Robotar ska ta över slitjobbet i värmepannan

2018-08-31 06:00  

Invändigt underhåll av värmepannor är tungt och ohälsosamt arbete. Nu utvecklar robotforskare i Örebro en lösning där man med hjälp av vr-glasögon kan gå in i pannan semi-virtuellt, och styra en robot med händerna.

Insidan av en värmepanna måste med jämna mellanrum underhållas. Då används så kallad termisk sprutning: en operatör inne i pannan sprutar ett pulverformigt beläggningsmaterial på ytan med hög hastighet, ofta runt 250 meter per sekund.

– Operatörerna behöver ganska mycket träning innan de får utföra arbetet, och ofta har de omfattande rehabiliteringsprogram som de måste gå igenom efteråt för att återhämta sig. Det är en miljö med höga ljudnivåer, mycket smuts och små partiklar som kan vara farliga att andas in. Det är också en fysiskt krävande uppgift, eftersom verktygen är tunga och man måste nå utrymmen i obekväma arbetsställningar, säger Andrey Kiselev, forskare vid Centrum för tillämpade autonoma sensorsystem, AASS, på Örebro universitet.

Läs mer: Roboten laddar elbilen åt dig

Operatör fjärrstyr robot

I samarbete med Alfred Nobel Science Park och Karlskogaföretaget MH Engineering, utvecklar nu Andrey Kiselev och hans kolleger vid AASSett system kallat Automatic High Impact Clading (Autohic). Syftet är att låta operatören fjärrstyra en robot som utför arbetet inne i värmepannan, utan att själv behöva vistas i den påfrestande miljön.

Läs mer: Förarroboten gör din vanliga bil autonom

För att maximera kontrollen har man utvecklat en semi-virtuell värld, där operatören med hjälp av vr-glasögon kan träda in i miljön och styra roboten med sina händer.

– Vi vill också att roboten ska kunna sköta flera av uppgifterna autonomt, och lära sig hur de olika rörelserna utförs. Det är ett komplext arbete, som kräver lång erfarenhet hos de mänskliga operatörerna, säger Andrey Kiselev.

Roboten förstår samarbete

Därtill arbetar AASS med så kallad justerbar autonomi, eller att roboten ska kunna byta sina autonoma egenskaper i farten, som Andrey Kiselev säger.

Läs mer: Se robot-racebilen tävla under klassiska racet

– Roboten ska kunna förstå när den ska arbeta autonomt, och när det är bättre att låta operatören kontrollera den mer direkt. Men det är inte binärt, utan en mer flytande gräns: operatören ska kunna ändra nivån av autonomi utifrån vad som passar bäst vid varje givet tillfälle, säger Andrey Kiselev.

Just nu utför man labbtester med en fjärrstyrd tiokilosrobot från Universal Robotics (UR10).

– Vi har ännu en bit kvar till tester i verklig miljö, men det blir en viktig del av projektet eftersom vi måste veta att roboten klarar de arbetsmiljöer det handlar om. Troligtvis behöver vi ersätta vår UR10 med en tuffare robot när vi kommer till det skedet, säger Andrey Kiselev.

Filmklipp från Örebro universitet:

Fakta

Automatic High Impact Clading (Autohic) är ett virtuellt system med robotmanipulator som syftar till att ge mänskliga operatörer möjlighet att arbeta under svåra förhållanden. Operatören styr en robotarm med sina händer, med hjälp av vr-glasögon i en semi-virtuell värld. Operatören ska också kunna styra nivån av autonomi hos roboten, genom så kallad justerbar autonomi. Systemet utvecklas av robotforskare vid Örebro universitet, i samarbete med Alfred Nobel Science Park och företaget MH Engineering, som sysslar med termisk sprutning.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt