Ryska hackare försökte slå ut Ukrainas elnät

2022-04-12 14:54  
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

En hackergrupp med kopplingar till ryska staten misstänks ha försökt slå ut delar av det ukrainska elnätet. Angreppet skulle ha genomförts förra veckan.

Ukraina har avvärjt ett cyberangrepp mot ett energibolag. Attacken var menad att slå ut delar av landets elnät.

It-säkerhetsföretaget Eset, som analyserat angreppet, skriver att det med stor sannolikhet var den ryska hackergruppen Sandworm som låg bakom attacken. De använde sig bland annat av ett virus som kallas för Industroyer2 som riktar in sig på industriella styrsystem (ICS).

"Angriparna från Sandworm försökte placera ut viruset Industroyer2 på högspänningstransformatorer i Ukraina", skriver Eset i sin rapport.

Läs mer: Rysk kryptolur höll inte – militären fick ringa okrypterat

Kopplingar till FSB

Bolaget upptäckte också virus som var till för att radera filer och slå ut datorer och nätverksutrustning i energibolagets nätverk. 

Om angreppet hade lyckats skulle de ryska hackarna ha kunnat slå ut elnätet i en ukrainsk region. Eset har inte avslöjat vilken region det handlar om.  

Sandworm har kopplingar till den ryska militära underrättelsetjänsten GRU, och har tidigare utfört en rad uppmärksammade hackerangrepp mot Ukraina. Både 2015 och 2016 lyckades gruppen slå ut delar av landets elnät genom liknande attacker. 

I den sistnämnda attacken använde sig gruppen av ett virus som kallas för Industroyer. Det nya angreppet beskrivs som ett mer avancerat försök.

Läs mer: 16-åring pekas ut som hjärnan bakom hackergruppen Lapsus$

Skulle ha slagit ut elnätet den 8 april

Dataintrånget hos elnätsbolaget ska ha inträffat efter att den ryska invasionen inleddes, skriver den ukrainska säkerhetstjänsten SSSCIP på Twitter.  

Trojaner som hittats på det infekterade nätverket var tidsinställda att slå ut transformatorstationer och sänka energibolagets it-system på kvällen den 8 april.  

SSSCIP skriver att de har delat med sig av informationen till andra parter för att försöka utröna om fler ukrainska energibolag har angripits.

Simon Campanello

Mer om: Elnät Ukraina

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt