Solcellerna flyttar inomhus – och börjar jobba på natten

2020-06-23 06:00  

Solcellpanelerna breder ut sig i solparker och på hustak. Men solcellerna får också fler uppgifter. Här är fem artiklar om nya innovativa jobb för solcellstekniken.

Emma Woxlin. Foto: Stefan Jerrevång
 

Här är solcellerna som inte behöver solljus för att ge el

Simhallar, klassrum och frysboxar kan snart få hjälp av solceller för att kontrollera inomhusklimat och temperatur. Linköpingsföretaget Epishines solceller för inomhusbruk väntas nå marknaden 2020.

I ett längre perspektiv har företaget betydligt större visioner. Då är siktet inställt på solceller även för utomhusbruk, som till exempel kan integreras i byggnadsfasader eller i anläggningar som flyter på vatten.

– Vår vision är att bli världens största producent av solceller, antingen genom att producera själva eller genom licensiärer, säger Emma Woxlin, medgrundare.

Läs om Epishines solceller här.

Solcellen är genomskinlig och ska nu testas integrerad i tavelglas för att driva sensorer inomhus. Foto: Cecilia Tilli

Genomskinliga solceller driver elektronik inomhus

Uppsalabolaget Peafowl Solar Power utvecklar en helt ny typ av solceller som ger el genom att nanopartiklar vibrerar. Nu ska de för första gången testas i en iot-lösning – dolda i en tavla på väggen.

Grunden till företaget Peafowl Solar Power är Jacinto Sás forskning vid Uppsala universitet om så kallade plasmoner, nanopartiklar av metall.

Fenomenet har varit känt sedan romartiden men det är först med nanoteknikens utveckling som forskare har börjat förstå hur det fungerar. Läs mer om Peafowls teknik och planer här.

Giovanni Fili, vd och grundare på Exeger, framför en printer där solcellerna tillverkas. Foto: Alexandre Askmo/Exeger

Solceller för hörlurar stöttas av teknikgigant

Små solceller som kan byggas in i konsumentelektronik och dra nytta av inomhusljus. Det är tekniken som får den japanska investeringsjätten Softbank att gå in med 90 miljoner kronor.

Hörlurarna laddas automatiskt av inomhusbelysningen, och mobiltelefoner behöver inte laddas lika ofta för att de fångar upp ljus som fyller på batteriet. Det är målet som svenska solcellsutvecklaren Exeger har riktat in sig på.

Amerikanska ljudbolaget JBL, som ägs av Samsung, har valt Exegers solceller för sina nya ”självladdande ”hörlurar Reflect Eternal.

I fabriken tillverkas Grätzelsolceller som kan ge ström även från inomhusljus. I första hand siktar företaget på att de ska integreras i läsplattor, hörlurar och sensorer. På så sätt kan tiden mellan laddning förlängas eller så kan produkterna bli självförsörjande. Ny Teknik har besökt fabriken – läs reportaget här.

Livsmedelskedjan Asko har installerat Innos system på sitt kontor i Oslo. Foto: Innos

Solpaneler smälter snön innan den blir för tung

Norska företaget Innos låter solpaneler smälta snö. På så sätt undviks risken för takras och ingen behöver gå upp på taket för att skotta.

Den norska uppfinningen kallas Weight Watcher och har utvecklats av företaget Innos. Systemet har funnits på den norska marknaden sedan 2017 och ska nu börja säljas på den svenska marknaden.

Weight Watcher består av sensorer, så kallade lastceller, som mäter last och temperatur på taket.

Om det faller mycket tung snö på taket, så att lasten riskerar att bli för stor, skickar systemet ett larm till dator eller mobilapp. Då kan systemet automatiskt bryta kopplingen från solcellerna till det omgivande elnätet och i stället koppla på ström åt andra hållet, så att solcellspanelerna värms upp. Då smälter snön och vattnet rinner av taket – här kan du läsa mer om tekniken.

Bild från en solcellspark nära E18 mellan Enköping och Västerås. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Omvända solceller generera el på natten

Ett slags fotovoltaiska celler som genererar el dygnet runt. Det är en idé som forskare vid UC Davis presenterar i en artikel i den vetenskapliga tidskriften ACS Photonics.

Forskarna beskriver sin uppfinning som i det närmaste en omvänd solpanel. I stället för att alstra elektricitet genom att fånga solstrålar, ska de alstra el genom att sända ut värmestrålning i rymden.

”En vanlig solcell genererar el genom att absorbera solljus, vilket leder till att spänning uppstår och får ström att flöda. Med de här nya enheterna avges ljus i stället, och strömmen och spänningen går i motsatt riktning, men man genererar fortfarande el” säger en av forskarna – här kan du läsa om deras studie.

Ny Teknik redaktion

Mer om: Solceller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt