Självsäkert Saab visar upp ”jammerpod” – ett nytt supervapen

2019-06-04 06:00  

Allt mer komplicerad radarmiljö ställer högre krav på utrustning för elektronisk krigföring. Saabs jammerpod kan störa ut även lågfrekvent radar.

För att överleva i luften utrustas ett stridsflygplan med olika typer av vapen eller skyddsmedel för elektronisk krigföring, EWS (Electronic Warfare System). Det kan handla om att undvika radarupptäckt genom att skapa stora mängder falska mål vilket mättar fiendens radar.

Saabs senaste generation av Gripen, kallad E/F, bestyckas med ett specialutvecklat ombordsystem för elektronisk krigföring. Det är utvecklat med insikten att Gripenplanen sannolikt kommer att befinna sig i numerärt underläge över Östersjön. Därmed behövs förmågan att kompensera för underläget genom smarta sätt att förblinda fienden.

– Det är det överlägset mest avancerade systemet för elektronisk krigföring som någonsin har installerats i ett stridsflygplan, hävdar Petter Bedoire, marknads- och försäljningschef för EWS på Saab, men lägger snabbt till:

– Bland öppna källor finns det ingen som kan jämföra sig. USA, Israel och Ryssland kanske har något liknande. Men de har inte talat om det öppet.

Läs mer: Gripen E sätter nytt rekord och flyger i 9g

Baserat på systemet utvecklat för Gripen har Saab även tagit fram en lösning tänkt att kunna installeras i andra flygplan. Produkten går under benämningen Electronic Attack Jammer Pod. Som namnet antyder ryms utrustningen i en kapsel som monteras under planet och väger 350 kilo.

Jammerpoden marktestades nyligen och kommer att flygtestas redan under 2019, vilket är ett år tidigare än vad som tidigare har meddelats.

Jammerpoden kan ge skydd för hela formationen

Podden är särskilt utvecklad för att störa ut radarsystem som använder sig av lägre frekvens, under 1 gigahertz. Dessa är i sin tur utvecklade för att kunna upptäcka plan med smygteknik (eng: stealth).

– Smygtekniken är anledningen till att radarsystem har börjat använda sig av lägre frekvenser. Vid låg frekvens är planen inte så smygande längre eftersom smygtekniken är designad för traditionella radarfrekvenser. Lägre frekvenser är dock inte bra för att bestämma exakt position eller målfölja för att styra vapen. I de fallen måste man fortfarande gå upp i frekvens, säger Petter Bedoire.

Läs mer: Lyckat test – USA närmare ett lasersystem som skjuter ner missiler

Jammerpoden installeras på några av planen i en större formation och kan därmed ge skydd för hela formationen.

– Inom Nato söks det just nu efter denna förmåga. Vi blir de första som kan demonstrera funktionen som flygande förmåga i just detta frekvensomfång. Vi har konkurrenter så klart men vi anser detta vara det mest avancerade systemet.

Jammerpoden ska kunna hantera radarfrekvenser ner till det som lite motsägelsefullt kallas VHF (Very High Frequenzy), det vill säga under 1 gigahertz. Vanliga radarfrekvenser sträcker sig normalt från 2 till 40 gigahertz.

Johan Kristensson

Mer om: Saab Radar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt