Premium

Så ska Northvolt rädda litiumet vid återvinning av batterierna

Northvolt vill använda sig av en ny process utvecklad på Chalmers för att återvinna sina litiumjonceller. Metoden gör det möjligt att även återvinna litiumet.

Publicerad

Peter Carlsson, vd för Northvolt, berättade i somras att en återvinningsanläggning för litiumjonbatterier ska byggas i Skellefteå. Företaget ligger i startgroparna att börja uppföra cellfabriken Northvolt Ett. När den står helt klar kommer den att kunna producera battericeller med en total lagringskapacitet om 32 gigawattimmar per år. De första 8 GWh produktionskapacitet ska stå klara 2020.

Northvolt arbetar tillsammans med Chalmers tekniska högskola för att ta fram en metod som ska göra det möjligt att på ett resurseffektivt vis ta tillvara på nästan alla ämnen i batterierna. En av de största utmaningarna med återvinning av litiumjonbatterier har hittills varit att ta hand om litiumet. Det finns visserligen några anläggningar i världen som gör detta, menar batteriåtervinningsexperten Hans Eric Melin, men vanligare är att det går förlorat eller används som konstruktionsmaterial, enligt Martina Petranikova, forskarassistent på Chalmers.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här