Nya material städar upp i modeindustrin

2018-06-07 06:00  

Med nya material och tekniker ska en av världens smutsigaste industrier bli mer hållbar och cirkulär.

För att tillverka nya tyger och plagg används inte bara enorma mängder vatten och energi, utan också skadliga kemikalier. En enda t-shirt av bomull beräknas kräva uppåt 2.700 liter vatten och 0,8 kilo kemikalier att producera, och bidra till ett sammantaget koldioxidutsläpp av 4,5 koldioxidekvivalenter.

Den resurskrävande tillverkningen har bidragit till att göra mode- och textilindustrin till en stor miljöbov. Att detta inte är hållbart är många överens om.

Copenhagen Fashion Summit håller i ett av de initiativ som försöker uppmuntra till en positiv förändring. Vid årets mässa, som ägde rum i maj, gick New York-baserade Colorzen vinnande ur pitchtävlingen, för en teknik som ska göra bomullsfärgning betydligt miljövänligare.

– Det sätt som bomull färgas i dag är väldigt destruktiv för vår miljö och metoden har egentligen inte förändras på 100 år, berättade Michael Harari, vd och medgrundare, från scenen.

Materialet genererar mindre vatten, energi och kemikalier

Michael Harari förklarade att Colorzens process är rätt enkel, men att den har tagit lång tid att utveckla. Utan att gå in på några närmare detaljer berättade han att Colorzen ändrar bomullens yttre laddning från negativ till positiv. Metoden ska jämfört med konventionell färgning kräva 90 procent mindre vatten, 75 procent mindre energi och 95 procent mindre kemikalier.

Vid en av utställningsmontrarna på mässan träffade Ny Teknik Saba Gray. Hon berättade att bakgrunden till hennes företag var att hon ville kombinera miljötänk med mode. Därför utvecklade hon ett växtbaserat och nedbrytbart glitter som kallas bioglitz.

– Vi tillverkar glittret av cellulosa från eukalyptus och endast 0,1 procent aluminium, för att få till skimret. Det är icke-toxiskt och säkert att ha på huden, sa Saba Gray.

Läs mer: Svenska tekniken kan ge en mer hållbar modeindustri

En annan utställare är Mango Materials, som trots namnet inte har något med frukten att göra. Företaget gör en polymer av metangas. Enligt medgrundaren Anne Schauer-Gimenez är det en väldigt flexibel polymer som till exempel kan spinnas till fibrer och ersätta polyester, men också formas till hårdare material som knappar. I utställningsmontern visade hon upp smycken gjorda av materialet.

– I slutändan kommer vi att kunna göra ett helt plagg av vårt material, som är nedbrytbart i många miljöer, däribland havet, berättade hon.

Företagen uppmuntrar till en hållbar modeindustri

På modemässan visades även en nylontråd som tillverkas av rester från deponier och hav upp, vegetabiliskt läder och nedbrytbara förpackningar, bland mycket annat.

Vinnaren i årets Global Change Award, ett pris som H&M Foundation instiftat för att uppmuntra till en cirkulär modeindustri, deltog också på mässan. Det handlar om amerikanska företaget Agraloop och deras innovation Crop-a-Porter, en metod för att göra textilier av rester från lantbruk, som ananasblad och bark från sockerrör, råvaror som annars hade lämnats att ruttna eller hade bränts.

Läs mer: ”Stella McCartney går mot strömmen och förändrar modeindustrin”

Svenska Swerea IVF var en av finalisterna i årets Global Change Awards, för något som fått namnet ”The Regenerator”. Det är en kemisk metod att separera blandningar av bomull och polyester, så det blir möjligt att använda fibrerna till nya tyger.

Ett annat svenskt exempel som i framtiden kan bidra till en mer hållbar modeindustri är Tree to Textile, som H&M numera är medägare till. Företaget vill ta förnyelsebar råvara från skog och göra miljövänliga textilfibrer. Bolagets vd är kemisten Lars Stigsson, som även är grundare av Sunpine.

Copenhagen Fashion Summit

Copenhagen Fashion Summit är en internationell konferens med fokus på att göra modeindustrin mer hållbar. Mässan anordnades för första gången 2009.

Årets möte hölls i DR Koncerthuset i Köpenhamn i dagarna två i mitten på maj, en dag mer än tidigare år. Inom ramen för Innovation Forum samlade mässan ett femtiotal olika lösningar, som fick tävla på en pitch-scen. Vinnare blev Colorzen, som utvecklat en miljövänligare metod för färgning av bomull.

Ania Obminska

Mer om: Textilier H&M

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt