Små, modulära reaktorer – är det framtidens kärnkraft?

2021-07-27 06:00  
”Kärnkraft är ett idealiskt sätt att hantera klimatförändring på”, enligt Bill Gates. Foto: Terrapower

Både i Sverige och runt om i världen pågår flera SMR-projekt – satsningar på små modulära kärnkraftsreaktorer. Vad innebär SMR-reaktorer och vilka är aktörerna? Här är sex artiklar om reaktorutvecklingen.

Klart: Här ska Bill Gates bygga sitt mini-kärnkraftverk

Miljardären Bill Gates satsning på små kärnkraftverk har varit väldigt uppmärksammad. Nu är det klart var den första reaktorn ska byggas.

Tekniken är utvecklad av Terrapower i samarbete med GE Hitachi. Demonstrationsanläggningen byggs tillsammans med energibolaget Pacificorp, som ägs av Warren Buffets konglomerat Birkshire Hathaway. Läs mer i Ny Tekniks artikel här.

Så här är det tänkt att Moltex Energys SMR-anläggning i New Brunswick ska se ut. Foto: Moltex Energy
 

Saltreaktorn ska återanvända kärnbränsle – är över första tröskeln

Moltex Energy satsar på en teknik som kallas stabil saltreaktor som ska kunna återanvända kärnbränsle som redan har använts i befintliga kärnkraftverk en gång. Förhoppningen är att tekniken därmed ska minska lagringsbehovet för använt kärnbränsle.

Siktet är inställt på en reaktor om 300 MW elektrisk effekt.

Läs mer om Moltex teknik i artikeln här.

 

Målet: Fabriker som serieproducerar svenska mini-reaktorer

Den blykylda reaktor som Uniper och Blykalla vill bygga i Oskarshamn ska inte kopplas in på elnätet. För att ändå få intäkter vill bolagen tillverka vätgas eller fånga in koldioxid från luften.

Det blev stor uppståndelse i februari i år när det blev känt att den tyska energijätten Uniper går ihop med det svenska reaktorbolaget Blykalla samt forskare från KTH och ansöker om statliga medel för att utveckla reaktorkonceptet vidare.

Ännu vet inte bolagen hur Energimyndigheten ställer sig till deras ansökan, som handlar om 108 miljoner kronor. Besked väntas i höst.

Om det blir ett positivt svar ska pengarna användas till att bygga en prototypreaktor om 2,5 MW i Oskarshamn.

– Det viktigaste är att testa säkerhetsbeteendet hos reaktorsystemet och validera våra beräkningsmodeller, säger Janne Wallenius, professor i reaktorfysik vid KTH och vd för Blykalla, i Ny Tekniks artikel från i maj 2021.

Rolls-Royce leder konsortiet UK SMR som utvecklar en modulär version av en tryckvattenreaktor. Foto: Rolls-Royce
 

Rolls-Royce skalar upp sitt reaktorkoncept

Ett brittiskt konsortium med Rolls-Royce i ledningen satsar på en kärnreaktor i modulformat. Den första enheten ska vara klar i början av 2030-talet.

Konsortiet marknadsför satsningen som ett SMR-koncept, vilket står för små och modulära reaktorer. Men egentligen är bolagsgruppens reaktor för stor för att räknas in i genren, eftersom gränsen brukar dras vid en elektrisk effekt om 300 MW. Nu har konceptet svällt ytterligare, skrev Ny Teknik i en artikel i maj 2021. Läs den här.

 

Kan finska minireaktorn ersätta kolkraften?

Finland har bestämt sig för att sluta elda kol för uppvärmning. Nu har ett finskt koncept för en kärnreaktor i miniformat tagits fram – med inspiration från en svensk 70-talsreaktor.

I Finland har forskningsbolaget VTT just tagit fram en preliminär konstruktion för en SMR som ska ge fjärrvärme. Det handlar om en tryckvattenreaktor om 50 MW.

– Huvudstadsregionen skulle behöva reaktorer om ungefär 400 eller 500 MW för att få fjärrvärme från tidig höst till våren på ett ekonomiskt sätt. Men för mindre städer skulle 100 MW räcka. Där finns redan flera fjärrvärmenät som skulle kunna ta emot värme från en SMR-anläggning, säger Ville Tulkki, forskningschef på VTT, till Ny Teknik.

Läs mer i Ny Tekniks artikel här.

Grafik: jonas Askergren Fakta: Linda Nohrstedt
 

Kärnkraftsverken som byggs i fabrik

Flera kärnkraftsbyggen har kraftigt försenats och fördyrats. Kärnkraftsindustrins svar är små och modulära reaktorer som kan massproduceras i fabrik.

Genom en modulär konstruktion kan reaktorerna kombineras i lämpligt antal.

Världen över finns mängder av idéer kring hur det ska gå till. Ett 50-tal olika koncept har lanserats både av etablerade storbolag och nya startupföretag.

Det ryska flytande kärnkraftverket Akademik Lomonosov är det första i genren att tas i bruk. Läs mer i Ny Tekniks artikel här.

Ny Teknik redaktion

Mer om: Kärnkraft SMR

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt