Rekord för böjbara solceller – svensk expert: hopplös teknik

2021-09-15 11:07  

Med en verkningsgrad på 21,4 procent är forskarnas tunnfilmssolcell imponerande. Men Sven Lindström, vd för Midsummer, ser det som högst osannolikt att den teknik som forskarna använder kan leda till en kommersiell produkt.

Empa (Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology) har utvecklat en böjlig tunnfilmssolcell av typen CIGS, som tillverkas av koppar, indium, gallium och selen.

Ämnena förångas och reagerar med varandra på glasskivan i en vakuumkammare, och lagren appliceras på ett polymersubstrat.

Enligt forskarteamet i Schweiz har deras nya solcell en verkningsgrad på 21,4 procent, vilket innebär att den börjar närma sig kristallina kiselsolceller. Rekordet presenterades på den europeiska solcellkonferensen EU PVSEC i förra veckan.

Svenska solcellsföretaget: Ren laboratorieprodukt

Även svenska Midsummer använder solceller är av typen CIGS för sina integrerade solcellstak. Bolagets vd, Sven Lindström, anser dock att Empas solceller är en ren laboratorieprodukt. Det visar de svaga resultaten av forskarnas samarbete med solcellsföretaget Flisom.

– Flisom och Empa har ju haft en väldigt bra effektivitet i laboratoriet under väldigt lång tid, men de har ju jättesvårt att skala upp det här. Flisom försöker kommersialisera tekniken, men de har ju mycket lägre verkningsgrad på sina moduler än vad Midsummer har, säger Sven Lindström.

Läs mer: Sveriges största solcellsfasad kan ge 250 MWh el per år

  

Midsummer behövde skaffa en större modultestare för att kunna kvalitetstesta solcellsmodulerna som ska fästas vid takplåtarna. Den gamla maskinen för helt enkelt för kort. Till höger skymtar Christoffer Löfquist, försäljningschef för Clix by Midsummer. Foto: Jörgen Appelgren

Midsummers celler har en verkningsgrad på 15-17 procent. Enligt Sven har de som väljer att jobba med ett icke-ledande substrat, vare sig man använder polyamidfilm eller glasskivor, problemet med att de inte lyckas få in en diod mellan varje solcell.

– Vi gör våra tunnfilmssolceller på rostfria stålsubstrat som är lika stora som vanliga kiselsolceller. Det innebär att vi kan sätta en diod mellan varje solcell, vilket gör att de hanterar skuggning väldigt väl. Men alla som jobbar med monolitiskt integrerade solceller på glas eller polyamidfilm – de klarar inte av skuggning. När solpanelen utsätts för partiell skuggning så går den sönder. För oss som håller på med det här är detta ett väldigt välkänt problem, men det är inte känt inom resten av industrin, säger han.

”En produkt som inte fungerar”

Sven Lindström berättar att det har medfört att stora solcellsparker har slutat fungera, och den här ”buggen” innebär att det blir extremt svårt att kommersialisera lösningar som använder monolitiskt integrerade solceller.

– Flisom försöker lösa det här genom att ha en optimerare på varje solpanel, men det blir väldigt dyrt. Det här är deras enda sätt att skydda sig mot detta, men det skyddar ändå inte hela solpanelen från sådan här partiell skuggning. Det här är ett jättestort problem för alla de här företagen, så jag skulle vilja säga att det där är en teknik som är helt hopplös att kommersialisera, säger Sven Lindström.

Sven Lindström, vd Midsummer. Foto: Jörgen Appelgren

Läs mer: Chalmersforskare: ”Solceller kan bli stor exportindustri för Sverige”

Han ser det som nästintill omöjligt att få fram en kommersiell produkt, för hittills har ingen lyckats. Vd:n hävdar att företag som lägger ner sin verksamhet inom området vanligtvis hävdar att det beror på att man inte har fått loss riskkapital eller liknande.

– Men det är egentligen inte hela sanningen – utan hela sanningen är att de har en produkt som inte fungerar, säger Sven Lindström.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt