Rapport: Svenska startup-sektorn fortsätter växa – trots corona

2020-12-08 15:55  
Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski. Foto: Klarna

Investeringarna i svenska startupbolag nådde en ny rekordnivå under 2020, visar en färsk rapport. I Sverige finns också Europas högst värderade teknikbolag: Klarna.

Varje år publicerar Skypegrundaren Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico en stor rapport där den europeiska startup-sektorn granskas utförligt.

Sverige fortsätter utmärka sig

Årets rapport, publicerad i dag tisdag, visar att Europa trots rådande coronapandemi är på väg mot ett nytt rekordår när det gäller den totala summan som har investerats i unga techbolag.

Atomicos investerar-prognos för 2020 landar på motsvarande 347 miljarder kronor innan årsskiftet. Intressant nog utmärker sig Sverige i rapporten. Enligt Atomico är Sverige det land i Europa som lockar till sig mest kapital per capita. Under 2020 har svenska teknikbolag lockat till sig totalt 28 miljarder kronor, en ökning jämfört med 2019 (25,3 miljarder kronor).

Northvolt miljardvärdat - efter 32 månader

Sverige har numera Europas högst värderade tech-bolag. Det handlar om betalföretaget Klarna, som i höstas tog in 5,7 miljarder kronor, till en värdering av 93 miljarder kronor.

Batteritillverkaren Northvolt hamnar på femte plats över bolag som snabbast nått en värdering på en miljard dollar. Northvolt nådde den punkten 32 månader efter att bolagets hade grundats.

Northvolt Labs i Västerås Foto: Serneke

Atomicos rapport visar också att det har blivit svårare för färska startupbolag att resa kapital. Antalet b-rundor, där mindre bolag tar in investeringar på mellan 20 och 50 miljarder dollar, har minskat under pandemin.

15 svenska enhörningar hittills

Antalet rundor som är större än 100 miljarder dollar har å sin sida ökat i Europa under 2020. Två exempel på detta är Northvolt, som bland annat tagit in 5,4 miljarder kronor i september i år, och Klarna.

Av rapporten framkommer även att Sverige hittills har fostrat 15 så kallade enhörningar, vilket är bolag värdera till åtminstone 1 miljard kronor. Några exempel är tidigare nämnda Klarna och Northvolt, samt Spotify, Mojang, King och Skype.

Kalle Wiklund

Mer om: Startup Klarna

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt