Ödesbeslut om pilotanläggning för unikt fossilfritt stål

2018-05-28 18:10  

Stålindustrin jobbar för att skapa fossilfritt stål i stor skala. I sommar är tanken att pilotanläggningen ska börja byggas. Inom kort väntas besked om det blir verklighet.

Storbolagen SSAB, LKAB och Vattenfall har gemensamt dragit igång projekt Hybrit med syfte att tillverka fossilfritt stål. I stället för kol är det vätgas som ska användas i masugnarna för att separera syre från järnmalm. Det är något som hittills endast har testats i småskaliga experiment.

Nu siktar företagen på att bygga en pilotanläggning i Luleå, där metoden ska testas i liten skala. Kostnaden för bygge och drift i fyra år har beräknats till 1-2 miljarder kronor. Just nu arbetar företagen på att lösa finansieringen. Enligt Mikael Nordlander på Vattenfall är det inte långt kvar till beslut.

Planen är att offentliga bidrag och de tre initiativtagarnas egna medel ska finansiera anläggningen. Några beslut om offentliga bidrag har ännu inte meddelats.

Största vätgasproduktionen i världen

I sommar ska markarbetena för pilotanläggningen dra igång i Luleå. Mellan 2020 och 2024 ska tester pågå, därefter är ambitionen att projektet ska övergå i en demonstrationsfas.

– Jag brukar säga att vi arbetar i raketfart eftersom vi siktar på att vara framme efter 2030, säger Mårten Görnerup, vd på utvecklingsbolaget Hybrit Development, som ägs gemensamt av SSAB, LKAB och Vattenfall.

Läs mer: Svensk stålindustri bygger unikt lager för vätgas

Vätgas till pilotanläggningen ska produceras genom spjälkning av vatten med elektrolys. Vattenfall bedömer att vätgasproduktionen i Luleå kommer att bli den största i världen.

20-30 procent dyrare stål än i dag

I ett senare skede planeras ett lager för vätgasen i Luleå. Vattenfall lutar åt metoden trycksatt lagring i klädda bergrum, vilket innebär att ett cylinderformat bergrum kläs med metall invändigt och gasen komprimeras.

– Lagertekniken har tidigare bara testats på naturgas, säger Mikael Nordlander på Vattenfall.

Läs mer: Svenska storbolagens stålsatsning kostar miljarder

Enligt företagens bedömningar kommer det fossilfria stålet att bli 20-30 procent dyrare än stålet i dag.

– De största kostnaderna, el, koks, kol och koldioxidutsläpp, kommer alla att skifta vår favör framöver, vilket kommer att gynna oss. Men omställningskostnaderna är enorma, säger Mårten Görnerup.

Direktreduktion med vätgas

Tanken med Hybrit-projektet är att använda så kallad direktreduktion med vätgas för att dela upp järnoxid till järn och syre. Ny Teknik har beskrivit processen här.

I stället för dagens koldioxidutsläpp från masugnarna blir slutprodukterna bara vatten och järn.

Men direktreduktion med enbart vägas har hittills bara testats i ett fåtal mindre experiment.

Linda Nohrstedt

Mer om: Stål Vätgas

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt