Svensk teknik lagrar solenergi utomlands

2018-06-20 06:00  

Med svenska Azelios teknik lagras solenergi i en metallegering. På så sätt ska solenergin räcka över dygnet och vid behov omvandlas till el via en stirlingmotor.

Det stora problemet med förnybar energi är att man vill kunna använda el även på tider när vinden har mojnat och solen inte skiner. Företaget Azelio, som tidigare hette Cleanergy, har tagit fram en lösning.

Under lång tid har Azelio arbetat med koncentrerande solfångare i kombination med stirlingmotorer. En stirlingmotor drivs av temperaturskillnader och omvandlar värme till rörelse, vilket kan användas för att driva en generator som producerar elektricitet.

Azelio säljer hela lösningar med stirlingmotorer och solspeglar, som riktar solljuset mot motorn. Företagets teknik finns på flera platser i världen.

Nu tar företaget nästa steg. Genom att lägga till ett energilager kan solenergin sparas över dygnets timmar så att el kan genereras även när solen inte lyser.

Lager och motor sitter nära varandra

Azelio har utvecklat ett lager som består av en aluminiumlegering som ändrar fas, från fast tillstånd till vätska, vid temperaturer strax under 600 grader Celsius.

– I och med att det finns en tröghet i fasomvandlingen får man en bra energidensitet med den här tekniken, säger Jonas Eklind, vd på Azelio.

När solstrålarna riktas mot mottagaren på lagret värms legeringen upp. En natriumlösning överför värmeenergin till stirlingmotorn när det finns behov av el.

– Systemet ska användas för dygnsutjämning. Om metallegeringen är i princip smält på morgonen och sedan smälter helt under dagen så räcker det för att driva stirlingmotorn i 13 timmar efter att solen har gått ner, säger Jonas Eklind.

Azelio har sökt patent på flera delar i systemet. Jonas Eklind är därför fåordig när det gäller vissa detaljer.

– Vi har hittat ett kostnadseffektivt sätt att få energin över till stirlingmotorn genom att sätta lagret och motorn bredvid varandra så att energin bara ska flyttas en kort bit, säger han.

Verifieringsprojekt byggs i Marocko

Företaget har byggt en liten version av det termiska lagret och visade den för journalister och potentiella kunder i Åmål, där Azelio har sitt utvecklingscentrum, i förra veckan.

Nästa år ska systemet för första gången installeras komplett med speglar, lager och stirlingmotor i Marocko. Projektet genomförs ihop med det marockanska bolaget Masen.

Lagret och stirlingmotorn ska då placeras uppe på en mast. Speglar på marken riktar strålarna mot lagret och vrider sig i takt med solens rörelse.

Varje sådan enhet har en installerad maxeffekt på 15 kW. Exakt hur många sådana som ska byggas är inte bestämt, men sannolikt kommer det att röra sig om ett tiotal.

För Azelio blir anläggningen ett verifieringsprojekt, där potentiella kunder kan få data på hur systemet fungerar i verkligheten.

Företaget satsar på marknader utomlands

Azelios stirlingmotorer har en verkningsgrad på 30 procent. När hela systemet, inklusive termisk lagring, byggs i industriell skala bedömer företaget att man kan nå en total livstidskostnad, så kallad LCOE (levelized cost of electricity) på 77 euro per MWh för lagrad energi.

– Det är väldigt konkurrenskraftigt. Vill man ha billig solel när solen lyser då är det solceller man ska använda, och vill man ha solel och spara någon eller ett par timmars energi då är solceller och batterier lösningen. Men ju fler lagringstimmar man vill ha, desto större är fördelen med vår teknik, säger Jonas Eklind.

Azelio riktar sig till en marknad utanför Sverige. Främst satsar företaget på att hitta kunder i soliga länder där många verksamheter förlitar sig på dieselgeneratorer.

– Vi pratar till exempel med en gruva som är off grid men har ett stort elbehov som i dag försörjs med dieselgeneratorer. Samtidigt ligger gruvan på en väldigt solig plats. De skulle få en suverän lösning som är helt fossilfri och ger el dygnet runt med vår teknik, säger Jonas Eklind.

Planerar för börsintroduktion

Azelio bildades 2008 under namnet Cleanergy. I dag har företaget ett 60-tal anställda, huvudkontor i Göteborg och ett utvecklingscentrum i Åmål. Tillverkning sker i Uddevalla.

I juni 2018 bytte företaget namn till Azelio. Det gamla namnet ledde till sammanblandning med andra bolag.

Nyligen tog företaget in 100 miljoner kronor i en nyemission. Nu planeras en notering på Stockholmsbörsen.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt