Ny teknik kan lagra solenergi i 18 år

2018-10-10 13:17  

En forskargrupp vid Chalmers har utvecklat en specialdesignad molekyl som kan lagra solenergi i upp till 18 år. Nu är nästa steg att utveckla tekniken till en större skala i hopp om en energiförbrukning utan utsläpp.

”Most” (Molecular solar thermal energy storage) är ett cirkulärt energisystem som tar upp energi från solljus med hjälp av en solfångare bestående av en konkav reflektor med ett rör i mitten. Den fungerar som en parabolantenn genom att fokusera solens strålar till en punkt, där vätska som kemiskt kan lagra energi leds genom ett rör. Vätskan transporteras sedan till ett lager där energin kan sparas i upp till 18 år. Detta är möjligt tack vare en specialdesignad molekyl som består av kol, väte och kväve.

Molekylen har den unika egenskapen att den kan byta skepnad till en energirik isomer så fort den träffas av solljus. Isomerer är olika varianter på en molekyl. De innehåller samma atomer men som är sammanbundna på olika sätt.

Läs mer: Nya affärsmodellen: solel som tjänst

När man vill använda sig av den lagrade solenergin används en katalysator som gör att molekylen frigör den lagrade energin och därför värms upp. Samtidigt återgår molekylen till den molekylära sammansättning som den hade innan den utsattes för solsken. Vätskan kan sedan användas för att värma ett hus och där efter skickas upp till taket igen för att samla på sig mer energi. Detta sker helt utan utsläpp och utan att molekylen tappar sina egenskaper.

– Vätskan kan idag värmas upp med 63 grader via katalysatorn, men vi vill förbättra det med 40–50 procent så att vattnet börjar koka. Ångan kan vi sedan använda för olika energi-krävande processer, säger Kasper Moth-Poulsen, biträdande professor i nanomaterialkemi på Chalmers.

Läs mer: Världens största solenergipark fimpas – ett halvår in i projektet

I och med att tekniken har potential för att bli billig och metallfri så kan det bli ett konkurrenskraftigt alternativ till en miljövänligare energiförbrukning. Detta har skapat stora reaktioner från företag, vetenskapsmän och investerare.

– Många tycker att detta är väldigt spännande projekt. Vi söker finansiering för att utveckla tekniken så att vi kan utveckla produktionen för en större skala. Potentialen är ganska stor, då 50 procent av Europas energiförbrukning består av uppvärmning, säger Kasper Moth-Poulsen.

Nästa steg är att utveckla molekylen för att öka energivärdet ännu mer och så småningom bygga ihop allt till ett sammanhängande system.

Johan Forsberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt