Polisen flyger med kritiserade Kina-drönare: ”Har vidtagit åtgärder”

2021-07-14 13:10  

I USA har myndigheter förbjudits från att använda drönare från det kinesiska svartlistade bolaget DJI. Men i Sverige är det just DJI:s drönare som polisen flyger med. – Vi har vidtagit vissa åtgärder för att användningen inte ska träffa insidan av polisens it-system, säger polisen Rickard Henningsson.

Frågan om kinesisk teknik i samhällsviktig verksamhet kan innebära en säkerhetsrisk har diskuterats länge. Förbudet för Huawei och ZTE i 5g-nätet, efter rekommendation från Säpo och Försvarsmakten, satte nytt ljus på frågan.

Ett annat exempel är de drönare som har blivit en allt viktigare del av polisens arbete. De allra flesta är nämligen tillverkade av det kinesiska bolaget DJI. Bolaget hamnade 2020 på den svarta lista som USA:s handelsministerium upprättat, tillsammans med bland andra Huawei och ZTE. Det innebär att företagen behöver en särskild, svåråtkomlig, licens för att samarbeta med amerikanska bolag. Den formella förklaringen till svartlistningen är att DJI:s drönare använts av den kinesiska polisen för den mycket kritiserade övervakningen i området Xinjiang.

Redan 2017 stoppade den amerikanska armén all användning av DJI-drönare. Kort efter det gjorde Australiens armé samma sak. Det starkaste argumentet var då att DJI fortfarande har viss kontroll över drönarna även efter att de sålts.

Läs mer: Hotet: “Kanske sista chansen” för Ericsson i Kina

Rapport visar: Ingen skadlig kod

Kongressen i USA gick sedan vidare och bannlyste myndigheter från att köpa in kinesiska drönare, och i januari 2020 slutade alla myndigheter under inrikesdepartement att använda de DJI-drönare de äger. I januari 2021 skrev den avgående president Trump under en presidentorder om att prioritera arbetet med att alla myndigheter ska göra sig av med alla Kinatillverkade drönare.

Polisen i Sverige, som flitigt använder drönare från DJI, har följt diskussionen i USA och Australien.

– Vi är väldigt medvetna om den debatt som finns kring att använda kinesiska system och väl informerande kring vad man har tänkt i USA. Det jag kan säga om det är att jag inte är så orolig, säger Rickard Henningsson, processledare för polisens arbete med drönare, eller UAS (unmanned aircraft systems) som polisen själva kallar det.

Det har inte bevisats att DJI:s drönare skickar någon information till Kina. En rapport från USA:s försvarsdepartement visade så sent som i juni att de drönare som undersökts inte innehöll någon skadlig kod.

– Skulle det kunna vara rök utan eld, eller har kineserna hittat ett väldigt kvalificerat sätt att överföra information? Det vet jag inte. Men vi har vidtagit vissa åtgärder som gör att användningen av drönare inte träffar insidan av polisens it-system. Vi är inte innanför skalskyddet. Inte för att det är en risk, utan för att det skulle kunna vara en risk, säger Rickard Henningsson.

Läs mer: Avgörande för svenska 5g-nätet: Förbudet mot Huawei står fast

"Inget som påverkar rikets säkerhet"

Swedron är det bolag som köper in drönarna från DJI och sedan säljer dem vidare till polisen. Företagets teknikchef Erik Eriksson har också följt diskussionerna i USA.

– Polisen använder drönarna i sådana syften att om data läcker ut så är det inget som påverkar rikets säkerhet. De har andra typer av system där man helt säkert kan säkerställa att ingen data läcker ut, men det är inget som vi kan berätta mer om, säger han.

Rickard Henningsson säger att drönarverksamheten inte är säkerhetskänslig, men vill inte svara på om tekniken också används för känsliga eller hemliga uppgifter.

– Det finns olika typer av verksamheter som vi aldrig kommenterar, som den skyddade verksamheten. Det här är en sådan fråga som jag inte kan kommentera.

Läs mer: 5g gör hamnarbetare till kontorsjobbare

Frågan om kinesisk teknik återstår

Men frågan om vi ska ha teknik från Kina i samhällsviktig verksamhet återstår. Så här svarar Säpo på frågan om varför det bedöms som en säkerhetsrisk att ha Huawei i 5g-nätet, men inte att polisen använder drönare från DJI.

”Säkerhetspolisen och Försvarsmakten har fått uppdraget av lagstiftaren att samråda med PTS i frågan om Sveriges säkerhet i samband med tillståndsprövningen. Yttrandet utgår bland annat från sannolikheten att en operatör eller leverantör utsätts för påverkan eller påtryckningar. Säkerhetspolisen har inte gjort en teknisk bedömning av enskilda produkter och komponenter, och har heller ingen anledning att göra en sådan bedömning av Polismyndighetens verktyg”, skriver Jasmina Sofic, pressekreterare på Säpo, i ett mejl till Ny Teknik.

Fakta: DJI dominerar världsmarknaden

DJI är en förkortning för Da-Jiang Innovations Technology. Företaget grundades 2006 i Kinas techhuvudstad Shenzhen. Det ägs helt av det Hongkongbaserade bolaget iFlight Technology Co. Ltd.

I oktober 2020 värderades DJI till 220 miljarder kronor. DJI dominerar totalt världsmarknaden för drönare, med en marknadsandel runt 70 procent. Bolaget har drygt 14 000 anställda och kontor i 17 länder.

Henning Eklund

Mer om: Drönare Kina

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt