinafärgade tornet, sitter sedan några veckor ny teknik. Det är 5g-utrustning från Ericsson som skruvats fast vid en mobilmast.

Basstationen är en av Telias numera 15 5g-anläggningar och sägs markera starten på en ny svensk mobilnätsera.

– Jag är riktigt glad att kunna stå här och inviga det första svenska 5g-nätet, en teknik som Sverige kommer att ligga i framkant med att utveckla, sa energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman innan han och Fredrik Jejdling, nätverkschef på Ericsson, inför ett någorlunda socialdistanserat pressuppbåd, satte varsin sax i ett blått band.

Läs mer: Svenska chipet ger gigabitfart utan fiber

På gatan nedanför kunde förbipasserande – såvida de hade tillgång till en 5g-telefon och ett Telia-abonnemang – potentiellt sett se siffran 5 och bokstaven G på sina enheter.

En telefon med svensk 5g-täckning. Foto: Tobias Ohls

– Det var alltid vår plan att lansera före midsommar och visa våra kunder att vi är 5g-redo, säger Allison Kirkby, vd på Telia.

För att kalla det här 5g måste man dock vara beredd att visa lite god vilja. Fredrik Jejdling bedyrade att det Telia nu erbjuder följer 3GPP-standarden till punkt och pricka.

– Det innebär en annan typ av egenskaper vad gäller fördröjning och dataflöde.

Men Telia är inte magiker. Företaget har inte lyckats trolla fram mer spektrum ett halvår före den försenade 5g-auktionen, då spektrum på 2,3- och 3,5-bandet förväntas dra in miljarder till den svenska statskassan.

Det Telia i dagsläget kallar 5g sker främst över 2600 MHz- och 1800 MHz-banden, som redan nu används till 4g. Därtill används 700 MHz-bandet. Det är visserligen avsett för 5g och auktionerades ut ifjol, men får betraktas som ett yttäckningsband.

Ny 5g-utrustning på ett hustak i Stockholm. Foto: Tobias Ohls

Telia återanvänder alltså 4g-spektrum till sina första 5g-nät.

– För tillfället ja. Men det här är den senaste tekniken som industrin försett oss med. Det kommer att bli ännu bättre när vi får fler frekvenser och 3,5-bandet. Det här är en god start men vi är bara i början än så länge, säger Staffan Åkesson, teknisk chef på Telia.

Allison Kirkby utlovar i vilket fall som helst sex gånger högre hastighet, jämfört med 4g, med den här första versionen av 5g-nätet.

Eftersom Telia använder Ericssons teknik för spektrumdelning ska det inte heller föreligga någon risk för att existerande 4g-användare får en sämre upplevelse när 2600 MHz- och 1800 MHz-banden får extra arbetsuppgifter.

– 4g-användare kommer inte att behöva lida, oroa dig inte för det, säger Kirkby.

Allison Kirkby och Staffan Åkesson, Telia. Foto: Tobias Ohls

Det som nu är 15 basstationer ska före hösten ha expanderat till 70. Utöver Stockholm blir det någon gång under sommaren lanseringar i Göteborg, Malmö och tio andra städer.

Att Telia fått upp digitaliseringsministern på ett hustak för att inviga deras mobilnät var förstås en fjäder i hatten, men konkurrenterna Tre och Tele2 försökte ta udden av Telia-premiären genom egna lanseringar bara ett par timmar tidigare.

Tele2 ska rentav ha slagit på sina första 5g-nät redan på söndagen, 24 maj, och utlovar hastigheter på 1 gigabit per sekund i Stockholm, Göteborg och Malmö. Företaget uppger att de köpt ”ytterligare frekvenser för att få 80 MHz unika frekvenser på C-bandet”, utan att specificera vilka frekvenser det rör sig om.

”Med det frekvensband som alla mobiltillverkare globalt jobbar för att lansera sina kommande 5g-telefoner och produkter på, kommer Tele2:s kunder från start nå hastigheter på över 1 Gbit/sekund. Detta är upp till fyra gånger snabbare än dagens 4g-nät”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

– Det är en stor dag när vi på Tele2 kan presentera Sveriges första 5g-master i Stockholm, Göteborg och Malmö. Jag är oerhört stolt över att vi öppnar portarna till det som kommer bli Sveriges första riktiga och mest omfattande 5g-nät, säger Anders Nilsson, vd på Tele2-koncernen.

Notera att Tele2 anser att företaget har byggt ett ”riktigt” 5g-nät, en blinkning till att Telias nuvarande nät inte drar vinning av de högre frekvenserna på C-bandet.

I samma veva har Tre gått ut med att de ska slå på 5g-nät i Malmö, Lund, Helsingborg, Västerås, Uppsala och de västra delarna av Stockholm i juni. Tre anser förstås att de var först med 5g, när de lanserade ett begränsat nät i södra Stockholm i slutet av förra året.

Telia inviger 5g-nät i Stockholm. Foto: Tobias Ohls

Frågan är bara vad allt detta kommer att innebära för mobiltelefonanvändarna. Snabbare hastigheter och lägre fördröjningar verkar vara det enda som står till buds för tillfället. Vid invigningen hade Telia inga andra erbjudanden att komma med.

– Det kommer i sinom tid, lovar Allison Kirkby.

Peter Ottsjö

Mer om: 5G Telia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt