Stängda industrier ger renare luft i Indien – se skillnaden

2020-04-23 11:51  

Stängda industrier och vägar har lett till renare luft och klarblå himmel i indiska Delhi, som i vanliga fall är en av världens mest förorenade städer. ”Det är så synd att vi knappt får gå ut och njuta av det här”, säger regeringsanställda Krishna Dingh.

Världens största nedstängning på grund av coronakrisen började gälla i Indien den 24 mars. Och sedan dess märks stor skillnad på luften på flera håll.

– Vi har aldrig riktigt haft ren luft på det här viset, säger Anumita Roy Chowdhury vid tankesmedjan Centre for Science and Environment.

Läs mer: Är det här forskarnas nya oväntade vapen mot växthusgaser?

– Det här är en fantastisk upplevelse, men vi måste dra nytta av och lära oss av detta.

Tillfredsställande halt

Flera instanser har rapporterat om en stor nedgång i föroreningsnivåer i mångmiljonstaden. Under onsdagen rapporterades halten av PM2,5, den partikelstorlek som bedöms som mest hälsovådlig för människor, vara "tillfredsställande". Tidigare har den uppmätts till 20 eller 30 gånger över gränsen.

– Det är som Delhi för 20 eller 30 år sedan, säger Krishna Dingh.

Läs mer: SSAB rustar sig för en fossilfri framtid

I delstaten Punjab har invånare i staden Jalandhar lagt upp bilder på Himalayas toppar på sociala medier. Vyn har varit dold av dis och föroreningar i flera årtionden. Även vattnet i floden Ganges har förbättrats märkbart sedan restriktionerna infördes i delstaten Uttarakhand.

Höjd medvetenhet

Anumita Roy Chowdhury säger att pandemin har höjt medvetandet om vikten av insatser för ren luft i landet.

– Pandemin gör oss medvetna om att vi måste höja nivån … för vår efterlevnad och införandet av våra program för ren luft, säger Anumita Roy Chowdhury.

– Jag är på ett sätt glad att människor har förstått värdet av frisk luft och jag hoppas att det här kommer att leda till en offentlig insats för att upprätthålla den.

Fakta: Indien

Indien är en federation av 29 delstater och sju territorier. De senare administreras från huvudstaden medan delstaterna i sin tur har egna parlament och regeringar.

Landet är världens näst folkrikaste land med över 1,3 miljarder invånare. Bara Kina har fler människor.

Källa: Nationalencyklopedin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt