Nya kliv mot mini-reaktorer i Polen – då kan de stå klara

2022-02-15 15:25  
Nuscale utvecklar reaktorer baserade på lättvattenteknik. Så här är deras anläggning i Idaho tänkt att se ut. Foto: Nuscale

En polsk koppar- och silverproducent och ett amerikanskt reaktorbolag har skrivit avtal om att etablera mindre kärnreaktorer i Polen. De kan stå klara innan decenniet är slut.

Den polska koppar- och silverproducenten KGHM Polska Miedź vill satsa på småskaliga modulära reaktorer, SMR. Bolaget ser det som ett led i energiomställningen och som en möjlig metod för att återanvända befintliga kolkraftverk.

Nu har de skrivit avtal med amerikanska Nuscale för att etablera ett Voygr SMR-kraftverk, berättar World Nuclear News.

Parterna skrev ett samförståndsavtal i september förra året för att utforska en etablering av SMR-teknik som alternativ till kolkraft, och för att få el och värme till det polska bolagets industriella processer. KGHM ser SMR också som ett sätt att öka bolagets kostnadseffektivitet.

Läs mer: Målet: Spadtag för svensk mini-reaktor före 2030

Nuscale utvecklar reaktorer baserade på lättvattenteknik. Deras Voyagr-modul kan ge 77 MW elektrisk effekt och flera stycken kan kombineras till önskad anläggningsstorlek. En anläggning om tolv moduler skulle alltså kunna ge 924 MW elektrisk effekt.

Enda som godkänts av US Nuclear Regulatory Commission

Det amerikanska bolagets SMR-design är hittills det enda som har godkänts av US Nuclear Regulatory Commission.

Det finns planer på att etablera SMR-reaktorer i Polen även från annat håll. GE Hitachi Nuclear Energy, BWXT Canada och polska Synthos Green Energy har ingått ett samarbete för att etablera åtminstone tio kokvattenreaktorer om 300 MW elektrisk effekt vardera under tidigt 2030-tal. Även GE Hitachi utvecklar reaktorer baserade på lättvattenteknik.

Läs mer: Rumänien hakar på trenden – satsar på mini-reaktorer

SMR-koncept utvecklas på flera håll i världen. Vanligtvis avses reaktorer med en elektrisk effekt under 300 MW. 

Tanken med SMR är att reaktordelar ska kunna massproduceras i fabrik och sedan installeras på plats. Då ska det bli billigare och gå fortare att bygga en anläggning jämfört med dagens traditionella kärnkraftverk.

Ania Obminska

Mer om: SMR Kärnkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt