Nya pengar till svensk undervattensdrake – ska ge fler tidvattenkraftverk

2018-12-11 12:59  

Med tio nya miljoner i kassan kan svenska Minesto öka takten i ansträngningarna att sälja sin undervattensdrake inom EU. Nästa år ska två nya kraftverk installeras på Färöarna.

Företaget Minesto utvecklar ett kraftverk som omvandlar havets tidvattenströmmar till el. Kraftverket liknar en flygande drake men förankras i havsbottnen via en vajer.

Ny Teknik har flera gånger rapporterat om företagets utvecklingsarbete, senast i oktober när den första anläggningen i kommersiell skala gav el för första gången.

Nu meddelar Innoenergy att företaget investerar ytterligare tio miljoner kronor i Minesto mot teckningsoptioner. Sedan tidigare har Innoenergy lagt ungefär 46 miljoner kronor i det svenska utvecklingsbolaget.

Två kraftverk ska installeras på Färöarna

Pengarna ska bland annat användas till att utöka Minestos patentfamilj och intensifiera säljarbetet för att få fler undervattensdrakar installerade inom EU.

– Vi investerar pengarna i marknadsutveckling och marknadsbearbetning. Vi är i en fas där kommersiella samarbeten och kundinstallationer är det vi har för ögonen, säger Martin Edlund, vd för Minesto.

Inom EU är det främst Frankrike och Irland som Minesto fokuserar på.

Men närmast i tid ligger installationer på Färöarna. Nyligen tecknade Minesto ett samarbetsavtal med Sev, elbolaget på Färöarna, om installation av två mindre kraftverk i Vestmannasund i den nordvästra delen av ögruppen.

"Ett fantastiskt genombrott"

Kraftverken kommer att ha en installerad märkeffekt om 100 kW vardera. Martin Edlund hoppas att de ska installeras under hösten 2019 och anslutas till nätet före årets slut.

Avsikten är att de två första mindre enheterna sedan ska leda till en större utrullning av undervattensdrakar. Sev har indikerat ett behov om upp till 70 MW installerad effekt med Minestos teknik.

– Att få en kund som har ett sådant engagemang, kunskap och resurser är oerhört viktigt för oss. Det är ett fantastiskt genombrott, säger Martin Edlund.

Nytt kraftverk om 750 kW på gång

Samtidigt pågår arbete för att optimera det större kraftverket på 500 kW som monterades på havsbottnen utanför den walesiska kusten under 2018 och utveckling av nästa generations större system. Nästa generation kommer till exempel att förbättras genom att vingarna förses med uppåtriktade spetsar, så kallade winglets, som minskar motståndet.

– På så sätt kan vi fånga upp mer energi och utnyttja det till vår fördel, säger Martin Edlund.

En sådan modell planerar Minesto att installera i vattnet utanför Wales under 2020. Med sina 750 kW kommer den att ha en större märkeffekt än föregångaren.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt