”Smarta” skruven meddelar om den sitter löst

2021-11-05 06:00  

Efter många år av utvecklingsarbete har Skåneföretaget fått klartecken för sin innovation: en uppkopplad skruv. Målgruppen är industrin – där en skruv som inte är åtdragen kan få stora konsekvenser.

I de flesta industriella installationer sitter tusentals skruvar, som måste kontrolleras och provdras med jämna mellanrum. Detta kräver förstås arbetstid, och i vissa fall kostsamma driftsstopp.

Strainlabs borrar ett hål i skruvskallen, där man installerar en liten led-sensor som kontinuerligt mäter hålets dimensioner.  Om hålet blir djupare, tyder det på att skruven töjts ut av förspänningen. Om djupet minskar, betyder det att förspänningen håller på att släppa.

Via sin kommunikationsenhet kan skruven då själv meddela att den behöver dras åt eller bytas ut.

Tekniken har utvecklats och miniatyriserats av Strainlabs sedan 2014, och nu har den uppkopplade skruven CE-märkts efter granskning av det oberoende certifieringsorganet Intertek.

Skruven skickar förspänningsdata till lämplig plattform, var tionde minut i fem år. Foto: Strainlabs

Samarbete har inletts i med flera nischade leverantörer, och Strainlabs ingår i ABB:s inkubator Synerleap för att snabbare nå ut på marknaden.

– Vi har börjat ta hem våra första små ordrar, även om det i dagsläget handlar om att testa och hitta referenskunder snarare än om kommersiella leveranser. Men nu står vi redo att börja producera, och vi siktar på att gå till marknaden 2022, säger Strainlabs vd Csaba Madru.

Läs mer: Batteritillverkning i gigafabriker – då får elbilen lägre utsläpp

”Fått väldigt fin feedback”

Målgruppen är en bred palett av tillverkande industri och andra ”tungtekniska” branscher.

– Vi har fått väldigt fin feedback från aktörer inom maskinbyggnation, processindustri, med flera. Men vi tror att vår lösning egentligen har sin plats överallt där det finns ett inspektionsbehov av skruvförband, säger Csaba Madru.

Han framhåller att Strainlabs lösning ger fler fördelar än att ”bara” spara in på manuella inspektioner.

– Säg att du gör fyra manuella inspektioner om året. Då får du fyra datapunkter per år. Vår skruv gör en mätning var tionde minut, vilket ger tusentals datapunkter på ett par veckor. Du får väldigt mycket mer kvantifierbara data, säger Csaba Madru.

Denna information skulle kunna användas för att upptäcka trender och tendenser: problem som uppstår vid vissa tidpunkter, under vissa förhållanden eller i samband med specifika händelser. Och på så sätt effektivisera underhållsrutiner och varna för haverier innan de sker.

– Så vi vänder oss även till OEM:er, som skulle kunna installera våra skruvar i sina maskiner och sälja övervakningen som en tjänst. Vi har förberett för att koppla en AI till systemet för att lättare kunna identifiera olika mönster. Men vi vill pejla marknadsintresset innan vi bestämmer om vi ska gå vidare med det spåret, säger Csaba Madru.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt