Svenskt satellitbolag i samarbete med Space X

2018-10-22 08:55  

Space X får uppdraget att skicka upp Solnabaserade Ovzons första geo-satellit i rymden.

Ända sedan han startade bolaget Swe-Dish 1994 har Per Wahlbergs ambition varit att göra mobila satellitterminaler på marken så små som möjligt, med så hög prestanda som möjligt. Som vd på Ovzon har arbetet fortsatt i samma riktning. Det Solna-baserade bolaget förser marknaden med en satellittjänst och har utvecklat en satellitterminal stor som en bärbar dator, som ska kunna leverera 80 till 100 Mbit per sekund till kunderna.

– Det är oerhört stora datamängder från en liten yta, säger Per Wahlberg till Ny Teknik.

Tv-bolag, försvarsorganisationer och icke-statliga organisationer ska med Ovzons tjänst enkelt kunna överföra högupplöst video och annan information som kräver mycket bandbredd i realtid, från platser där den befintliga markinfrastrukturen inte gör detta möjligt i dag. Det kan bero på att infrastrukturen aldrig byggs upp, inte når upp till kraven eller har förstörts, som efter en naturkatastrof.

Läs mer: Elon Musk avslöjar tidsplan för Space X rymdbas på Mars

Sedan 2014 hyr Ovzon kapacitet från andras tv-satelliter för att ta emot och skicka information från terminalerna. Men det är svårt att få tag på satelliter med rätt prestanda och geografiskt täckningsområde. Bolaget ska därför köpa in en egendesignad geo-satellit som är optimerad för Ovzons tjänst, som ska utrustas med deras egenutvecklade ombordprocessor.

– Vår akilleshäl har varit att kunden vill ha global täckning, som vi inte har kunnat erbjuda. Det är något vi ska lösa nu, säger Per Wahlberg.

Falcon Heavy levererar satelliten till rätt plats i rymden

I förra veckan stod det också klart att Elon Musks rymdbolag Space X får uppdraget att skicka upp satelliten i rymden.

Space X bärraket Falcon Heavy ska leverera Ovzons satellit till rätt bana och position: 36 000 kilometer från ekvatorn och 59,77 grader öst, för att täcka in Europa, Afrika och stora delar av Asien.

När satelliten är på plats, tidigast i slutet av 2020, kommer bland annat ”single-hop” mellan två små markterminaler bli möjlig. Information från den ena terminalen kommer alltså bara behöva skickas upp i rymden en gång för att nå den andra.

– Det minskar fördröjningen, förbättrar signalens kvalitet och halverar behovet av bandbredd, säger Per Wahlberg.

Kostnaden för den egna satelliten och uppskjutningen ska enligt Norrbottens Affärer uppgå till två miljarder svenska kronor. Per Wahlberg vill inte kommentera den uppgiften mer än att säga att den kostnaden är kopplad till en stor satellit.

Läs mer: Elon Musk överväger att följa med till månen

Per Wahlberg kan ännu inte kan uttala sig om vilken typ av satellit Ovzon ska ha, men säger att bolaget räknar med att kunna räkna hem investeringskostnaden så snart den första egna satelliten är på plats.

– Bordet är färdigdukat för det här steget. Med vår nuvarande tjänst har vi validerat tekniken, våra prisnivåer, marknaden och behoven håller och vi genererar ett bra kassaflöde. Det här är en bra affär, säger Per Wahlberg.

Ovzon har i dag totalt sex banpositioner, ”parkeringsplatser”, i rymden som bolaget vill utnyttja för egna satelliter. Tre behövs för att täcka hela jordens yta.

Mer om Ovzon och Falcon Heavy

År 1994 startade Per Wahlberg med en kollega, båda med bakgrund i rymdteknikföretaget Svenska rymdbolaget, Swe-Dish. Swe-Dish blev internationellt känt för sin Swe-Dish IPT Suitcase, en satellitterminal som kunde fällas ihop till en liten resväska. Swe-Dish köptes upp av DataPath år 2007 för 56 miljoner dollar.

Året innan, 2006, hade Per Wahlberg grundat företaget Over-Horizon, i dag Ovzon. Affärsidén är att erbjuda ”en revolutionerande bredbandstjänst via satellit”, genom att kombinera tjänster för satellitkommunikation med hög datahastighet och mobila terminaler. I dag jobbar 20 personer på företaget.

Bärraketen Falcon Heavy tillverkas av Elon Musk-grundade rymdbolaget Space X. Raketen presenterades för första gången 2011, men det skulle dröja till februari i år innan den första genomförda uppskjutningen – med Elon Musks personliga Tesla Roadster som last.

Så funkar Ovzons tjänst

Ovzons satelitterminal används för överföring av mycket data och information i realtid från till exempel trådlösa videokameror, självkörande fordon eller drönare. Informationen skickas upp till en satellit i rymden och sedan till en gateway nere på jorden som leder information vidare i fibernätet, till exempelvis till ett tv-kontrollcenter.

Ania Obminska

Mer om: Satellit Space X

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt