Nu går den havsbaserade pionjärparken till skroten

2018-09-11 06:00  

En av de första vindkraftparkerna som byggdes till havs var Utgrunden i Kalmarsund. Nu har de sju turbinerna tjänat ut och monteras ned. För det svåraste arbetsmomentet används ett nyutvecklat specialverktyg.

Vindkraftparken Utgrunden uppfördes av Enron Wind som ett testprojekt år 2000. Då var den en av de allra första parkerna som byggdes till havs.

I oktober det året rapporterade Ny Teknik att installationen av de sju vindkraftverken hade följt tidplanen, vilket var ”ovanligt för installationer av vindkraftverk till havs eftersom de ofta drabbas av dåligt väder och dåliga sjöförhållanden.”

Utgrunden var vid den tidpunkten också en av de största parkerna med sin totala installerade effekt om 10 MW och sju verk med 65 meters navhöjd.

Läs mer: Nya fundament testas för vindkraft i havet

18 år senare är det precis tvärtom. Nu är parken en av de minsta. I Vattenfalls nya testpark utanför skotska Aberdeen, med världens kraftfullaste turbiner, har elva vindkraftverk en total installerad effekt om 93 MW och en navhöjd på 120 meter.

Bröt kopplingen till elnätet

Utgrunden köptes av Vattenfall 2006 från den danska firman Energi E2. Men vindkraftverken var inte huvudsyftet med affären.

– Utgrunden ingick i ett jättestort köp när Vattenfall köpte kolkraftverk. Man fick vindkraftverken på köpet, berättar Magnus Jansson, projektledare för nedmonteringen.

Läs mer: Vattenfall har startat världens kraftfullaste vindkraftverk

Nu bedömer Vattenfall att Utgrunden har tjänat ut. Det är inte lönsamt att byta ut de komponenter som är utslitna och därför monteras vindkraftverken ner.

Den 14 juni bröts anslutningen till elnätet. Därefter har stora fartyg under sommaren fraktat nedplockade turbiner för vidare transport till återvinning hos Stena.

Skär av fundamenten under havsbottennivå

Just nu pågår ett av de mest komplicerade arbetsmomenten, när fundamenten skärs loss. Vattenfalls entreprenör, danska Ziton, har tagit fram ett specialverktyg för uppgiften vid Utgrunden.

Det är ett skärverktyg som sänks ner inuti de stora stålrören, så kallade monopiles, som utgör fundament till kraftverken.

Läs mer: Bygget av ”havsmonstret” ligger på is

Skärverktyget sprutar vatten och sand med högt tryck, 2 300 bar, i en tunn stråle för att komma igenom rörets fyra centimeter tjocka stål. Skärningen sker en halv meter under havsbottnen.

– Det kommer att stå en stump stålrör kvar nere i botten, det är det spår vi lämnar. Det är vad vi kallar att återställa havsbottnen så långt det bara går. Vi skulle kunna gräva upp allt men det skulle bli större miljöpåverkan av det, säger Magnus Jansson.

Drabbat av flera barnsjukdomar

Skärverktyget kan förses med fyra olika munstycken och styrs från fartyget vid havsytan. När fundamentet har kapats lyfts det upp och fraktas bort.

Men för att komma åt att sänka ner skärverktyget inuti fundamentet måste först den övre delen av stålröret skäras bort. Där sitter en så kallad ”transition piece” av betong och stål som bildar en vågrät och plan yta där vindkraftverket har monterats.

– Den gör att vi inte kan nedmontera på samma sätt som kraftverket byggdes på. Vi måste skära av den med en skärbrännare och jobba utanför fartyget från plattformar. Det finns ingen nedmonteringsmanual man kan plocka fram. Det är en utmaning, säger Magnus Jansson.

Läs mer: Förnybar energi snart billigare än naturgas

Men än så länge har arbetet flutit utan några större missöden. Förhoppningen är att alla fundament ska vara kapade i slutet av september. Därefter återstår bara kablarna på havsbottnen, som kommer att dras upp senare.

När Enron byggde parken år 2000 var det som ett testprojekt för att se hur det fungerar att bygga vindkraft till havs. Ny Teknik har tidigare rapporterat om flera barnsjukdomar från parken, till exempel havererade växellådor och trasiga lager.

”Alltid farligare att jobba offshore”

Magnus Jansson anser att både GE, som senare köpte Enron, och Vattenfall har dragit flera lärdomar av parken.

– Man kan inte bara ställa en landturbin offshore. I dag när man bygger offshore är turbinerna anpassade med till exempel skyddade luftintag och skydd för att hindra saltavlagringar på transformatorn. Vindkraft till havs kräver en robustare konstruktion. Även om det bara är lilla Kalmarsund så kan vågorna gå ganska höga, säger han.

Läs mer: Industrijätten satsar på flytande vindkraft i Kalifornien

Som ägare till en vindkraftpark gäller det också att anpassa sig till de särskilda krav som en anläggning till havs ställer.

– Lärdomen är att det är svårare att driva verksamhet ute till havs. Man har inte samma tillgång till parken och det ställer krav på annan utrustning, till exempel båt, och tekniker som är sjövana och utbildade för att jobba offshore med alla krav på säkerhet. Det är alltid farligare att jobba offshore än att jobba på land, säger Magnus Jansson.

Vattenfall vill inte avslöja kostnaden för nedmonteringen, med hänvisning till entreprenörens affärshemligheter, men uppger att det handlar om ett ”tvåsiffrigt miljonbelopp”.

Utgrunden

Antal vindkraftverk: 7

Total installerad effekt: 10,5 MW (från början var den totala installerade effekten 10,0 MW, men ökades senare).

Installerad effekt per vindkraftverk: 1,5 MW

Total elproduktion: I genomsnitt 31 GWh per år (för parken)

Totalhöjd: 100 meter

Navhöjd: 65 meter

Rotordiameter: 70 meter

Uppfört: 2000

Nedmonterat: 2018

Ägare: Vattenfall

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt