Premium

Polisen flyger med kritiserade Kina-drönare: ”Har vidtagit åtgärder”

I USA har myndigheter förbjudits från att använda drönare från det kinesiska svartlistade bolaget DJI. Men i Sverige är det just DJI:s drönare som polisen flyger med. – Vi har vidtagit vissa åtgärder för att användningen inte ska träffa insidan av polisens it-system, säger polisen Rickard Henningsson.

Publicerad

Frågan om kinesisk teknik i samhällsviktig verksamhet kan innebära en säkerhetsrisk har diskuterats länge. Förbudet för Huawei och ZTE i 5g-nätet, efter rekommendation från Säpo och Försvarsmakten, satte nytt ljus på frågan.

Ett annat exempel är de drönare som har blivit en allt viktigare del av polisens arbete. De allra flesta är nämligen tillverkade av det kinesiska bolaget DJI. Bolaget hamnade 2020 på den svarta lista som USA:s handelsministerium upprättat, tillsammans med bland andra Huawei och ZTE. Det innebär att företagen behöver en särskild, svåråtkomlig, licens för att samarbeta med amerikanska bolag. Den formella förklaringen till svartlistningen är att DJI:s drönare använts av den kinesiska polisen för den mycket kritiserade övervakningen i området Xinjiang.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här