Polisen: Fler borde anmäla it-attacker

2021-07-06 08:11  

Efter helgens it-attacker, som drabbat Coop och flera andra företag runt om i världen, uppmanar Polismyndigheten fler företag och organisationer att anmäla it-attacker.

Det rapporterar Sveriges Radio. Per Engström vid Polismyndigheten säger till Ekot att en del företag och organisationer bryr sig mer om att värna sitt varumärke än att polisanmäla en attack.

– Det är ju ett stort angrepp på samhället som vi såg senaste helgen med matvarubrist som ett resultat, säger Engström.

Läs mer: Hackerattack tvingar hundratals Coop-butiker att hålla stängt under helgen

Även it-säkerhetsexperten Patrik Fältström håller med om att det finns en underrapportering både till polisen och andra berörda instanser vad gäller it-attacker. Han utvecklar sitt resonemang för Ny Teknik:

– Först och främst har vi lagstiftning som kräver inrapportering av incidenter. En del täcks av NIS-direktivet, men det finns också sektorsspecifika krav, som exempelvis rapportering till PTS. Men sedan kan man alltid rapportera incidenter till CERT-SE, säger Patrik Fältström till Ny Teknik.

Rätt hantering kan stärka varumärket

Fältström säger att företag som hanterar en it-attack på rätt sätt kan stärka sitt varumärke snarare än att fläcka ned det genom att vara transparenta med vad som skett.

Läs mer: ”Attacken mot Coop kan vara precis vad vi behövde”

– Om man tar hand om och reder ut en incident visar man att man har sina processer välslipade, att man antagligen övat, att man har saker designat så att incidenten inte blir en katastrof eller totalhaveri, utan just bara en incident. Dessutom är det positivt att berätta för andra vad de ska göra för att inte råka ut för samma sak, säger Patrik Fältström till Ny Teknik.

Läs mer: Experter: ”It-attacker kommer att bli ännu vanligare framöver”

Anders Frick

Mer om: Polisen IT-attack

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt