Planerad ny kärnreaktor drabbas av flera avhopp

2020-11-09 06:30  

Amerikanska Nuscale jobbar för att bygga en anläggning med tolv små kärnreaktorer i Idaho. Men åtta städer som skulle vara med och finansiera projektet har hoppat av.

Företaget Nuscale ses som något av ett affischnamn inom kärnkraftsindustrins utveckling mot små och modulära reaktorer, så kallade SMR:er.

Genom att serietillverka reaktorer i fabrik och montera dem på plats är förhoppningen att de ska bli billigare än dagens stora kärnkraftsbyggen. Många av reaktorkoncepten har också passiva säkerhetsfunktioner som ska göra anläggningarna säkrare.

Nuscale är det SMR-bolag som har kommit längst i tillståndsprocessen i USA. Nyligen fick företaget också löfte om 1,4 miljarder dollar från energidepartementet. Anslaget ska fördelas över tio år och måste godkännas av kongressen innan det betalas ut.

Läs mer: ”Små reaktorer är det mest intressanta i branschen”

Nu rapporterar flera medier att minst åtta av det 30-tal offentliga aktörer, städer och energibolag, som skulle stötta projektet har hoppat av eller valt att minska sina andelar i projektet.

Avhoppen kommer bara månader efter att projektet försenades med tre år, fram till 2030, och noterade en kostnadsökning från 4,2 till 6,1 miljarder dollar, rapporterar Science Mag.

”De borde ge sig av i dussintal”

Nuscales första kund är Utah Associated Municipal Power Systems, UAMPS, en sammanslutning av flera energibolag från sex delstater. Tanken är att el från kärnkraftreaktorerna i Idaho ska ersätta el från kolkraftverk som börjar närma sig slutet på sin livstid.

Enligt LaVarr Webb, talesperson för UAMPS, innebär avhoppen inte att projektet avbryts.

– Projektet fortsätter i allra högsta grad. Lovande diskussioner pågår med flera aktörer om att ansluta sig till projektet eller teckna avtal om att köpa el, säger han till Science Mag.

Läs mer: Ny Teknik Insight: Små reaktorer är framtidens kärnkraft

Kritiker menar dock att avhoppen visar att Idaho-anläggningen blir ohållbart dyr. M V Ramana, fysiker på British Columbia-universitetet, säger till Science Mag att han inte är förvånad över avhoppen, snarare över att så många fortfarande väljer att ställa sig bakom projektet.

– De borde se vartåt det barkar och ge sig av i dussintal, säger han till tidningen.

Behöver hitta fler kunder

Planerna i Idaho omfattar tolv 60 MW-reaktorer. Elproduktionen kan styras genom att enskilda reaktorer dras igång eller stängs av. Det är en egenskap som UAMPS gillar, eftersom driften då kan komplettera elproduktion från vind- och solkraft.

Men om alla Nuscalereaktorer inte körs på full effekt hela tiden blir anläggningen ännu dyrare i drift, sett till kostnad per MWh, menar Ramana. I en rapport från september skriver han att förnybar energi i kombination med energilager i batterier blir billigare.

Enligt LaVarr Webb kommer inte anläggningen att byggas om kostnaden övergår 55 dollar per MWh. Planen är att sätta spaden i jorden 2025.

Hittills har dock inte UAMPS hittat tillräckligt många kunder för att köpa hela den maximala effektleveransen om 720 MW från anläggningen. Science Mag konstaterar att UAMPS sannolikt behöver övertyga rätt många människor att bygget är en god idé.

Linda Nohrstedt

Mer om: Kärnkraft SMR

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt